Miltä näyttää teknologian vuosi 2023? Nämä trendit muuttavat ja mullistavat tulevaisuutta

DNA:n kuudetta kertaa julkaistavan Teknologiatrendiraportin sisältö keskittyy jälleen merkittäviin innovaatioihin. Raportin sisältö on koottu eri alojen asiantuntijoiden näkemyksistä, kotimaisten ja kansainvälisten tapahtumien anneista sekä muista ilmiöistä ja vedenjakajahetkistä.

Vuonna 2023 teknisen kehityksen keskiössä ovat tekoälyn edistys, tietoturvan korostuva ja entistä kriittisempi rooli työelämässä sekä lisätyn todellisuuden harppaukset.

Teknologinen edistys, työtä ja vapaa-aikaa uusivat innovaatiot ja lainsäädännön muutokset tulevat määrittelemään tulevia käänteitä keskeisesti. Entistä vastuullisemman bisneksen suuntaviivoja muokkaavat tuotannolliset innovaatiot ja tarkempi, kuluttajaa palveleva sääntely.

Vanhat standardit väistyvät kehityksen tieltä

Uuden edessä on monen vanhan luovuttava asemastaan. Biometrinen tunnistautuminen tulee syrjäyttämään vanhoja salasanarakenteita entistä voimakkaammin vuonna 2023, ja alati uusiutuva zero trust -suunnittelufilosofia pystyttää vankempia tietoturvan muureja yritysten ympärille. Tilaustalous valtaa viihteen ja liikenteen ohella uusia markkina-alueita ja digitaalisen kanssakäynnin raameja murretaan uusien virtuaalisten ympäristöjen, digitaalisten kauppapaikkojen ja hybridisovellusten myötä.

Ohjelmistojen ohella myös laitevalmistajien maailmassa innovoidaan kilpaa: nykyisten älylaitteiden perilliseksi povattujen älylasien ohella kehitetään muun muassa älykkäitä piilolinssejä. Edut ovat ilmiselvät: kun saa haluamansa tiedon suoraan näkökenttäänsä ilman haittaa ympäröivän maailman havainnoinnille, ollaan askelta lähempänä scifi-kirjailijoiden povaamaa tulevaisuutta täydellisestä ihmisen ja teknologian integraatiosta.

“Digitaalisen inhimillisyyden kysymysten äärelle vie myös tekoälyn valtavaa vauhtia kiihtyvä kehitys. Tekoäly tuleekin todennäköisesti olemaan vuoden 2023 keskustelluin aihe”, arvioi DNA:lla yritysliiketoiminnan strategiasta ja business managementista vastaava johtaja Tuukka Toivonen.

Muun muassa itsetietoiseksi väitetyn LamDA-keskustelurobotin ja vaikuttavaa visuaalista taidetta luovan Dall-E 2 -tekoälyn ympärillä kuhistaan, että mitä alueita tekoäly seuraavaksi valtaa.

Enemmän ja parempaa – mutta pienemmällä hiilijalanjäljellä?

“Teknologisen evoluution ohella on luotava katsaus myös ICT-alan sekä ihmiskunnan kulutustottumuksiin. Vastuullisuutta ja ekologisuutta säännellään entistä tiukemmin myös lainsäädännöllisesti, ja sillä tulee olemaan monenlaisia vaikutuksia toimialallamme”, Toivonen sanoo.

EU:n määräämänä USB-C:stä muodostuu uusi lataus- ja datastandardi, mikä tarkoittaa kiteytettynä sitä, että jatkossa toimistolla ei tarvitse hautoa kilometrikaupalla erilaisia virta- ja datakaapeleita.

Kuluttajille suunnattu Right to Repair eli takuurajojen ulkopuolelle ulottuva korjausoikeus puhututtaa myös, sillä mikäli Euroopan komissiossa etenevä ehdotus hyväksytään lainsäädäntöön, esimerkiksi mobiilimarkkinoilla puhelimien vaihtoväli saattaa venyä huomattavasti. Energiakriisin yhdeksi lieventäjäksi povataan sähköautojen mahdollisuuksia toimia varavirtalähteinä.

Suomi on myös kasvipohjaisen kulinarismin kehityksen etunenässä: suomalaisiin ravintoloihin kovaa vauhtia etenevä 3D-tulostettu kasvisliha saapuu myös kauppoihin vuonna 2023.

Näihin ja moniin muihin huomisen suuriin kysymyksiin otetaan kantaa DNA:n uudessa teknologiatrendiraportissa.  

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2021 liikevaihtomme oli 956 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö.  Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.