Nopea 5G-verkko laajeni Suomen suosituimmilla mökkipaikkakunnilla – taustalla iso muutos mökkeilijän odotuksissa

Elisa on laajentanut 5G-verkkoaan kesän mökkikautta varten yhteensä lähes 30 paikkakunnalla. Listalta löytyy tuttuja Suomen suosituimpia mökkipaikkakuntia, joissa netinkäyttö kasvaa kesäisin poikkeuksellisen paljon. Samalla Elisan 5G-paikkakuntien joukko täydentyy yhdeksällä uudella jäsenellä, kun verkko avautuu Asikkalaan, Hirvensalmelle, Kangasniemelle, Kuhmoisiin, Kemiönsaareen, Padasjoelle, Paltamoon, Rantasalmelle ja Sysmään.

Suomalaisten odotukset kesämökin yhteyksien suhteen ovat radikaalisti muuttuneet viimeisen parin vuoden aikana.

– Vielä joitakin vuosia sitten pidettiin hyväksyttävänä faktana, että mökillä tietoliikenneyhteys ei ole niin nopea tai luotettava kuin kotona. Nyt työn joustavuuden lisäännyttyä yhä useampi siirtyy mökille pidemmäksi aikaa ja tuo työt mukanaan. Tästä johtuen vaatimukset mökin nettiyhteydelle ovat kasvaneet merkittävästi. Esimerkiksi videoneuvotteluiden ja suoratoiston pitäisi toimia yhtä moitteettomasti kuin kotona, taustoittaa Elisan verkkopalveluista vastaava johtaja Sami Rajamäki kesän 5G-laajennusten tarvetta.

Surffailuolosuhteet paranevat Turun saaristosta Pohjois-Savoon – Suomen 10 suosituinta mökkikuntaa nauttivat jo 5G-verkon eduista

Suosituimmilla mökkipaikkakunnilla tietoliikenteen määrä moninkertaistuu kesäisin, mikä on perinteisesti laittanut alueen mobiiliverkon koetukselle. Nykyisellään 5G-verkko tuo lisäkaistaa jo kaikilla Suomen top 10 mökkipaikkakunnista. Nyt verkko laajenee myös muissa idyllisissä mökkipitäjissä muun muassa Turun saaristossa, etelärannikolla Inkoossa, Sipoossa ja Porvoossa, Päijänteen ja Näsijärven ympäristössä, Oulujärven rannalla sekä Haukiveden ja Puulaveden ympäristössä.

– 5G-verkon rakentaminen lähti liikkeelle isoimmista taajamista, mutta nyt tuomme verkolla helpotusta käyttäjän arkeen myös niillä alueilla, joilla kapasiteetin tarve on kausiluontoista. 5G:n tulo sujuvoittaa verkon toimintaa kahdella tapaa: osa liikenteestä siirtyy käyttämään nopeaa 5G-verkkoa, jolloin 4G-verkkoon vapautuu lisää kaistaa. Kesäksi rakennettu 5G-verkko ei häviä mökkikauden päätyttyä minnekään, vaan palvelee alueen asukkaita ympärivuotisesti, summaa Rajamäki.

5G-verkkoa on laajennettu mökkeilijöiden iloksi seuraavilla alueilla:

 • Etelä-Pohjanmaa: Alavus
 • Etelä-Savo: Haukiveden ja Puulaveden ympäristö; Hirvensalmi*, Kangasniemi*, Mikkeli, Rantasalmi*
 • Kainuu: Oulunjärven itäosa; Paltamo*
 • Kanta-Häme: Vanajaveden ympäristö; Hämeenlinna
 • Keski-Suomi: Päijänteen ympäristö; Kuhmoinen*, Jyväskylä
 • Kymenlaakso: Kouvolan seutu
 • Pirkanmaa: Ruoveden, Näsijärven ja Päijänteen ympäristö; Kangasala, Mänttä-Vilppula, Pälkäne, Tampere, Virrat
 • Pohjois-Savo: Haukiveden ympäristö; Varkaus
 • Pohjanmaa: Vaasan alueen rannikko; Vöyri
 • Päijät-Häme: Päijänteen ympäristö; Asikkala*, Heinola, Iitti, Lahti, Padasjoki*, Sysmä*
 • Uusimaa: Inkoon, Sipoon ja Porvoon rannikko, Lohjanjärven ympäristö
 • Varsinais-Suomi: Turun saaristo; Parainen, Kemiönsaari*, Salo, Uusikaupunki

Tarkat verkon kuuluvuusalueet löytyvät Elisan kuuluvuuskartalta osoitteesta www.elisa.fi/kuuluvuus. Elisan 5G-verkko kattaa jo lähes 80 % suomalaisten asuinpaikoista 182 paikkakunnalla. Lista kaikista Elisan 5G-paikkakunnista löytyy osoitteesta https://elisa.fi/5g-paikkakunnat/ ja lisätietoa 5G:stä osoitteesta www.elisa.fi/5g.

* Uusi 5G-paikkakunta

Elisan missio on digitalisaatiolla kestävä tulevaisuus. Olemme tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden sekä 5G:n edelläkävijä. Tarjoamme vastuullisia ja kestäviä ratkaisuita yli 2,8 miljoonalle kuluttaja-, yri-tys- ja julkishallinnon asiakkaallemme päämarkkina-alueellamme Suomessa ja Virossa, sekä kansainvä-lisesti yli 100 maassa. Suomessa Elisa on tietoliikennepalveluiden markkinajohtaja, kansainvälisesti yhteistyökumppaneitamme ovat mm. Vodafone ja Tele2. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingis-sä. Liikevaihto 2021 oli 2 miljardia euroa ja henkilöstöä 5 300 yli 20 maassa. Elisa on hiilineutraali yhtiö. elisa.fi