Lasta ei saa jättää yksin digiympäristöihin – DNA:n ja Suojellaan Lapsia ry:n Puhelinparkki fiksun ja turvallisen netinkäytön asialla
Nopea digitalisaatio on tuonut kasvattajat uusien kysymysten äärelle mitä lasten ja nuorten turvallisuuteen ja ajankäyttöön tulee. DNA:n ja Suojellaan Lapsia ry:n yhdessä kehittämä Puhelinparkki auttaa suojelemaan lasta digiympäristöissä ja tunnistamaan hetket joihin digilaitteet eivät kuulu.
Netistä löytyy paljon mukavaa ja kehittävää sisältöä niin lapsille kuin aikuisille. Lapset tarvitsevat kuitenkin tukea digiturvataitojen opettelemiseen ja digilaitteiden käytön tauottamiseen.
”Älypuhelin on lisäturva ja tärkeä yhteydenpidon väline, mutta on tärkeää opetella jo varhain tunnistamaan tilanteet joihin älylaitteet eivät kuulu. Puhelinparkin avulla haluamme viestiä, että älylaitteiden käytöstä on tärkeää sopia yhdessä ja hyviä käytäntöjä kannattaa pohtia koko perheen kesken”, sanoo DNA:n viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Vilhelmiina Wahlbeck.
“Lasten arki on yhä enenevissä määrin digitaalista. Turvallisen aikuisen läsnäolo ja tuki digiarjessa, sekä digiturvataitojen yhdessä harjoittelu suojelee lasta. Puhelinparkki mahdollistaa säännölliset tauot digilaitteiden käytöstä tukien erityisesti rauhoittumista iltaisin ja turvaten lapsen unta. Meidän jokaisen aikuisen vastuulla ja velvollisuutena on edistää lapsen oikeuksien ja edun toteutumista myös digiympäristöissä”, Suojellaan Lapsia ry:n toiminnanjohtaja Nina Vaaranen-Valkonen sanoo.
Perheet, kasvattajat ja lapset ja nuoret itse toivovat käytännön neuvoja, tietoa ja tukea
Lapsen ja nuoren voi olla vaikea ottaa puheeksi digiympäristöissä vastaan tulevia hämmentäviä tilanteita ja sisältöjä. Turvallisen aikuisen kanssa käydyt säännölliset keskustelut digiarjesta luovat tärkeän pohjan digiturvataidoille. Koko perheelle kehitetty Puhelinparkki on konkreettinen apuväline yhteisten sääntöjen laatimiseen ja tasapainoiseen digilaitteiden käyttöön.
DNA:n pian julkaistavassa kouluikäisten digikäyttöä selvittävässä Koululaistutkimuksessa selvisi, että yli kolmannes lapsista ja nuorista on itsekin tahtonut rajoittaa puhelimen parissa viettämäänsä aikaa. Halu rajoittaa ruutuaikaa voi siis tulla myös lapselta itseltään. Näissä tilanteissa Puhelinparkki on yksi keino tukea lasta hänen tavoitteessaan.
Miten Puhelinparkkia käytetään?
- Puhelinparkki asetetaan yhdessä sovittuun paikkaan.
- Laitteiden käytölle sovitaan yhteiset säännöt ja käytön tauottamista aletaan harjoitella – sopikaa yhdessä mihin aikaan perheen puhelimet laitetaan tauolle tai illaksi ja yöksi parkkiin.
- Tauotus ja parkkeeraaminen voi olla alkuun hankalaa. Sopikaa yhdessä myös palkinnosta: päättäkää yhdessä, miten palkitsette itsenne parkin onnistuneesta käytöstä. Voisiko hyvin menneen viikon lopuksi pitää yhteisen peli-illan, leffahetken tai vaikka herkutella?
Suojellaan Lapsia ry on Helsingissä sijaitseva voittoa tavoittelematon yhdistys. Suojellaan Lapsia ry ennaltaehkäisee lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa, häirintää ja houkuttelua kokonaisvaltaisesti, tutkimuspohjaisin menetelmin ja keinoin.
DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Tehtävämme yhteiskunnassa on yhdistää tärkeimmät. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat jo vuosien ajan olleet mobiilidatan käyttömäärissä maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2022 liikevaihtomme oli 997 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1 700 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.