Privaattiverkko kirittää Oulun yliopistollista sairaalaa matkalla maailman älykkäimmäksi sairaalaksi – yksityiset mobiiliverkot yleistyvät sairaaloissa
Privaattiverkko vauhdittaa nyt Oulun yliopistollista sairaalaa matkalla maailman älykkäimmäksi sairaalaksi. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriin kuuluvassa sairaalassa verkko otettiin pilottikäyttöön syyskuun alussa. Sairaalan omaan käyttöön räätälöity mobiiliverkko soveltuu hyvin kriittisten toimintojen tuottamiseen. Kyseessä on lyhyen ajan sisään jo toinen privaattiverkkototeutus sairaalaympäristöön Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin otettua privaattiverkon käyttöönsä keväällä.
Uudenlainen verkko on rajattu Oulun yliopistollisen sairaalan liittymien ja laitteiden käyttöön, ja takaa siten sairaalan henkilöstölle ja järjestelmille tarvittavan tiedonsiirtokaistan ja luotettavan toiminnan. Elisan rakentaman privaattiverkon avulla sairaalan kriittisiä prosesseja voidaan siirtää vanhenevista teknologioista mobiiliverkkoon, mikä auttaa Oulun yliopistollista sairaalaa toteuttamaan Maailman älykkäin sairaala 2030 -visiota. Ensimmäisenä privaattiverkosta etsitään mahdollista korvaajaa perinteiselle DECT-puhejärjestelmälle.
– On hienoa nähdä, miten sairaanhoitoalan toimijat ovat löytäneet privaattiverkon laadun ja suorituskyvyn ja ottaneet nämä ominaisuudet omakseen. Asiakaskohtaisen verkon räätälöitävyys varmistaa sen, että Oulun yliopistollisella sairaalalla on vaativassakin tilanteessa käytössään tarvittavat ja luotettavat tiedonsiirtoresurssit. Privaattiverkkoon on mahdollista lisätä myös 5G-kyvykkyyksiä, joilla palvelun laatua voi tulevaisuudessa parantaa entisestään. Mielellämme tuemme Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriä uuden maailman älykkäimmän sairaalan rakentamisessa ja parhaiden palveluiden kehittämisessä, kertoo Elisan mobiiliratkaisuiden liiketoimintajohtaja Eetu Prieur.
Laadukas ja turvallinen verkko täyttää sairaalan kriteerit
Sairaanhoitopiirit ovat ottaneet etulinjassa käyttöön asiakaskohtaisia mobiiliverkkoja. Tarve privaattiverkon hankkimiseen nousee verkon tasaisesta laadusta ja käyttövarmuudesta sekä sen kyvyistä perinteisen DECT-puhejärjestelmän korvaamisessa tavallisilla älypuhelimilla. Ratkaisun käyttökelpoisuutta lisää se, että työntekijöiden älypuhelimet toimivat privaattiverkon ulkopuolella julkisessa mobiiliverkossa kuten tähänkin asti.
Verkkoteknologian kehityksen, 5G-laitteiden ja -liittymien yleistymisen sekä Elisan kattavan 5G-verkon myötä myös puhtaita 5G-privaattiverkkoja nähdään lähitulevaisuudessa. Sairaaloiden lisäksi privaattiverkot soveltuvat erinomaisesti yritysten käyttöön teollisuuden eri käyttötarpeissa sekä IoT:n hyödyntämisessä. Privaattiverkot ovatkin yleistymässä voimakkaasti lähes kaikilla teollisuuden aloilla ja muilla yrityssektoreilla.
Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Tele2:n kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Vuoden 2020 aikana olemme hiilineutraali yhtiö. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj