Olavi Uusivirran kaksi ainutlaatuista konserttielokuvaa nähdään pian Elisa Viihteessä

Tuoreet taltioinnit muodostavat toisiaan täydentävän kokonaisuuden. Konserttiparin ensimmäinen elokuva, Auringon lapsi, tulee katsottavaksi Elisa Viihteen Vuokraamoon 25. huhtikuuta ja sen pari Zeppeliini 15. toukokuuta alkaen.

Maamme suosituimpiin artisteihin lukeutuva Olavi Uusivirta on yhdessä yhtyeensä kanssa suunnitellut kaksi temaattista konserttia, jotka  muodostavat toisiaan täydentävän parin. Niissä tulee näkyviin Olavi Uusivirta -nimisen yhtyeen kaksi puolta: pohdiskeleva, tyylitelty, tummiin vesiin kasvojaan heijasteleva nuori werther ja toisaalta spontaani, ulospäin suuntautuva, kommunikaatioon ja lämpimään yleisökontaktiin pyrkivä heittäytyjä.

Taltioiduista konserteista ensimmäisenä julkaistaan näyttämöllistä keinovalikoimaa hyödyntävä ja visuaaliselta estetiikaltaan jopa unenomainen Auringon lapsi, joka on katsottavissa Elisa Viihteen Vuokraamossa lauantaista 25.4. alkaen. Intiimi ja spontaani olohuonekonsertti Zeppeliini julkaistaan 15.5.

‒ Jylyä oli kuulunut jo parin viikon ajan, mutta ensimmäinen kunnon pommi putosi maaliskuun 12. päivä. Keikkabussimme oli juuri parkkeerannut Tahkon hiihtokeskuksen pihaan, kun Sanna Marinin vakavat mutta rauhalliset kasvot ilmestyivät tietokoneen ruudulle. Ymmärsimme, että keikat taisivat olla pitkälti tässä. Kevätkiertueen peruuntumisen aiheuttamaa voimatonta alakuloa kesti muutaman päivän, kunnes eräänä aamuna heräsin pää täynnä ideoita. Mikä kaikki voisikaan juuri nyt olla mahdollista ‒ nyt, kun maailman rattaat hetkeksi seisahtuvat. Pysähtyminen on epämukava tosiasia, mutta se jos jokin voi olla myös hedelmällistä maaperää luovuudelle, mietiskelylle ja pähkähulluille ideoille. Päätimme yhtyeeni kanssa tehdä jotain, johon emme muuten olisi kiireen keskellä ryhtyneet. Päätimme suunnitella ja toteuttaa kaksi täysin uniikkia konserttia ‒ tai oikeastaan konserttielokuvaa pop up -periaatteella. Taustalla oli ajatus 24 hour play -tyyppisestä dogmasta, jossa esitys synnytetään alusta loppuun mahdottoman lyhyessä ajassa, kommentoi Olavi Uusivirta.

Ensimmäisenä Olavi Uusivirta yhtyeineen lähti yhdessä art directorina toimineen graafisen suunnittelijan ja valokuvaajan Tero Ahosen kanssa suunnittelemaan Auringon lapsi -nimistä kokonaisuutta. Reilun tunnin mittainen konserttielokuva taltioitiin huhtikuun toisella viikolla Ahosen studiotilassa Helsingin keskustassa sijaitsevan vanhan kerrostalon kahdeksannessa kerroksessa sijaitsevassa tornissa. Studiokäytössä olevasta korkeasta tilasta kaari-ikkunoineen tuli heti teoksen keskeinen elementti.

‒ Sekä tila itsessään että vallitseva poikkeustila nostivat esiin tietyn tyyppisiä kappaleita tuotannostamme. Havaitsin, että olosuhteet ristivalottavat uudella tavalla biisejä ja niiden lyriikoita ‒ esiin nousee tasoja ja ulottuvuuksia, jotka ovat jääneet pinnan alle. Nopeasti tuli mieleen parikymmentä kappaletta, jotka tuntuivat yhtäkkiä peilaavan tätä erityistä aikaa. Näiden kappaleiden pohjalta rakennettiin biisilista niin, että lopullisessa konsertissa on kymmenkunta kohtausta, joissa jokainen biisi tai biisipari muodostaa oman pienoismaailmansa, Uusivirta valottaa.

Tunnelmaa luodaan myös erilaisten hahmojen ja puvustuksellisen dramaturgian kautta. Konserttielokuvassa nähdään joukko muodonmuutoksia niin Olavissa kuin muussakin bändissä.

Unenomaisen Auringon lapsi -konserttielokuvan vastinparina nähdään yli sata vuotta vanhalla Jan Mayen -kuunarilaivalla taltioitava intiimi ”olohuonekeikka” Zeppeliini. Tässäkin konsertissa keskeisessä roolissa on persoonallinen tila — paikka, jonka ensisijainen käyttötarkoitus on jokin muu kuin musiikin esittäminen. Soitto ja laulu tosin lienee kaikunut kaljaasien kajuutoissa kautta historian, mutta enimmäkseen niissä on todennäköisesti kuitenkin tutkittu merikarttoja ja perattu päivän kalansaalista. Jan Mayenilla musiikki sen sijaan on soinut erityisen tenhovoimaisesti viime vuosina, kun sen nykyiset isännät Hugo ja Leo Stillman ovat järjestäneet kuunarin uumenissa klubeja ja illanistujaisia.

‒ Vierailin Jan Mayenilla ensimmäisen kerran viitisen vuotta sitten. Olimme päätyneet sekalaisella seurakunnalla jatkoille ’jollekin vanhalle botskille’. Ilmeeni taisi olla näkemisen arvoinen, kun ensi kerran laskeuduin kapeat portaat kajuuttaan. Luulin joutuneeni jonkun vanhan seikkailuleffan kuvauksiin, niin käsittämättömän maaginen oli tunnelma vanhan laivan sisuksissa. Sadan vuoden merimatkojen loputtomat tarinat huokuivat seiniltä. Päätin heti, että tänne on joskus päästävä keikalle. Nyt se tilaisuus sitten koitti. Valitettavasti tällä kertaa ilman liveyleisöä, mutta uskon ainutkertaisen fiiliksen välittyvän myös kotisohville, Uusivirta kommentoi.

Olavi Uusivirran konserttielokuvat Elisa Viihteen Vuokraamossa

Auringon lapsi 25.4.2020 alkaen
Zeppeliini 15.5.2020 alkaen

Olavi Uusivirta — laulu, akustinen kitara
Timo Kämäräinen — kitara, kosketinsoittimet ja taustalaulu
Olli Krogerus — rummut ja taustalaulu
Jaakko Kämäräinen — basso ja taustalaulu

Auringon lapsi  -konsertin biisilista

Huomenna hän tulee
Ehkä sun on pakko mennä
Laula, tyttö 
Auringon lapsi
Kuolemantanssi
Kuollut kaupunki
Vien sut täältä pois
Olet elossa
Me ei kuolla koskaan
Miten mulla meni
Sinä elät yksin
Sininen kukka

Olavi Uusivirta kertoo konserttitaltiointien synnystä Elisa Livessä Elisan Facebook-kanavalla la 25.4. klo 17.

Taltioinneista saatavat tuotot menevät lyhentämättöminä muusikoille ja tekijöille.

Elisa Viihde on Suomen suosituin viihdepalvelu. Elisa Viihde on kaikki, mitä viihtymiseen tarvitset – alkuperäissarjoja, eniten kotimaisia elokuvia, kansainvälisiä uutuuselokuvia, kattava tv-ohjelmatarjonta ja urheilua, jota et muualta näe. Palvelussa on monipuolinen valikoima suoratoistopalveluita, videovuokraamo sekä maksu-TV-paketteja. Elisan viihdepalveluista nauttii yli 300 000 kotitaloutta. www.elisa.fi/viihde

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Tele2:n kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Vuoden 2020 aikana olemme hiilineutraali yhtiö. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj