Mentorointi ottaa ja antaa – pakolaisille ja maahanmuuttaneille se voi avata ovet suomalaiseen työelämään

Startup Refugees käynnistää yhdessä Telian ja Tietoevryn kanssa mentorointiohjelman, jonka tavoitteena on tukea pakolaisia, turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttaneita IT-alalle työllistymisessä. Startup Refugees järjestää eri yhteistyökumppaniensa kanssa suositun mentorointiohjelman nyt seitsemättä kertaa.

Pakolaiset ja maahanmuuttaneet ovat kansainvälisiä osaajia. Monet kuitenkin tarvitsevat tietoa oman alan työmarkkinoista ja verkostoista löytääkseen paikkansa suomalaisessa työelämässä. Mentorointiohjelma kestää kymmenen viikkoa, ja se koostuu mentorin ja mentoroitavan kahdenkeskisistä tapaamisista sekä yhteisistä tapaamisista kaikkien osallistujien kesken.

Mentorointiohjelmaan valitaan noin 20 ammattilaista, jotka kaikki saavat henkilökohtaisen mentorin Telialta tai Tietoevryltä. Mentorointiparit valitaan osaamisen sekä ammatillisten kiinnostuksen kohteiden perusteella. Mukana on ICT:n, koodauksen, myynnin, markkinoinnin ja hallinnon ammattilaisia. Mentoroitavia on tänä vuonna mukana ainakin Irakista, Iranista ja Ukrainasta.

“Mentorointiohjelma on loistava tapa tarjota henkilökohtaista ohjausta työnhakuun ja tärkeiden verkostojen rakentamiseen. Ohjelmaan on tähän mennessä osallistunut 76 henkilöä, joista noin 60 prosenttia on löytänyt töitä pian mentorointiohjelman jälkeen,” kertoo Startup Refugeesin koulutuspäällikkö Arkan Aal-Owayef

Mentorointiohjelma on osa Telian ja Tietoevryn vastuullisuustyötä. Yhteistyöstä Startup Refugeesin kanssa on työntekijöiden keskuudessa pidetty paljon sen tarjoaman konkretian vuoksi. Yritysten työntekijät voivat osallistua ohjelmaan palkallisella työajalla. 

“Yhdenvertaisuuden esteet liittyvät usein tiedostamattomiin ennakkoasenteisiin tai ymmärtämättömyyteen. Maahanmuuttaneisiin kohdistuu syrjintää, ja sen vuoksi olemme valinneet  työyhteisöjen yhdenvertaisuuden yhteistyömme keskiöön. Yhdenvertaisuuden edistämisen tarkoituksena on ehkäistä syrjintää, turvata kaikkien yhdenvertaiset mahdollisuudet sekä poistaa syrjinnästä johtuvaa eriarvoisuutta työyhteisössä. Yhdessä Startup Refugeesin kanssa jatkamme työtä sen eteen, että tekijät ja työmahdollisuudet löytävät toisensa”, kertoo Telia Finlandin vastuullisuuspäällikkö Ira Vainio.

”Olemme tehneet pitkäjänteisesti töitä digitaalisen tasa-arvon vahvistamiseksi, ja vuonna 2018 alkanut yhteistyömme Startup Refugeesin kanssa on monin tavoin merkityksellinen osa kokonaisuutta. Toteutamme mentorointiohjelman nyt neljättä kertaa, ja työntekijämme ovat jälleen lähteneet innolla mukaan. Tukemalla maahanmuuttajia heidän digitaitojensa kehittämisessä tuemme heidän tulevaisuutensa ja työelämänsä rakentumista. Teknologia-alalla on tilausta osaajille ja monimuotoiset työyhteisöt ovat tällä kuten monella muulla alalla vahvuus”, kertoo Tietoevryn viestintäjohtaja Jonna Peltola.

Startup Refugeesille yhteistyö yritysten kanssa on tärkeä osa verkoston toimintaa. 

“Startup Refugees haluaa omalta osaltaan rakentaa monimuotoista, yhdenvertaista ja yhteistyöhön perustuvaa yhteiskuntaa, jossa jokainen maahanmuuttanut löytää paikkansa ja kotoutuu. Tämä ei onnistu ilman yrityskumppanuuksia, siksi Telian ja Tietoevryn kanssa toteutettavalla mentorointiohjelmalla on kokoaan suurempi merkitys.”, Startup Refugeesin toimitusjohtaja Aicha Manai kertoo.

 

Startup Refugees tukee pakolaisia, turvapaikanhakijoita ja muita maahanmuuttaneita työllistymisessä ja yrittäjyydessä. Vuonna 2015 perustettu verkosto on toimintansa aikana välittänyt yli 1 600 työpaikkaa, kouluttanut yli 900 aloittelevaa yrittäjää ja kartoittanut yli 8 500 vasta maahan muuttaneen osaamisen. www.startuprefugees.com 

Tietoevry tukee yhteiskunnan kehitystä vastuullisen teknologian avulla. Olemme johtava teknologiayritys, jolla on pitkä historia Pohjoismaissa sekä globaalit kyvykkyydet. Arvojemme – avoimuus, luottamus ja monimuotoisuus – ohjaamana rakennamme asiakkaidemme kanssa digitaalista tulevaisuutta, jossa yritykset, yhteiskunnat ja ihmiskunta menestyvät.

24 000 pilviteknologiaan, dataan ja ohjelmistoihin erikoistunutta asiantuntijaamme ympäri maailmaa palvelevat tuhansia yksityisen ja julkisen sektorin asiakkaita yli 90 maassa. Tietoevryn vuotuinen liikevaihto on noin 3 miljardia euroa ja yhtiön osakkeet on listattu NASDAQissa Helsingissä ja Tukholmassa sekä Oslo Børsissä. www.tietoevry.com 

Telia

Uusimmat tiedotteet ja artikkelit löydät uutishuoneeltamme: www.telia.fi/medialle

Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4000 työntekijää ja lähes 4,5 miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii Pohjoismaissa ja Baltiassa. Telia Companyn liikevaihto oli vuonna 2022 oli 8,5 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.

Katso lisää: www.telia.fi/medialle, Twitter: @teliafinland, LinkedIn: @Telia