Lapin mobiiliyhteyksissä alkoi uusi aikakausi – 5G laajeni Tervolaan, 3G poistunut käytöstä

Elisa on panostanut Pohjois-Suomen mobiiliyhteyksiin: 5G-verkko on nyt saatavilla 20 paikkakunnalla Lapissa ja avautui viimeisimpänä Tervolaan. Valtaosa alueen mobiiliverkon käyttäjistä onkin siirtynyt nykyaikaisten 4G- ja 5G-verkkojen käyttäjiksi, ja pitkään palvelleen 3G-verkon taajuudet voidaan nyt vapauttaa toimivampien yhteyksien kehittämiseen. 2G-verkon toiminta jatkuu Lapissa ja muualla Suomessa ennallaan.

3G-verkko toi aikanaan netin puhelimiin, mutta tänä päivänä esimerkiksi suoratoisto sekä etätyöskentely vaativat toimiakseen tehokkaampia 4G- ja 5G-yhteyksiä. Elisa käyttää 3G-verkosta vapautuvat taajuuskaistat näiden uudempien verkkojen parantamiseen, joten jatkossa Lapin asukkaita palvelevat entistä nopeammat ja luotettavammat mobiiliyhteydet.

– Jatkossa voimme tarjota Lapin asukkaille ja yrittäjille entistä toimivampia mobiiliverkon palveluita. Liikkuva netinkäyttö on muuttunut radikaalisti sen jälkeen, kun toimme 3G-verkon suomalaisten käyttöön 2000-luvun alussa. Moni käyttää nykyään 4G- ja 5G-mobiiliverkkoa myös kodin nettiyhteytenä, siksikin näiden laatuun kannattaa panostaa. Nyt on 3G:n poistuessa on hyvä hetki tarkistaa, että omat ja läheisten laitteen tukevat uudempia 4G- ja 5G-verkkoja, sanoo Elisan Pohjois-Suomen vt. aluejohtaja Juha Peltomäki.

Valtaosalta mobiiliverkon käyttäjistä 3G-verkon poistuminen ei vaadi toimenpiteitä.

– Iso osa Lapin asukkaista on jo siirtynyt 4G- ja 5G-palvelujen käyttäjiksi. Muutos näkyy heille lähinnä siinä, että dataliikenteen ja puheluiden laatu on jatkossa entistä parempi, kun puhelin ei enää pääse tippumaan 3G-verkon puolelle, jatkaa Peltomäki.

Mobiilipalvelujen jatkuvuus on varmistettu laajentamalla 4G- ja 5G-verkkoja

Elisan 3G-verkko poistuu Suomesta vaiheittain ja alueittain. Kullekin alueelle tehdään etukäteen tarvittavat verkon muutokset sekä kuuluvuusparannukset, joilla varmistetaan sujuva siirtymä uuteen aikakauteen. 4G-verkkoa on laajennettu kattamaan nykyisen 3G-verkon kuuluvuusalueet, ja uuden 5G-verkon kattavuutta parannetaan jatkuvasti. 3G:n poistuessa vain 2G:tä ja 3G:tä tukevia laitteita omistavat asiakkaat siirtyvät käyttämään 2G-verkkoa, joka jää edelleen toimintaan.

Yritysten hyödyntämät IoT-laitteet toimivat jatkossa 2G- ja 4G-verkoissa laitteen ja liittymän tukemasta teknologiasta riippuen. Myös IoT-laitteiden kohdalla on suositeltavaa tarkistaa, mitä teknologiaa laite nykyisellään käyttää ja siirtyä kohti 4G-pohjaisia ratkaisuita. Tarpeen tullen korvaavia kuuluvuusratkaisuja suunnitellaan myös yhdessä Elisan yritysasiakkaiden kanssa

Mobiiliverkon energiatehokkuus paranee

Vähälle käytölle jääneistä verkoista luopuminen parantaa koko mobiiliverkon energiatehokkuutta ja edistää kestävää kehitystä.

– 4G- ja 5G-verkot siirtävät dataa tehokkaammin kuin 3G-verkko. 3G-verkon dataliikenne on myös vähentynyt rajusti, ja se on enää prosentin murto-osia kaikesta mobiiliverkon liikenteestä. Verkon sulkeuduttua sen ylläpitoon menevä energia ja taajuudet voidaan käyttää nykyaikaisten verkkojen parantamiseen, Peltomäki kuvailee.

Suomen lisäksi monet muut maat ovat luopumassa tai jo luopuneet 3G-teknologiasta. 2G- ja 4G-verkkojen toiminta jatkuu ennallaan ja niiden elinkaarta arvioidaan asiakastarpeen mukaan. Lisätietoa 3G-verkon poistumisesta löydät osoitteesta https://elisa.fi/3g/.

 

Elisan missio on digitalisaatiolla kestävä tulevaisuus. Olemme tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden sekä 5G:n edelläkävijä. Tarjoamme vastuullisia ja kestäviä ratkaisuita yli 2,8 miljoonalle kuluttaja-, yritys- ja julkishallinnon asiakkaallemme päämarkkina-alueellamme Suomessa ja Virossa, sekä kansainvälisesti yli 100 maassa. Suomessa Elisa on tietoliikennepalveluiden markkinajohtaja, kansainvälisesti yhteistyökumppaneitamme ovat mm. Vodafone ja Tele2. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Liikevaihto 2022 oli 2,1 miljardia euroa ja henkilöstöä 5 600 yli 20 maassa. Elisa on hiilineutraali yhtiö. elisa.fi