Sairaalan perinteiset puheyhteydet korvattiin älypuhelimilla – privaattiverkko turvaa VSSHP:n kriittisten palveluiden toimintaa

Luotettavien privaattiverkkojen kysyntä sairaaloissa kasvaa, ja ensimmäiset toteutukset ovat nyt työn alla. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriin kuuluvassa Turun yliopistollisessa sairaalassa ulkopuolisilta laitteilta suljettu mobiiliverkko korvaa perinteiset DECT-puheyhteydet.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri (VSSHP) on ottanut käyttöönsä Elisan toimittaman privaattiverkon Turun yliopistollisessa sairaalassa. Privaattiverkko on tietyn yrityksen tai organisaation käyttöön rajattu mobiiliverkko, joka takaa yhteyksien tarvitseman kapasiteetin, luotettavan toiminnan sekä tietoturvallisuuden.

Sairaalan privaattiverkossa puhelut ja datan käyttö onnistuvat työntekijöiden normaaleilla älypuhelimilla. Privaattiverkon ulkopuolella älypuhelimet siirtyvät käyttämään Elisan julkista mobiiliverkkoa.

”Privaattiverkko on järkevä ratkaisu, jos on tarpeen varmistaa kriittisten palveluiden tai sovellusten toimivuus mobiilisti. Verkkoon pääsevät vain määritellyt päätelaitteet, ja muu liikenne suljetaan ulkopuolelle, Elisan mobiiliratkaisujen johtaja Eetu Prieur kertoo.

Turun yliopistollisessa sairaalassa käytetään nykyisellään DECT-keskuspuhelinjärjestelmiä, joille haetaan modernimpaa vaihtoehtoa. Privaattiverkon ansiosta sama päätelaite soveltuu puheluihin ja datan käyttöön sekä sairaalassa että sen ulkopuolella. Koska privaattiverkko on suljettu muulta liikenteeltä, kriittisten palveluiden vaatima kapasiteetti on siinä aina saatavilla eikä verkko pääse ruuhkautumaan.

”Iso etu syntyy esimerkiksi jo siitä, että Elisan ratkaisussa voidaan käyttää erillisten DECT-puhelimien sijaan ihan tavallisia, mistä tahansa hankittavia älypuhelimia. Ne pysyvät helpommin ihmisten matkassa ja niitä muistetaan myös ladata. Sairaalan sisällä puheluiden ja datayhteyksien on toimittava, vaikka verkko ulkopuolella olisi kaatunut. Privaattiverkolla varmistamme myös, että potilaiden puhelut ja datankäyttö eivät vaaranna kriittisiä yhteystarpeitamme. Ensimmäisten viikkojen kokemukset Elisan privaattiverkkoratkaisusta ovat erittäin hyvät”, VSSHP:n teleliikenneasioista vastaava sähkötekniikan päällikkö Miika Taimela kertoo.

Suljettu ja turvallinen privaattiverkko on käytännöllinen ratkaisu sairaalaolosuhteisiin, ja se tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden päivittää vanhaa teknologiaa toimivampaan. Moni yritys onkin siirtänyt mobiilisti toteutettavan kriittisen prosessin tai toiminnan privaattiverkon päälle tai korvannut sillä vanhempaa teknologiaa.

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Tele2:n kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Vuoden 2020 aikana olemme hiilineutraali yhtiö. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj