Mökkeilijät kiinnostuivat etäohjattavista laitteista ‒ valvontakameroiden suosio kasvussa

Mökeistä ja vapaa-ajan asunnoista huolehtiminen etänä on lisääntynyt kuluneena keväänä. Kuluttajat ovat hankkineet aiempia vuosia enemmän valvontakameroita ja muita etäohjattavia laitteita, joilla kauempana sijaitsevan mökin tai asunnon hallinta sujuu helposti.

Alkaneena kesänä kotimaanlomailun vaihtoehdot ja varsinkin mökkeily on hyvin suosittua. Tämä näkyy myös kasvavana kiinnostuksena mökkien varustelua kohtaan.

‒ Asiakkaamme ovat olleet hyvin kiinnostuneita erilaisista etäohjaukseen tarkoitetuista laitteista sekä niihin tarvittavista liittymistä, ja niiden kysyntä on kasvanut kymmeniä prosentteja viime vuoden kevääseen verrattuna, Elisan henkilöasiakkaiden liiketoimintajohtaja Antti Ihanainen kertoo. ‒ Myös aiemmin keväällä uutisoitu ikävä ilmiö eli mökkimurtojen lisääntyminen on näkynyt meillä siten, että etävalvontaan tarkoitetut ratkaisut ovat olleet kysyttyjä, Ihanainen jatkaa.

Suomalaisella riistakameravalmistaja Burrelilla on huomattu sama ilmiö. ‒ Kameroita myydään nyt paljon omaisuuden suojaamista varten, Alaska Brandsin myyntijohtaja Joel Immonen toteaa. ‒Kuluneena keväänä kameroita on myyty 30 prosenttia enemmän aiempiin vuosiin verrattuna, ja käyttökohteena on yhä useammin oma mökki tai loma-asunto.

Kameroita ei käytetä pelkästään valvontaan, vaan niistä on hyötyä ja iloa myös esimerkiksi metsästyksessä tai luonnon ja eläinten tarkkailussa. 

Etäohjauksella pienempi hiilijalanjälki

Kameroiden lisäksi Elisan verkossa on nykyään paljon muitakin erilaisia etäohjattavia laitteita. Etäohjaus helpottaa elämää, ja lisäksi etäohjattavilla pistorasioilla tai ilmalämpöpumpuilla voi jokainen myös vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeensä.

‒ Tuoreen tutkimuksemme mukaan* muun muassa älykäs lämmönsäätö kiinnostaa suomalaisia: joka toinen suomalainen pitää kiinnostavana mahdollisuutta säätää vapaa-ajan asunnon lämmitystä etänä älypuhelimella. Lämpötila olisi alhaisempi silloin, kun kukaan ei ole paikalla, ja toisaalta lämpötilan voisi nostaa normaaliksi ennen mökille saapumista. Tämä on paitsi kätevää, myös ekologista, Antti Ihanainen toteaa.

5G tuo mukanaan esineiden internetin

Älykkäiden, verkkoon kytkettävien laitteiden lisääntyminen mökeillä ja vapaa-ajan asunnoilla kertoo siitä, että nopeat yhteydet toimivat hyvin käytännössä kaikkialla Suomessa, ja niitä voi hyödyntää myös muualla kuin kaupungeissa ja tiheästi asutuilla seuduilla. Elisa vahvistaa jatkuvasti mobiiliverkon ja kiinteän verkon yhteyksiään eri puolilla Suomea.

Myös Elisan 5G-verkko kasvaa nopeasti: sen kattamalla alueella asuu jo yli miljoona suomalaista yli 20 paikkakunnalla, ja laajentuminen etenee vauhdilla. ‒ 5G:n yleistyminen tuo mukanaan paljon lisää mahdollisuuksia verkkoon kytkettävien laitteiden käyttöön, ja lähivuosina tulemme näkemään ns. esineiden internetin (IoT) läpimurron, Ihanainen mainitsee.


*Tutkimuksen toteutti Elisan toimeksiannosta Prior Konsultointi. Tutkimukseen vastasi 1352 henkilöä. Vastaajat ovat 15–75-vuotiaita suomalaisia internetin käyttäjiä. Aineisto vastaa suomalaisia iän, sukupuolen ja asuinpaikan ja koulutuksen mukaan. Kysely toteutettiin sähköisesti maaliskuussa 2020.

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Tele2:n kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Vuoden 2020 aikana olemme hiilineutraali yhtiö. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj