Kyselytutkimus: Kahdeksan kymmenestä kerrostaloasukkaasta haluaa pienentää asumisensa ilmastopäästöjä

Suomalaiset kerrostaloasukkaat ovat erittäin halukkaita pienentämään asumisestaan aiheutuvia ilmastopäästöjä ja kustannuksia, selviää tuoreesta kyselystä. Helpoin tapa säästää energiaa ja pienentää päästöjä on laskea lämpötilaa silloin, kun koti on tyhjillään.

DNA:n teettämän kyselytutkimuksen mukaan kerrostaloasukkaat ovat hyvin motivoituneita ilmastotoimiin asumisessaan: peräti kahdeksan kymmenestä (80 %) kyselyyn vastanneesta kertoo haluavansa pienentää asumisensa ilmastopäästöjä. Rakennusten lämmittäminen tuottaa hyvin suuren osan Suomen ilmastopäästöistä – esimerkiksi Helsingissä selvästi yli puolet kaupungin päästöistä johtuu rakennusten lämmityksestä*. Myönteiset muutokset lämmittämisessä voisivat siis olla todella vaikuttavia.

– Perinteisesti ihmisiä on kehotettu yksioikoisesti alentamaan asuntonsa lämpötilaa. Tämä ei ole kovin houkutteleva viesti, jos muutenkin vaikkapa kokee palelevansa kotonaan. Lämmitysenergiaa on mahdollista säästää myös paljon älykkäämmin niin, että asumismukavuuskin paranee, sanoo DNA:n älylämmityspalvelu Wattisesta vastaava kehitysjohtaja Mikko Lietsalmi.

Myös asumisen kustannussäästöt kiinnostavat suomalaisia.  Kolme neljäsosaa (74 %) kyselyyn vastanneesta yli tuhannesta kerrostaloasukkaasta sanoo haluavansa pienentää asumisestaan aiheutuvia lämmityskustannuksia. Rahallisia säästöjä tärkeämpänä pidetään kuitenkin ilmastonmuutokseen vaikuttamista. Varsinkin pääkaupunkiseudulla ilmastosyyt nousevat kyselytuloksissa lämmityskustannuksia tärkeämmiksi.

– Kyselyn tulokset osoittavat, että ihmisillä on aito halu toimia ilmastonmuutoksen voittamiseksi. Asumisen energiankulutukseen liittyvät ratkaisut ovat aiemmin olleet työläitä ja hankalia, joten niihin on ollut vaikea ryhtyä. Vanhoissa kerrostaloissa on kuitenkin erittäin suuri energiansäästöpotentiaali, jonka laajalla käyttöönotolla voisimme pienentää ilmastopäästöjä merkittävästi, Lietsalmi sanoo.

Uudenlaisten älylämmityspalveluiden avulla on mahdollista muun muassa laskea asunnon lämpötilaa yöksi, työ- ja koulupäivän ajaksi tai pitemmäksi aikaa, jos asukkaat ovat poissa kotoa. Myös eri huoneiden yksilöllisellä lämpötilan hallinnalla voidaan vähentää lämmitysenergian kulutusta.

Noin puolet (48 %) kerrostaloasukkaista kertoo, ettei koskaan alenna asuntonsa lämpötilaa, vaikka olisi sieltä pitkäänkin poissa. Peräti 85 % vastaa kuitenkin, että heidän asuntonsa lämpötilaa voisi hyvin laskea heidän sieltä poissa ollessaan, jos asunto lämpenisi automaattisesti takaisin ennen kuin he palaavat kotiin.

Kyselytutkimus toteutettiin helmikuussa 2020 verkkokyselynä ja siihen vastasi 1028 kerrostaloasukasta. Tulokset on painotettu koko Suomen kerrostaloasukkaita edustaviksi. Kyselytutkimuksen tilasi DNA ja toteutti Norstat-tutkimuslaitos.

DNA:n Wattinen on tekoälyyn perustuva palvelu, jonka avulla kiinteistöjen lämmitystä voidaan optimoida asunto- ja huonekohtaisesti. Palvelun käyttöönotto vaatii vain uusien älytermostaattien asentamista asuntoihin.

*HSY 2018

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. Olemme Suomen suurin kaapelioperaattori. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi vuonna 2019 Great Place To Work -tutkimuksessa suurten yritysten sarjassa. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 942 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö.  Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.