Suomalaiset surffailevat aiempaa enemmän iltaisin – ”Etäjoulusta on tulossa myös ennennäkemätön datajoulu”

Suomalaisten datankäyttö iltaisin on tänä syksynä kasvanut viidenneksellä. Normaalitilanteeseen ja myös koronakevääseen verrattuna 20 prosentilla noussut iltadatankäyttö johtuu varsinkin viihteen kuluttamisen ja muun arkikäytön kasvusta. Kun jouluakin vietetään tänä vuonna poikkeuksellisissa olosuhteissa, etäjoulun datamäärien odotetaan nousevan ennätyksellisiksi.

”Seuraamme verkossamme käytetyn datan määrää aktiivisesti. Synkkä etäsyksy on lisännyt datankäyttöä Telian verkoissa iltaisin viidenneksellä, mikä on todella huomattava määrä. Kasvu johtunee pääosin suoratoistopalvelujen, kuten Netflixin ja C Moren ja muiden viihdesisältöjen kasvaneesta käytöstä”, kertoo Telian verkoista vastaava johtaja Sami Siiki.

Samankaltaisen kehityksen odotetaan jatkuvan.

”Ennakoimme, että joulun aikaan näemme datan määrissä ennätyksiä, sillä etäjoulu saa ihmiset olemaan yhteydessä sukulaisiin etäyhteyksien avulla, mutta myös viihdyttämään itseään suoratoistopalveluja katselemalla. Etäjoulusta on siis tulossa myös ennennäkemätön datajoulu”, Siiki jatkaa.

Vuoden tärkein Teams-palaveri pidetään jouluaattona

Korona vaikuttaa myös joulukauppaan. Kaupan liitto kertoo joulukaupan ennakoimisen olevan tänä vuonna erityisen vaikeaa, sillä korona rajoittaa liikkumista, eivätkä kauppojen ruuhkat houkuttele kuluttajia. Toisaalta Tilastokeskuksen mukaan kotitalouksien säästöt ovat korona-aikana selvästi kasvaneet. Monet arvuuttelevatkin, onko joulunajasta tulossa kaikkien aikojen myyntisesonki vai ei.

”Asetelma loppuvuoteen ja tietysti myös jouluun on täysin poikkeuksellinen. Korona on kurittanut suomalaisia pääosan vuotta, mikä on tarkoittanut monille kodin roolin korostumista. Kodeista on koetettu tehdä mahdollisimman viihtyisiä esimerkiksi kodin elektroniikan avulla. Hyvä esimerkki suunnasta on kannettavien tietokoneiden ja uusien pelikonsolien kova kysyntä sekä yhä isompien televisioiden myynnin hurja kasvu. Pelaaminen ja viihteen suurkulutus näkyvät siis elektroniikkahankinnoissakin”, kertoo Telian laiteliiketoiminnan johtaja Jussi Vuorinen.

Vuorinen odottaa joulumyynnistä vilkasta ja digipainotteista.

”Kyllä me odotamme kaikkien aikojen myyntisesonkia, sillä jo Single’s Dayna Telian laitemyynti kasvoi kolminkertaiseksi viime vuoteen verrattuna. Uskon, että myös jo alkaneet Black Friday -myynnit nousevat ennätyksellisiksi. Joulun ajan suosikkilahjoja ovat varmasti 5G-puhelimet, joiden avulla sekä yhteydenpito että sisältöjen katsominen onnistuu sujuvasti.”

Toimivien yhteyksien avulla koronajoulukin voi olla yllättävän ihana joulu.

”On hyvä, että perheissä on etätöiden ja -koulun takia hyvät ja toimivat etäyhteydet sekä -laitteet. Voi nimittäin hyvin olla, että vuoden tärkein Teams-palaveri onkin etäjouluateria isovanhempien kanssa.”


Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4000 työntekijää ja 4,3 miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii pääosin Pohjoismaissa ja Baltiassa. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2019 9,8 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.

Katso täältä, millainen yhtiö Telia on tänään Suomessa ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa @teliafinland.