Suomalaisyritysten 5G-investoinnit jatkavat kasvuaan – nopeat yhteydet toimistoille ja puhelimiin sekä 5G-palvelujen kehittäminen nousussa

Elisan kyselytutkimuksen* mukaan 5G:n hyödyntäminen kasvaa entisestään Suomessa toimivissa yrityksissä ja organisaatioissa.

Keskeiset kyselytutkimuksen tulokset:

  • 5G:n tarjoamat entistä nopeammat yhteydet mobiili- ja toimistokäyttöön sekä verkon luotettavuuden paraneminen arvioidaan 5G:n tärkeimmiksi hyödyiksi.
  • Investoinnit 5G-teknologiaan kasvavat tasaisesti joka vuosi suomalaisissa yrityksissä ja organisaatioissa.
  • Suuryritykset ovat selkeästi eturintamassa miettimässä, miten soveltaa 5G:tä esimerkiksi automaatioon, prosessien kehittämiseen ja etäohjaukseen, joihin 5G tuo aivan uudenlaisia ulottuvuuksia.
  • Pk-yritykset ovat nopeita ottamaan käyttöön 5G-liittymiä ja -laitteita sekä toimistolle että henkilöstön käyttöön. Esimerkiksi puolet alle 250 henkilöä työllistävistä yrityksistä ja organisaatioista on harkinnut 5G-puhelimien ottamista mukaan puhelinvalikoimaan, josta henkilöstö valitsee työsuhdepuhelimet.

Kyselyyn vastanneista selvä enemmistö (86 %) kertoo tuntevansa 5G-teknologiaa vähintään jonkin verran ja mitä se mahdollistaa yrityksille teknisesti. Nopeammat yhteydet ja verkon luotettavuuden paraneminen arvioidaan 5G:n tärkeimmiksi hyödyiksi suomalaisissa yrityksissä ja organisaatioissa.

Kolmannes (34 %) kaikista kyselyyn vastanneista arvioi 5G:n tärkeäksi oman liiketoiminnan kehittämisen kannalta. Julkisella sektorilla osuus on selvästi suurempi (49 %) kuin yksityisellä sektorilla (29 %). Yli tuhat henkilöä työllistävistä yrityksistä 23 % on jo kehittänyt 5G:tä hyödyntäviä palveluita tai aikoo kehittää niitä jo seuraavan vuoden aikana.

– Suuret yritykset hyödyntävät samanaikaisesti useampia uusia teknologioita. Ne ovat selkeästi ensimmäisinä miettimässä, miten soveltaa 5G:n käyttöä yhdessä muiden teknologioiden kanssa liiketoimintaansa. Tällaisia käyttökohteita voivat olla esimerkiksi automaatio, prosessien kehittäminen ja etäohjaus. 5G tuo näihin aivan uusia ulottuvuuksia erilaisten 5G-palveluiden ja -ratkaisujen muodossa, joita jatkuvasti Elisalla kehitämme yhteistyössä eri tahojen kanssa. Toteutuksiin voi tutustua muun muassa Elisa 5G Showroomissa, johon järjestämme paljon yritysasiakkailtamme kiitosta saaneita virtuaalisia tutustumiskäyntejä, Elisan liiketoimintajohtaja Petteri Svensson kertoo.

Pienet yritykset taas ovat suuryrityksiä nopeampia ottamaan käyttöön 5G-liittymiä ja -laitteita sekä mobiili- että toimistokäyttöön. Näin ne saavat entistä nopeammat tietoliikenneyhteydet käyttöönsä.

Investoinnit 5G-teknologiaan jatkavat tasaista kasvuaan

Investoinnit 5G:hen kasvavat tasaisesti joka vuosi suomalaisissa yrityksissä ja organisaatioissa: sama noin 50 prosentin vuosittainen kasvu aina edelliseen vuoteen verrattuna ajalla 2018–2020 on selkeä trendi.

– Kehitys ja kasvu monella rintamalla on tasaista, ja odotamme sen vain kasvavan entisestään. Elisan kattava 5G-verkko on jo yli 1,6 miljoonaa suomalaisen saatavilla ja samalla alueella toimii myös valtava määrä yrityksiä. 5G-teknologiaan tehtävien investointien tasaisesta kasvusta voi todeta, että uutta mobiilidatasukupolvea otetaan hyvää vauhtia käyttöön myös suomalaisissa yrityksissä, Svensson toteaa.

5G-liittymät ja -puhelimet yleistymässä yritysten työntekijöiden käytössä

75 % vastaajista on jo siirtynyt tai aikoo siirtyä 5G-liittymien käyttämiseen viimeistään muutaman vuoden sisällä.

41 % kyselyyn vastaajista kertoo, että heidän edustamissaan yrityksissä on harkittu 5G-puhelimien ottamista mukaan valikoimaan, josta henkilöstö valitsee työsuhdepuhelimet. Alle 250 henkilöä työllistävissä yrityksissä sama ilmiö on vielä yleisempää: osuus on jo lähes puolet (48 %).

Kuluneen vuoden aikana 5G-puhelimien hinnat ovat laskeneet ja myyntiin on tullut paljon edullisia 5G-puhelinmalleja. Yli puolet kyselyyn vastanneiden yritysten edustajista arvioikin edullisimman 5G-puhelimen hintahaarukaksi 300-500 euroa, mutta 34 % arvelee halvimman 5G-puhelimen hinnaksi 600-800 euroa.

– Onneksi 5G:n yleistyminen on meillä jo sen verran hyvässä vauhdissa, että myös Suomessa on saatavilla lukuisia reilusti alle 500 euron 5G-puhelimia, joilla pääsee 5G-liittymän kera käyttämään nopeaa 5G-verkkoa. Myös Applen älypuhelinten uskolliset käyttäjät saavat pian 5G:tä tukevan iPhonen käyttöönsä. 5G-reitittimienkin hinnat ovat kehittyneet entistä edullisempaan suuntaan. Monille hinta on tärkeä kriteeri ostopäätöksen tekemisessä, mikä on ymmärrettävää, Svensson kertoo.

*Kyselytutkimuksen toteutti Elisan toimeksiannosta Prior Konsultointi Oy elo-syyskuussa 2020. Tutkimukseen vastasi 224 henkilöä, jotka edustavat 202 suomalaista yritystä ja organisaatiota. Vastaajat ovat edustamissaan yrityksissä päätöksentekijöitä digitaalisuuteen liittyvissä asioissa.

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Tele2:n kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Vuoden 2020 aikana olemme hiilineutraali yhtiö. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj