Poikkeustila vei suomalaiset nettiin – Työt, sosiaaliset suhteet ja viihde kulkevat nyt tietoverkkoja pitkin

Suomalaiset käyttävät kodeissaan dataa enemmän kuin koskaan. Monet tekevät kotoaan etätyötä, mutta yhteyksiä käytetään poikkeustilan takia enemmän myös sosiaalisten suhteiden hoitoon, selviää Telia Companyn tutkimuksesta. Kun myös sisältöjä kulutetaan ennätystahtiin, kodin yhteyksien merkitys kasvaa.

”Suomalaiset ovat siirtyneet toimistoilta koteihinsa etätöihin ja siirtäneet työdatan mukanaan kuluttajaliittymiin. Varsinkin kodin laajakaistat ovat kovassa käytössä, sillä dataa käytetään kodeista enemmän kuin koskaan”, kertoo Telia Finlandin kuluttajalaajakaistan kaupallisesta suunnittelusta vastaava Maiju Nikkinen.

Poikkeustilan aikana dataliikenteen määrä Telian verkoissa on kasvanut noin 20 prosentilla verrattuna koronaa edeltäneeseen aikaan.

Etätyö jatkuu tutkimuksen mukaan myös tulevaisuudessa, vaikka pandemia hellittäisikin, sillä 45 prosenttia vastaajista arvelee käyttävänsä etätyövälineitä, kuten Teamsia, aiempaa enemmän myös koronan jälkeisenä aikana.

Etäsuhteita ja ajankulua tietoverkkoja pitkin

Etätöiden lisäksi yhteyksiä käytetään sosiaalisten suhteiden etähoitoon, joka Telia Covid-19 Consumer Trackerin mukaan on kasvanut noin kolmanneksella. 30 prosenttia suomalaisista vastaajista kertoi soittavansa ystävilleen, perheelleen ja sukulaisilleen aiempaa useammin ja 35 prosenttia taas kertoi videopuheluiden määrän kasvaneen. 34 prosenttia WhatsAppailee aiempaa enemmän.

Koteihin kaivataan myös viihdettä. Poikkeustila on saanut suomalaiset kuluttamaan sisältöjä ennätystahtiin maalis-huhtikuussa. Telian tutkimuksen mukaan 12 prosenttia suomalaisista on hankkinut itselleen jonkin uuden striimauspalvelun poikkeustilan takia. Yhdeksän prosenttia kertoi hankkineensa musiikkia tai äänikirjoja tarjoavan palvelun.

Laajakaista koronan aikaan on kultaakin kalliimpi

Koronapandemian aikaan kodin nettiyhteyden merkitys on siis kasvanut entisestään. Jo ennen pandemiaa suomalaisille tärkeimpiä kodin laajakaistan ominaisuuksia olivat yhteyden vakaus, luotettavuus sekä tietoturvallisuus. Myös nettiyhteyden käyttöönoton helppous ja sen saaminen kodin kaikille laitteille on tärkeää.

Telia tuo tänään 13.5. markkinoille uuden Smart Wifi -palvelun, jonka avulla kodin langattoman verkon peitto paranee kattamaan kodin kaikki huoneet.

”Koronan aikaan aikuiset ovat tehneet etätöitä mitä mielikuvituksellisimmissa paikoissa ja samaan aikaan lapset kuluttaneet sisältöjä. Hyvää wifiä tarvitaan siis kaikkialla kotona, mutta varsinkaan yli 70 neliöisissä asunnoissa yksi modeemi ei välttämättä riitä kattamaan koko asuntoa. Uusi Smart Wifi -palvelu tuo takuuvarmasti yhtenäisen, kattavan wifin jokaiseen huoneeseen ja poistaa kodista katvealueet”, Maiju Nikkinen selventää.

Smart Wifi on mesh-verkkoteknologiaan perustuva laajakaistan lisäpalvelu, joka on ensimmäisenä saatavilla Telian hybridilaajakaista-asiakkaille. Laajakaistan älykäs modeemi yhdessä Smart Wifi -laajentimien kanssa laajentaa wifin tasaisesti kodin kaikkiin huoneisiin.

”Smart Wifi todella helpottaa arkea, sekä poikkeusoloissa että uuden normaalin maailmassa. Jos et ole siihen tyytyväinen, saat rahasi takaisin.”

Telia Covid-19 Consumer Trackerin tarkoituksena on seurata kuluttajien mielipiteitä, kulutustottumuksia ja muuttuvia tapoja koronapandemian aikana. Tutkimus toteutetaan huhti- ja toukokuussa viikoittain yhteistyössä Nepa Sweden AB:n kanssa kuudessa eri maassa: Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Virossa ja Liettuassa. Huhtikuussa verkkokyselyyn vastasi 1051 suomalaista kuluttajaa.

Telia on uuden sukupolven kansainvälinen ja paikallisesti vahva operaattori. Autamme luomaan uudenlaisia yhteyksiä ja haluamme helpottaa sinun, yrityksesi ja yhteisösi arkea. Pitkä historiamme Suomessa alkaa jo vuodesta 1855. Sijoitamme joka vuosi suomalaisiin yhteyksiin noin 200 miljoonaa euroa, tarjoamme töitä noin 4000 ihmiselle ja työllistämme välillisesti tuhansia muita.

Vuoden 2019 lopussa noin 4,3 miljoonaa liittymäasiakasta oli valinnut meidät operaattorikseen. Olemme osa kansainvälistä Telia Companya, joka toimii 9 maassa Norjasta Turkkiin. Maailmanlaajuisten yhteyksien ansiosta tarjoamme sinulle parhaat palvelut missä ikinä liikutkin. Tervetuloa mukaan osoitteessa www.telia.fi.