Puhelimen katoamiseen kannattaa varautua jo ennakolta – tee ainakin nämä toimet puhelimellesi

Pikkujoulukausi lähenee, ja välillä sattuu ja tapahtuu – puhelimille siis. Jos puhelin juhlahumussa katoaa tai varastetaan, uuden laitteen saa tilalle, mutta sen sisältämien tietojen päätyminen vääriin käsiin voi aiheuttaa ongelmia. Onneksi tilanteeseen voi varautua ennakolta, jolloin vahingot jäävät pienemmiksi.

Hoidamme monia arkisia asioita puhelimella: maksamme laskuja, pidämme yhteyttä läheisiin, avaamme ovia ja rentoudumme sen tarjoaman viihteen parissa. Kun puhelin katoaa voi olo olla yllättävänkin avuton. Itse älylaitetta arvokkaampaa on sen sisältämä data. Kuvat, sähköpostit sekä omat ja työnantajan tiedot voivat joutua kadonneen laitteen mukana vääriin käsiin.

”Puhelin sisältää yllättävän paljon henkilökohtaisia tietoja. Moni on tallentanut sovelluksiin tai selaimiin myös luottokorttitiedot”, DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko huomauttaa.

Ehkäise puhelimen ja liittymän väärinkäytökset

Aivan ensimmäiseksi pitää varmistaa, että liittymän SIM-kortilla on PIN-koodin kysely päällä, ja että SIM-kortin oletuskoodi on vaihdettu vaikeammin arvattavaksi. Muussa tapauksessa puhelimen päätyessä vääriin käsiin voi pitkäkyntinen laittaa SIM-kortin toiseen puhelimeen ja soittaa sillä mehevät puhelinlaskut tai maksaa mobiilimaksulla vaikkapa pizzoja.

”Yllättävän monella suomalaisella PIN-koodi on edelleen neljä nollaa tai 1234. Aika usein se on myös syntymäaika, joka on helppo selvittää vaikkapa Facebookista”, DNA:n Aavikko sanoo.

Vähintään yhtä tärkeää on estää puhelimen avaaminen lukituskoodilla. Puhelimessa on paljon henkilökohtaista dataa ja käyttöoikeuksia moniin sovelluksiin. Kukaan ei halua näiden päätyvän vääriin käsiin.

Lukituskoodin syöttäminen joka kerta puhelinta käytettäessä voi tuntua kankealta, mutta onneksi nykyaikaisiin puhelimiin voi koodin rinnalle ottaa käyttöön myös biometrisiä tunnisteita. Suurin osa uusista puhelimista tukee esimerkiksi sormenjälki- tai kasvotunnistusta.

”On hyvä huomioida, että vaikka liittymä ja SIM-kortti olisi suljettu, voi lukitsematonta laitetta edelleen käyttää WiFi-verkossa. Puhelimella voi saada paljon ikävää aikaan, jos ulkopuolinen esimerkiksi lukee ja lähettää sillä viestejä, katselee kuvia ja päivittää sosiaalista mediaa”, Aavikko sanoo.

”Useimmiten puhelin kuitenkin katoaa esimerkiksi putoamalla takin taskusta, eikä joudu varastetuksi. Kun puhelin on lukittu eikä siinä ole mitään yksilöiviä tietoja, on rehellisenkin löytäjän mahdotonta löytää puhelimen omistaja ja palauttaa puhelin. Siksi puhelimen suojakannen alle voi vaikkapa jättää sähköpostiosoitteen, johon löytäjä voi laittaa viestiä. Joihinkin puhelimiin vastaavan tiedon saa kirjattua näkymään myös lukitusnäytölle”, Aavikko jatkaa.

Sulje liittymä ja lukitse puhelin etätoiminnolla

Kun puhelin on hävinnyt tai varastettu, kannattaa tarttua toimeen mahdollisimman pian. Ensitoimi puhelimen katoamisen jälkeen on sulkea liittymä joko nettisivuilla operaattorin itsepalvelussa tai soittamalla oman operaattorin asiakaspalveluun. Tässä ei kannata aikailla, sillä liittymän saa kyllä takaisin auki, jos puhelin löytyy myöhemmin.

Kannattaa opetella jo etukäteen käyttämään puhelimen etähallintaa. Kaikki nykyaikaiset älypuhelimet on mahdollista paikantaa ja lukita helposti puhelinvalmistajan pilvipalvelussa.

”Kun puhelimen lukitsee etähallinnasta, voi ruudulle asettaa myös oman viestin tai esimerkiksi numeron, johon puhelimen löytäjä voi soittaa. Mikäli laite on kytketty pois päältä, etähallinnan lukituskomento jää tällöin odottamaan ja se suoritetaan, kun laite ilmaantuu uudelleen verkkoon. Näin laitetta ei pysty hyödyntämään, mikäli varas myisi sen eteenpäin”, DNA:n Aavikko vinkkaa.

Paikannus auttaa kadonneen puhelimen etsinnässä

Jos puhelin on juhlahumussa kadonnut tai unohtunut, sitä voi koettaa myös etsiä paikannuspalvelun avulla. Näitä ovat esimerkiksi Applen Etsi iPhoneni (Find My) ja Androidin Paikanna puhelin. Etsinnän helpottamiseksi voi kadonneeseen puhelimeen komentaa myös merkkiäänen soimaan.

Paikannustoiminnon avulla voi nähdä laitteen sijainnin kartalla hyvinkin tarkasti, mutta: ”Jos puhelin on varastettu, ammattimaiset varkaat kytkevät usein puhelimen heti pois päältä eikä paikannustoimintoa pysty tällöin hyödyntämään”, Aavikko toteaa.

Varastettua puhelinta tuskin saa takaisin, joten se kannattaa nollata eli palauttaa tehdasasetuksille. Puhelimen nollaus kuulostaa uhkaavalta, mutta kaikki tiedot saa kyllä palautettua uuteen puhelimeen, kunhan ne ovat tallessa pilvessä. Tietojen palautus vaatii ennakointia eli pilvipalvelun varmuuskopioinnin käyttöönottoa jo ennen kuin vahinko tapahtuu.

”Juuri katoamis-, rikkoutumis- ja varkaustilanteiden vuoksi ei kannata säilyttää mitään tietoja pelkästään puhelimessa. Googlen, Applen ja Microsoftin pilvipalveluissa tiedot pysyvät ajan tasalla”, Aavikko sanoo.

Salasanat vaihtoon ja vakuutusilmoitus valmiiksi

Kun muut asiat on hoidettu, on puhelimen kadottua hyvä vielä varmuuden vuoksi vaihtaa myös salasanat eri palveluihin kuten sosiaalisen median tileihin, sähköpostiin ja pilvipalveluun.

Lopuksi on vielä tehtävä vahinkoilmoitus omalle vakuutusyhtiölle sekä mahdollinen rikosilmoitus. Rikosilmoitusta varten tarvitaan myös laitteen yksilöivä IMEI-koodi, joka löytyy laitteen myyntipakkauksesta. Koodi kannattaakin laittaa heti talteen uuden puhelimen oston jälkeen.

Tutustu DNA:lta saataviin vakuutuksiin puhelimen rikkoutumisen, katoamisen ja varkauden varalle.

Tutustu DNA:n tietoturva-artikkeleihin tästä.

Tutustu DNA:n tietoturvaratkaisuihin tästä.

DNA Kauppa on Suomen laajin matkapuhelimia ja muita mobiilipäätelaitteita sekä matkaviestinliittymiä myyvä ketju, johon kuuluu noin 60 myymälää. DNA Kaupan valikoimissa ovat myös tv- ja laajakaistapalvelut sekä niihin liittyvät päätelaitteet. Ketju on osa DNA-konsernia, jonka liikevaihto vuonna 2021 oli 956 miljoonaa euroa. DNA:lla on 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi ja Facebookissa.

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2021 liikevaihtomme oli 956 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö.  Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.