Suomalaiset ostavat nyt älytelevisioita – myös nettiyhteyksiä päivitetään
Älytelevisioita löytyy jo joka toisesta suomalaiskodista.* Kiinnostus älytelevisioihin on kasvanut huimasti. Kaikkein suositumpia ovat 55-tuumaiset älytelevisiot, joiden osuus on 47 prosenttia kaikista Elisan myymistä älytelevisioista elokuussa. Kodin älylaitteet ja lisääntynyt etätyöskentely lisäävät vaatimuksia myös kodin nettiyhteyksille.
Syksyn pimenevät illat vetävät suomalaiset kotisohville. Kotona vietetyn ajan lisääntyminen on innostanut suomalaisia päivittämään myös kodin viihdeteknologiaa. Tämä on näkynyt selvästi Elisan televisiomyynnissä. Myös loppuvuodelle koko kodin elektroniikan myynnin ennustetaan kasvavan.
– Älytelevisiot ovat kasvattaneet suosiotaan tasaisesti viime vuosina, mutta tänä syksynä kysyntä on kasvanut räjähdysmäisesti. Viimeisimmän tutkimuksemme mukaan lähes joka toinen suomalainen kertoi omistavansa älytelevision, ja joka viides pohti sen hankkimista*. Vaikuttaa siltä, että älytelevisiot korvaavat vähitellen perinteiset televisiot ja poikkeuksellinen syksy edelleen vahvistaa tätä kehitystä, kertoo Elisan henkilöasiakkaiden laiteliiketoiminnan johtaja Ville Valkama.
Sama ilmiö näkyy myös Elisa Viihde -palvelun käyttäjien toiminnassa, sillä sen käyttäjien määrä älytelevisiosovelluksen kautta on jopa kaksinkertaistunut tammikuusta syyskuuhun 2020.
Etätyöskentely ja kodin älylaitteet vaativat riittävän nettiyhteyden
Myös muiden älylaitteiden käyttö lisääntyy suomalaiskodeissa vähitellen. Noin joka kolmannella on käytössään Apple TV, Android TV tai Google Chromecast suoratoistoon. Lisäksi älypistokkeita ja älykkäitä palovaroittimia alkaa pikkuhiljaa näkyä suomalaiskodeissa; nyt niitä on noin joka kymmenennellä.
– Älytelevisioiden lisäksi kodeissa on jo nyt useita nettiä käyttäviä laitteita, jotka kuormittavat verkkoa erityisesti ruuhka-aikoina. Nettiyhteydeltä vaaditaankin jatkossa entistä enemmän kapasiteettia, johon 5G-verkko tuo ratkaisun. Esimerkiksi moni pientaloasukas on päivittänyt kodin nettiyhteyden moderniin Elisa 5G Kotinetti -ratkaisuun ja kyseisen palvelun käyttäjien määrä on moninkertaistunut kuluvan vuoden aikana, sanoo Elisan laajakaistaliiketoiminnasta vastaava johtaja Juha Laukkanen.
Verkkoyhteystarpeita arvioitaessa on tärkeää punnita omia yhteystarpeita myös lähitulevaisuudessa.
– Etätyöskentelyn yleistyminen ja älylaitteiden lisääntyminen lisää myös tarvetta laadukkaalle nettiyhteydelle. Älylaitteiden sujuvaan toimintaan riittää usein kerrostaloissa kiinteät laajakaistayhteydet, ja monissa onkin jo valokuitu käytössä. Pientaloissa nopeat yhteydet saa nykyisin edullisella ja helposti asennettavalla valokuidun veroisella 5G-mobiililaajakaistaratkaisulla, eikä kallista valokuitua tarvita, Laukkanen kertoo.
Älytelevisio on televisio, joka on hyödyntää internet-yhteyttä. Internet-yhteys mahdollistaa esimerkiksi erilaisten suoratoistopalveluiden katsomisen, elokuvien vuokraamisen digitaalisesti sekä vaikkapa musiikin kuuntelun suoratoistopalvelusta. Joissain älytelevisiossa on myös mahdollisuus hallita muita kodin älylaitteita vaikkapa puheen avulla.
*Tutkimuksen toteutti Elisan toimeksiannosta Prior Konsultointi. Tutkimukseen vastasi 1352 henkilöä. Vastaajat ovat 15–75-vuotiaita suomalaisia internetin käyttäjiä. Aineisto vastaa suomalaisia iän, sukupuolen ja asuinpaikan ja koulutuksen mukaan. Kysely toteutettiin sähköisesti maaliskuussa 2020.
Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Tele2:n kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Vuoden 2020 aikana olemme hiilineutraali yhtiö. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj