Pohjolan piilaakson kattavan 5G-verkon rakennus jatkuu – tällaisia hyötyjä uusi nopea verkko tuo Oulun ja Kempeleen alueelle

Telian ja DNA:n yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko Oy (SYV) rakentaa uutta kattavaa 5G-verkkoa Pohjois- ja Itä-Suomeen yhteistyössä Nokian kanssa. Verkon rakennustyöt Oulussa aloitettiin joulukuussa 2021. Nyt työ jatkuu syys-lokakuussa aiempaa laajemmalla alueella. Uuden verkon rakentaminen parantaa samalla 4G-yhteyksiä Oulun ja Kempeleen alueella. Nokian tukiasemien suunnittelu ja tuotanto ovat vahvasti kytköksissä Ouluun.

5G-verkosta hyötyjä teknologiakaupungin yrityksille

Oulu tunnetaan elektroniikan, ohjelmistoteollisuuden, telekommunikaation, lääketieteen ja biotekniikan alan yrityksistään. Uuden verkon rakentamisen myötä yrityksille avautuu mahdollisuus rakentaa privaattiverkkoja 5G-teknologialla. Privaattiverkot tarjoavat lyhyen viiveen, taatun kapasiteetin ja suljetun verkon kriittisiin, reaaliaikaisiin käyttötarpeisiin. Toisaalta korkean 5G-taajuuden alueilla kiinteä 5G tarjoaa toimipisteisiin kuidunkaltaiset internet- tai yritysverkkoyhteydet taatulla kapasiteetilla.

Pienille yrityksille 5G-verkko tarjoaa entistä paremman mahdollisuuden rakentaa koko tietoliikenneinfransa mobiiliyhteyksien päälle. 5G:n keskeinen hyöty on työnteon tehostaminen ja helpottaminen nopeiden yhteyksien avulla. Pienessä yrityksessä yksi huippunopea liittymä soveltuu kaikkeen tarpeeseen: liikkuvaan työhön, konttorille, kotiin, varayhteydeksi, yhteydenjakoon. 5G tuo joustavuutta myös uusien toimipisteiden perustamiseen ja väliaikaisiin tarpeisiin, kuten tapahtumiin tai rakennustyömaille.

Hyötyjä myös kotiin: pätkimättömät yhteydet etätöihin ja viihdesovelluksiin

Etätyöt ovat tulleet jäädäkseen. Uusi 5G-verkko on luotettava ja toimintavarma verkko, jolla etäkokoukset toimivat laadukkaasti. Myös suositut viihdesovellukset vaativat verkolta enemmän kapasiteettia. 5G-verkko tuo pätkimättömät yhteydet myös esimerkiksi suoratoistopalveluihin ja pelaamiseen.

Mitä ja milloin Oulussa ja Kempeleessä tapahtuu?

5G-verkko tuo siis nykyistä nopeammat yhteydet Ouluun. 5G-verkon kapasiteetti on moninkertainen vanhaan verkkoon nähden. Samalla myös 4G-yhteydet paranevat alueella. Työn aikana päivitetään yhteensä 64 tukiasemaa. Tukiasemia vaihdetaan seuraavilla alueilla Oulussa ja Kempeleessä:

  • Oulu: Ahvenoja, Haapalehto, Hintta, Hiukkavaara, Huonesuo, Iinatti, Jääli, Jääliä, Kaakkuri, Kaijonharju, Kaijonlahti, Kiviharju, Kivikkokangas, Knuutila, Korvenkylä, Korvensuora, Laivakangas, Liikasenperä, Maikkula, Metelinpuisto, Metsokangas, Myllyoja, Nykäsenkangas, Oinaansuo, Parkkisenkangas, Patamäki, Perävainio, Posanperä, Rannanperä, Ruskonselkä, Sarasuo, Sarvikangas, Saviharju, Soittajankangas, Tahkokangas, Takalaanila, Talvikangas, Toukola, Vasaraperä, Vasikkasuo, Vesalanmäki ja Virtaoja
  • Kempele: Keskusta, Hakamaa, Honkanen, Kokkokangas, Linnakangas, Metsärinne, Ollakka, Ristisuo ja Sarkkiranta

Rakentaminen aloitetaan maanantaina 22. elokuuta ja koko alueen tukiasemavaihtojen on tarkoitus valmistua perjantaina 21. lokakuuta 2022.

Tukiasemien vaihdosta voi aiheutua lyhyitä palvelukatkoksia

Tukiasemien päivitykseen liittyvistä töistä saattaa aiheutua enintään työpäivän mittaisia paikallisia palvelukatkoksia DNA:n ja Telian matkaviestinpalveluihin. Lisäksi palvelun laatu voi heiketä muutamaksi päiväksi, kunnes kaikki tukiasemat on saatu päivitettyä. Palveluhäiriöt pyritään pitämään mahdollisimman lyhyinä, jotta ne aiheuttavat alueen asukkaille ja yritystoiminnalle mahdollisimman vähän haittaa.

700 MHz:n taajuusalueille rakennettavat verkot voivat aiheuttaa häiriöitä pienelle osalle antenni-TV-talouksista. Lisätietoa aiheesta täällä: https://taajuustalkoot.fi/

 

Suomen Yhteisverkko

Suomen Yhteisverkko on DNA Oyj:n ja Telia Finland Oyj:n vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö, joka suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää matkaviestinverkkoa Pohjois- ja Itä-Suomen alueella.

 

Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4100 työntekijää ja yli neljä miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii Pohjoismaissa ja Baltiassa. Telia Companyn liikevaihto oli vuonna 2021 oli 8,7 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.

Katso, millainen yhtiö Telia on tänään Suomessa ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa @teliafinland.