Marja Pyykön ja Pamela Tolan psykologinen trilleri pureutuu naisen asemaan 70-luvun Suomessa – ‘Mätien omenoiden’ traileri ja ensi-ilta julki

Kevään odotetuimpiin lukeutuva Elisa Viihde -alkuperäissarja Mädät omenat on kahdeksanosainen psykologinen trilleri, joka sijoittuu 1970-luvun patriarkaaliseen Suomeen, jossa hankaliksi leimattuja naisia eristetään mielisairaalaan. Sarjan pääosissa nähdään Satu Tuuli Karhu, Armi Toivanen, Sonja Kuittinen ja Santeri Kinnunen, ja se tulee katsottavaksi Elisa Viihde Viaplay -suoratoistopalveluun sunnuntaina 9.5.2021.

Katso traileri >>  

Marja Pyykön (Paratiisi) ja Pamela Tolan (Teräsleidit) ohjaama Mädät omenat (eng. Bad Apples) ottaa kantaa naisten asemaan 1970-luvun Suomessa, jossa yhteiskunnan normeja uhmaavia naisia leimataan hankaliksi, ”mädiksi omenoiksi”. Fiktiivinen sarja käsittelee aihetta pureutuen rohkeasti patriarkaalisen yhteiskunnan vallankäyttöön. Se kysyy katsojaltaan, kenellä on valta määritellä mielisairaus ja kuinka paljon ihmisen mieli on muokattavissa?

‒ Tuomme Elisa Viihde Viaplayihin jatkuvasti laatusarjoja, emmekä pelkää tarttua katsojaa haastaviinkaan aiheisiin. Mädät omenat kuvaa vallankäyttöä ja yhteiskunnan normien määrittelemää naisen asemaa, ja sarjan draama syntyy monitasoisesta ihmismielen kuvauksesta ja vivahteikkaiden henkilöhahmojen välisistä jännitteistä sekä ystävyydestä. On hienoa tuoda tämä lahjakkaiden tekijöiden ja näyttelijöiden ajatuksia herättävä psykologinen trilleri katsojille, kommentoi Elisan sisältöliiketoiminnan johtaja Ani Korpela.

Vaikka sarjan henkilöt ja hoitokeinot ovat fiktiivisiä, sarjaa varten on tehty taustatutkimusta psykiatrian historiasta ja hoitokeinoista Suomessa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Se on saanut inspiraatiota myös Turun saaristoon kuuluvan Seilin saaren historiasta, jossa toimi naisten mielisairaala 1960-luvulle saakka.

‒ Osana taustatöitä yövyin Seilin saarella entisessä potilashuoneessa ja tutustuin mielisairaalan historiaan. Lisäksi tutustuin sairaalan arkistoihin ja potilaiden kirjeenvaihtoon Turun kansallisarkistossa, kertoo sarjan pääkäsikirjoittaja Mia Ylönen.

Sarjan pääosaa näyttelee Satu Tuuli Karhu. Muissa keskeisissä rooleissa nähdään Armi Toivanen, Santeri Kinnunen, Sonja Kuittinen, Marjaana Maijala, Paavo Kinnunen, Anna-Leena Härkönen, Hannes Suominen, Wanda Dubiel, Anu Sinisalo ja Severi Saarinen. Sarjan ovat kehittäneet Mia Ylönen, Mikko Pöllä ja Roope Lehtinen, ja sen ovat käsikirjoittaneet Mia Ylönen (pääkäsikirjoittaja), Ulla Heikkilä, Tuomas Lento-Hukkinen ja Mikko Myllylahti.

Synopsis: Opiskelija-aktivisti Onerva (Satu Tuuli Karhu) lähetetään vasten tahtoaan hoitoon syrjäisellä saarella sijaitsevaan mielisairaalaan. Aggressiiviseksi ja hysteeriseksi diagnosoitu Onerva alkaa kuitenkin pian epäillä, että tohtori Lundstenin (Santeri Kinnunen) määräämissä hoidoissa on jotain outoa. Ovatko potilaat todella sairaita, vai ovatko he vain ”hankalia naisia”, jotka yhteiskunta haluaa korjata sopimaan ajan normeihin ja naiskuvaan? 

Kommentit ohjaajilta:
‒ Mädät omenat -sarjan naiskohtalot ovat monitasoisia, toiminnallisia ja emotionaalisesti yllätyksellisiä. Temaattisesti aiheet lojaalisuudesta, ystävyydestä ja yleisesti hyväksytyistä normeista ovat voimakasta polttoainetta draamalle. Absurdit tilanteet naisten hermoparantolassa luovat pohjan myös koomisille hetkille. Sarjaa oli ihana tehdä, ja sen näyttelijät ovat huippuluokkaa ‒ tunnen oppineeni sarjaa tehdessäni paljon uutta. Olen todella ylpeä sarjastamme!, iloitsee Marja Pyykkö.

‒ En ole koskaan ollut mukana sarjassa, jossa on näin paljon moniulotteisia rooleja naisille, mutta myös miehille. Sarjan aiheet mielenterveys, yhteiskunnan vaatimukset, naisen asema ja ihmisen vapaus ovat kaikki ajankohtaisia ja tärkeitä teemoja. Ihmismieli on moniulotteinen kokonaisuus, ja sarja haastaa totuttuja ajatuksia siitä millainen on normaalia. Toisaalta ihmismieli on myös rajallinen, joten on olennaista kysyä kenet luokittelemme sairaaksi ja kenet terveeksi?, pohtii puolestaan Pamela Tola.

Elisa Viihde Viaplayssä julkaistaan vuoden 2021 aikana liki 50 alkuperäissarjaa tai -elokuvaa. Suosittuja kotimaisia Elisa Viihde -alkuperäissarjoja ovat muun muassa Pohjolan laki, Huone 301 ja Ivalo (ks. lisää täältä), ja pohjoismaisia Viaplay-alkuperäissarjoja muun muassa Rakasta mua, Onnenlahti ja Partisan (ks. lisää täältä). Tulevia kotimaisia alkuperäissarjoja ovat muun muassa Mädät omenat ja Häräntappoase, ja tulevia pohjoismaisia sarjoja Hederin toinen kausi ja We got this. Kaikki alkuperäissarjat ovat katsottavissa Elisa Viihde Viaplay -suoratoistopalvelussa.

Sarjan tiedot:

Rooleissa mm:

Satu Tuuli Karhu ‒ Onerva Poikelus
Armi Toivanen ‒ Vera Von Clause
Santeri Kinnunen ‒ Gösta Lundsten
Sonja Kuittinen ‒ Ritva Kalima
Marjaana Maijala ‒ Serafina
Paavo Kinnunen ‒ Tuomas Poikelus
Anna-Leena Härkönen ‒ Hoitaja Alaska
Hannes Suominen ‒ Vartija Kuikka
Misa Palander ‒ Alma Kerttula
Severi Saarinen ‒ Kapteeni Toivo
Wanda Dubiel ‒ Marjorie Lundsten
Anu Sinisalo ‒ Ulla Parvilinna

Konsepti: Mia Ylönen, Mikko Pöllä ja Roope Lehtinen
Käsikirjoittajat: Mia Ylönen (pääkäsikirjoittaja), Ulla Heikkilä, Tuomas Lento-Hukkinen ja Mikko Myllylahti
Ohjaajat: Marja Pyykkö & Pamela Tola
Kuvaaja: Hena Blomberg
Musiikki: Antti Lehtinen
Vastaavat tuottajat: Roope Lehtinen, Hannu Kalliolahti & Mikko Pöllä
Tuottaja: Saara Kankaanpää
Tuotantoyhtiö: Fire Monkey
Tuotantopalveluyhtiö Viro: Stellar Oü
Kansainvälinen jakelu: LS Distribution (Mediawan group)
Jaksot: 8 x 45 min
Yhteistyössä: Suomen elokuvasäätiö, Estonian Film Institute ja Nelonen Media

Elisa Viihde Viaplay on kuukausimaksullinen suoratoistopalvelu, josta katsot elokuvia ja sarjoja millä tahansa nettiliittymällä, kaikilla laitteillasi – tietokoneella, mobiililaitteilla, pelikonsoleilla tai älytelevisiolla. Elisa Viihde Viaplaysta näet suositut alkuperäissarjat, Hollywood-uutuudet, eniten kotimaisia elokuvia sekä runsaasti klassikkosarjoja ja lastenohjelmia.

Elisan missio on digitalisaatiolla kestävä tulevaisuus. Olemme tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden sekä teknologioiden edelläkävijä. Tarjoamme vastuullisia ja kestäviä ratkaisuita yli 2,8 miljoonalle kuluttaja-, yritys- ja julkishallinnon asiakkaallemme päämarkkina-alueellamme Suomessa ja Virossa, sekä kansainvälisesti yli 100 maassa. Suomessa Elisa on tietoliikennepalveluiden markkinajohtaja, kansainvälisesti yhteistyökumppaneitamme ovat mm. Vodafone ja Tele2. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä, liikevaihto 2020 oli 1,89 miljardia euroa ja henkilöstöä yli 5 000. Elisa on hiilineutraali yhtiö. Seuraa matkaamme: elisa.fi, Facebook @elisasuomi, Twitter @ElisaOyj

Fire Monkey kehittää ja tuottaa käsikirjoitettua draamaa ja komediaa globaalille yleisölle Helsingistä käsin. Yhtiön ensimmäiset tuotannot olivat Elisa Viihteelle tuotettava komedia Kalifornian kommando sekä Pohjoismainen yhteistuotanto, sci-fi draama White Wall. Fire Monkeyn perustivat Roope Lehtinen ja Mikko Pöllä tuliapinan vuonna 2016.