Pieksämäki saa kattavan 5G-verkon – Telian ja DNA:n Yhteisverkon rakennus alueella alkaa

Suomen Yhteisverkko Oy on rakentanut vuodesta 2015 alkaen matkaviestinverkkoa kummankin yhtiön puolesta Itä- ja Pohjois-Suomeen, ja tammikuussa 2021 Telia ja DNA sopivat verkonrakennusyhteistyönsä laajentamisesta. Nyt Telian ja DNA:n yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko Oy (SYV) aloittaa verkon maantieteellisen laajentamisen rakentamalla Pieksämäelle kattavan 5G-verkon sekä moninkertaistamalla myös alueen 4G-kapasiteetin.

Uusi 5G-verkko toteutetaan yhteistyössä Nokian kanssa, ja kolmivuotinen rakennusprojekti käynnistyi Varkaudesta maaliskuussa 2021. Nyt 5G-rakentaminen jatkuu ja maantieteellinen laajentaminen alkaa heinäkuussa Pieksämäeltä.

Uuden 5G-verkon myötä Itä- ja Pohjois-Suomen asukkaiden mobiililaajakaista- ja puhepalveluiden kuuluvuusalue kasvaa ja laajakaistan siirtonopeudet sekä palvelutaso paranevat.

Telian ja DNA:n taajuuksien yhteiskäyttö ja suurempi tukiasemapaikkojen määrä mahdollistaa myös laajentuvalla maantieteellisellä alueella yhden operaattorin verkkoon nähden suuremmat tiedonsiirtonopeudet 5G:ssä ja 4G:ssä, kuten se on useiden vuosien ajan toiminut niillä alueilla, joille Yhteisverkkoa on rakennettu jo vuodesta 2015.

Pieksämäellä verkkoa rakennetaan nyt seuraaville alueille: Halkokumpu, Hallinmäki, Heinämäki, Hiekanpää, Jäppilä, Kaakinmäki, Kantala, Keskusta, Kontiopuisto, Kukkaromäki, Lamminmäki, Leppämäki, Mataramäki, Naarajärvi, Nenonpelto, Nikkarila, Niskämäki, Paltamäki, Partaharju, Piilukanvuori, Pirttimäki, Ruuhilampi, Siikamäki, Siilinniemi, Tahinniemi, Teollisuuskylä, Tienristi, Uhomäki, Vaalijala, Vangasjärvi, Vehmaskylä, Venetmäki ja Virtasalmi.

Rakentaminen Pieksämäen alueella aloitetaan 8. heinäkuuta ja koko alueen tukiasemavaihtojen on tarkoitus valmistua 20. elokuuta 2021.

Tukiasemien vaihtoon liittyvistä töistä saattaa aiheutua enimmillään työpäivän mittaisia paikallisia katkoksia DNA:n ja Telian matkaviestinpalveluihin. Katkokset pyritään kuitenkin pitämään mahdollisimman lyhyinä, jotta ne aiheuttavat asukkaille ja yritystoiminnalle mahdollisimman vähän haittaa.

Uuden verkon 5G- ja 4G-kapasiteetti on moninkertainen vanhaan verkkoon nähden, ja palvelutaso paranee myös 4G-päätelaitteilla.

5G:n hyödyt pähkinänkuoressa:

  • Luotettavuus: Luotettavampi ja toimintavarmempi kuin olemassa olevat verkot.
  • Nopeus: Jopa yli gigan nopeudet.
  • Laatu: Suoratoistopalveluiden, videoiden ja TV-ohjelmien parempi laatu ja pätkimättömyys.
  • Miellyttävä käyttökokemus: Esimerkiksi etätyöt ja pelaaminen onnistuvat paremmin, kun viiveitä on vähemmän ja sovellukset reagoivat välittömästi

Kuvassa vaaleampi vihreä väri kuvaa normaalia 4G/5G-peruspeittoa, ja tummempi vihreä erityisen nopeaa, 3.5 GHz -taajuudella toimivaa 5G-verkkoa. 700 MHz:n taajuusalueille rakennettavat verkot voivat aiheuttaa häiriöitä pienelle osalle antenni-TV-talouksista. Lisätietoa aiheesta täällä: https://taajuustalkoot.fi/

Suomen Yhteisverkko on DNA Oyj:n ja Telia Finland Oyj:n vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö, joka suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää matkaviestinverkkoa Pohjois- ja Itä-Suomen alueella.

Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4400 työntekijää ja yli neljä miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii pääosin Pohjoismaissa ja Baltiassa. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2020 8,5 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.Katso täältä, millainen yhtiö Telia on tänään Suomessa ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa @teliafinland