Mobiiliyhteyksien uusi aikakausi koittaa Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa: siirtyvät 4G- ja 5G-aikaan syys-lokakuussa

Elisa jatkaa Itä-Suomen mobiiliyhteyksien vahvistamista: 5G-verkko avautuu Pohjois-Savossa Rautavaaralle sekä Tervoon ja Pohjois-Karjalassa Heinävedelle. Valtaosa näiden maakuntien asukkaista on jo siirtynyt nykyaikaisten 4G- ja 5G-verkkojen käyttäjiksi, ja pitkään palvelleen 3G-verkon taajuudet voidaan vapauttaa uudempien verkkojen vahvistamiseen. 3G poistuu Pohjois-Savosta syyskuun puolivälistä alkaen ja Pohjois-Karjalasta lokakuun alusta alkaen. 2G-verkon toiminta jatkuu ennallaan.

3G-verkko toi aikanaan netin puhelimiin, mutta tänä päivänä esimerkiksi suoratoisto sekä etätyöskentely vaativat toimiakseen nopeampia 4G- ja 5G-yhteyksiä. 3G-verkosta vapautuvat taajuuskaistat käytetään näiden uudempien verkkojen parantamiseen, joten jatkossa Pohjois-Savoon ja Pohjois-Karjalaan on luvassa entistäkin nopeampia ja luotettavampia mobiiliyhteyksiä.

– On mahtava juttu, että jatkossa voimme tarjota Itä-Suomen asukkaille ja yrittäjille entistä toimivampia mobiiliverkon palveluita. Netinkäyttö puhelimella on muuttunut todella paljon sen jälkeen, kun toimme 3G-verkon suomalaisten käyttöön 2000-luvun alussa. Moni on löytänyt vauhdikkaammista 4G- ja 5G-mobiiliverkoista myös vaihtoehdon kodin nettiyhteydeksi. Nyt onkin hyvä hetki tarkistaa, että omat ja läheisten laitteet tukevat myös 4G- tai 5G-verkkoa, kertoo Elisan Itä-Suomen aluejohtaja Hanna Niiranen.

Valtaosa mobiiliverkon käyttäjistä on jo siirtynyt uudempiin 4G- ja 5G-verkkoihin, eikä 3G-verkon poistuminen vaadi heiltä toimenpiteitä.

– Iso osa Itä-Suomen asukkaista on jo vuosia sitten siirtynyt 4G- ja 5G-palvelujen käyttäjiksi. Muutos näkyy heille siten, että dataliikenteen ja puheluiden laatu on 4G- ja 5G-verkoissa 3G:tä parempi, kun puhelin ei enää ”tipahda” 3G-verkon puolelle, jatkaa Niiranen.

Palvelun jatkuvuus varmistetaan ennen 3G-verkon poistumista – 4G- ja 5G-verkkoja laajennettu

Elisan 3G-verkko poistuu Suomesta vaiheittain ja alueittain. Kullekin alueelle tehdään etukäteen tarvittavat verkon muutokset sekä kuuluvuusparannukset, joilla varmistetaan sujuva siirtymä jäljelle jääviin verkkoihin. 4G-verkkoa on vahvistettu kattamaan nykyisen 3G-verkon kuuluvuusalueet, ja 5G-verkkoa laajennettu uusille paikkakunnille. 3G:n poistuessa vain 2G:tä ja 3G:tä tukevia laitteita omistavat asiakkaat siirtyvät käyttämään 2G-verkkoa, joka jää edelleen toimintaan.

Yritysten hyödyntämät IoT-laitteet toimivat jatkossa 2G- ja 4G-verkoissa laitteen ja liittymän tukemasta teknologiasta riippuen. Myös IoT-laitteiden kohdalla on suositeltavaa tarkistaa, mitä teknologiaa laite nykyisellään käyttää ja siirtyä kohti 4G-pohjaisia ratkaisuita. Tarpeen tullen korvaavia kuuluvuusratkaisuja suunnitellaan myös yhdessä Elisan yritysasiakkaiden kanssa.

Energiatehokkuus paranee

Vähälle käytölle jääneistä verkoista luopuminen parantaa koko mobiiliverkon energiatehokkuutta ja edistää kestävää kehitystä. Lisäksi 3G-verkoista vapautuvat taajuuskaistat voidaan jatkossa hyödyntää lisäkaistana uudemmissa verkoissa.

– 4G- ja 5G-verkot siirtävät dataa tehokkaammin kuin 3G-verkko. 3G-verkon dataliikenne on myös vähentynyt rajusti, ja se on enää prosentin murto-osia kaikesta mobiiliverkon liikenteestä. Verkon sulkeuduttua sen ylläpitoon menevä energia ja taajuudet käytetään uudempien verkkojen parantamiseen, Niiranen kertoo.

Suomen lisäksi monet muut maat ovat luopumassa tai jo luopuneet 3G-teknologiasta. 2G- ja 4G-verkkojen toiminta jatkuu ennallaan ja niiden elinkaarta arvioidaan asiakastarpeen mukaan. Lisätietoa 3G-verkon poistumisesta löydät osoitteesta https://elisa.fi/3g/.

 

Elisan missio on digitalisaatiolla kestävä tulevaisuus. Olemme tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden sekä 5G:n edelläkävijä. Tarjoamme vastuullisia ja kestäviä ratkaisuita yli 2,8 miljoonalle kuluttaja-, yritys- ja julkishallinnon asiakkaallemme päämarkkina-alueellamme Suomessa ja Virossa, sekä kansainvälisesti yli 100 maassa. Suomessa Elisa on tietoliikennepalveluiden markkinajohtaja, kansainvälisesti yhteistyökumppaneitamme ovat mm. Vodafone ja Tele2. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Liikevaihto 2022 oli 2,1 miljardia euroa ja henkilöstöä 5 600 yli 20 maassa. Elisa on hiilineutraali yhtiö. elisa.fi