Osallistu energiansäästötalkoisiin katsomalla linnan juhlia televisiosta mobiililaitteen sijaan

Talven energiatilanne puhuttaa, ja tosiasia on, että meidän kaikkien on ajateltava omia tottumuksiamme energiankäytön suhteen. Julkisessa keskustelussa puhutaan paljon esimerkiksi saunan lämmittämisestä, lämpimistä suihkuista sekä asuntojen sisälämpötiloista. Suurimpien sähkösyöppöjen ohella kuluttajien kannattaa kuitenkin miettiä myös kodin viihdelaitteiden sähkönkulutusta. Viihdelaitteissa piilee helppo tapa säästää energiaa yhteiskunnallisella tasolla.

Tiedonsiirron sähkönkulutus on saanut enemmän tilaa julkisessa keskustelussa, kun aiheen merkityksellisyys on kasvanut. Tiedonsiirron sähkönkulutus on tärkeä aihe koko maapallon kannalta, sillä sekä datan että päätelaitteiden kasvava määrä kuluttaa paljon sähköä.

Audiovisuaaliset sisällöt kannattaakin jaella suurille väestömäärille ensisijaisesti maanpäällisen jakeluverkon eli broadcasting-jakelun kautta, sillä se on ylivoimaisesti vihrein tapa jaella sisältöjä tänään ja tulevaisuudessa. Tämä todettiin viime vuonna julkaistussa, koko Euroopan kattaneessa lähetyksiin ja striimaamiseen keskittyneessä LoCat-energiankulutustutkimuksessa. Vastaaviin tuloksiin on päätynyt myös Iso-Britannian viestintäviranomainen OfCom selvityksessään.

Tutkimuksessa todetaan, että yhden broadcasting-jakelun kautta toimitettuun laitteen katselutuntiin liittyvä energiakulutus oli Euroopassa vuonna 2020 keskimäärin 14 Wh. Kulutus on pieni verrattuna suoratoistopalveluiden kulutukseen, joka oli keskimäärin 153 Wh katselutunnilta. Tutkimus ei huomioi itse television energiankulutusta, joka on tyypillisesti 56 Wh katselutunnilta.

Valitsemalla broadcastingin suoratoistopalvelujen sijaan voimme siis kaikki osallistua yhteisiin energiansäästötalkoisiin.

Broadcast – tiedonsiirron joukkoliikenne

Teppo Ahonen vastaa Digitan TV- ja videoliiketoiminnasta. Hän korostaa, että säästetty sähkö ei näy yksittäisen kuluttajan sähkölaskussa, vaan kyse on suuremmasta kokonaisuudesta.

“Mobiiliverkko kuluttaa sitä enemmän sähköä, mitä enemmän verkossa on mobiililaitteita kiinni. Broadcast-verkossa tilanne on toinen – sähkönkulutus ei käytännössä muutu, vaikka lähetysten vastaanottimia olisi kuinka paljon. Vähäisempi energiankulutus johtuu lähetysverkkojen tehokkuudesta sekä kodin vastaanottolaitteiden yksinkertaisuudesta”, kertoo Ahonen.

Broadcast-verkkoa voi siis verrata joukkoliikenteeseen. Mitä enemmän ihmiset sitä käyttävät, sitä pienempi yksittäisen kuluttajan energiankulutus on. Tiedonsiirron energiatehokkuuden kannalta kannattavinta onkin jaella broadcast-verkkojen kautta sisällöt, jotka saavat todennäköisesti ison yleisön. Tämä on tyypillistä suorille lähetyksille ja lineaariselle, aikatauluun sidotulle televisiolle.

Ahonen kuitenkin korostaa, ettei aina ole mahdollista katsoa kaikkea broadcasting-jakelun kautta, ja siitä ei pidä potea huonoa omatuntoa.

”Aina ei ole mahdollista katsoa kaikkia lähetyksiä television ja broadcasting-verkon kautta. Jos istut esimerkiksi bussissa ja haluat seurata linnan juhlia, niin ainoa vaihtoehto on katsoa lähetystä suoratoistopalvelun kautta. Ei joukkoliikenteelläkään pääse kaikkialle milloin tahansa, ja silloin on turvauduttava muihin ratkaisuihin. Jos sen sijaan istut kotisohvalla, voit helposti osallistua energiansäästötalkoisiin katsomalla lähetystä broadcasting-jakelun kautta”, Ahonen summaa.

 

Digita on digitaalisen infrastruktuurin ja palveluiden tarjoaja sekä maan suurin riippumaton tietoliikennemastojen omistaja. Turvaamme jokapäiväisten yhteyksien toimivuuden, sekä monimuotoisen viestinnän saatavuuden kaikille suomalalaisille ympäristöä kunnioittaen. Yhtiö omistaa ja operoi Suomen johtavaa valtakunnallista maanpäällistä televisio- ja radioverkkoa, toimii antenniverkon maksu-tv-operaattorina, sekä kehittää tulevaisuuden broadcasting-palveluja. Digitan tietoliikennepalveluita ovat privaattiverkot, sisäpeittoratkaisut, tietoliikenteen masto- ja kattopaikkojen hallintapalvelut sekä esineiden internet (IoT) ja konesalipalvelut. Palveluita tarjotaan mediayhtiöille, kuluttajille, matkapuhelinoperaattoreille, teollisuudelle, infrastruktuuriyhtiöille sekä kiinteistöjen omistajille. Digitassa työskentelee valtakunnallisesti yli 200 alan osaajaa ja haluamme olla alamme paras työpaikka kaikille.