Suomeen rakentuu uuden sukupolven teknologialla ultranopeat kiinteät valokuituyhteydet – Nokia, NetNordic ja Cinia uraauurtavaan yhteistyöhön

Suomi on pitkään ollut valokuituverkkojen kehitysmaa: suurten vetureiden sijasta kuituverkkoja ovat rakentaneet pääasiallisesti pienet, paikalliset toimijat rajallisilla resursseilla. Suomi onkin jäänyt jälkeen valokuituteknologian kehityksessä muihin maihin verrattuna. Cinia ottaa nyt rohkean askeleen uudistaakseen Suomen valokuituverkkoja.

Cinian yhtenä strategisena tavoitteena on olla valokuitutoimialan suunnannäyttäjä Suomessa. Tänä keväänä tehdyn laitekilpailutuksen tuloksena Cinia käynnistää laajamittaisen yhteistyön Nokian ja NetNordicin kanssa. Suomeen rakentuvat ensimmäiset uuden sukupolven XGS-PON-verkot, jotka mahdollistavat joustavamman ja kustannustehokkaamman rakentamisen sekä entistä korkeammat yhteysnopeudet kuluttajalle, jopa 10 gigaan saakka.

– Uskon, että tällä tekniikalla rakennetaan lähes kaikki uudet verkot Suomessa viiden vuoden päästä. Tällä hetkellä olemme edelläkävijä ja väistyvät GPON- ja 1 Gbps point-to-point-teknologiat vielä yleisimmät toteutustavat. Voimme tarjota uuteen teknologiaan perustuvia palveluja kaikille asiakasverkoillemme ympäri Suomen, joten kyse on kotimaan verkkojen kannalta merkittävästä kehitysaskeleesta, kertoo tekniikka- ja järjestelmäkehityksen päällikkö Jukka-Pekka Laulajainen Ciniasta.

Teknologian päivittämisen lisäksi painoarvoa on yhteistyön kotimaisuudella. Yleisesti käytettyjen ulkomaisten laitteiden rinnalle uusissa verkoissa otetaan nyt käyttöön suomalaisen Nokian valmistamia laitteita. Tämä tarkoittaa koko osaamisketjun mitalta sinivalkoisemman vaihtoehdon tuloa markkinoille valokuituyhteyden toimittajaksi.

– Nokia on kiinteiden verkkojen teknologinen markkinajohtaja maailmalla, ja meille on tärkeää, että suomalaisena yhtiönä pääsemme etenemään uusimmalla teknologialla myös Suomessa. Uskon, että myös asiakkaat arvostavat kotimaisten, tunnettujen toimijoiden tarjoamaa luotettavuutta ja turvallisuutta verkoissa, kuvailee asiakkuusjohtaja Antti Mansner yhteistyön merkitystä Nokialle.

Uuden yhteistyön kulmakivenä on laite- ja osaamisyhteistyö: Nokia toimittaa teknologia-alustan ja verkkokomponentit, NetNordic ylläpito-osaamisen ja Cinia toimii verkkojen rakennuttajana ja palveluntuottajana. Ensimmäisenä teknologia otetaan käyttöön Adolan Täyskuitu-verkoissa, joita Suomeen suunnitellaan rakennettavaksi sadoilletuhansille kuluttajille ja yrityksille.

– On Suomen yhteiskunnan kannalta tärkeää, että kiinteiden yhteyksien saatavuus paranee. Tällä teknologiavalinnalla Suomea viedään oikeaan suuntaan ja saadaan uutta teknologiaa merkittävän kokoisiin verkkoihin, luonnehtii NetNordicin maajohtaja Jan Karlsson.

Cinia tarjoaa turvallisia korkean käytettävyyden tietoverkko- ja ohjelmistoratkaisuja. Toimintamme perustana on vankka asiantuntemus modernista sovelluskehityksestä, tietoverkkoteknologioista ja kriittisistä toimintaympäristöistä. Noin 15 000 reittikilometrin laajuinen optinen kuituverkkomme C-Lion1-merikaapeleineen mahdollistaa nopeimmat tietoliikenneratkaisut Keski-Eurooppaan sekä Aasian ja itäisen Euroopan markkinoille. www.cinia.fi

NetNordic on pohjoismainen järjestelmäintegraattori, joka on erikoistunut tietoverkkoihin, tietoturvaan, konesaliratkaisuihin ja yritysviestintään. NetNordicin pääkonttori sijaitsee Oslossa. NetNordicin liikevaihto oli noin 1,5 miljardia Norjan kruunua 2019. Yrityksellä on noin 400 työntekijää 14 toimistossa Pohjoismaissa, ja ratkaisumme toimitetaan tytäryhtiöiden kautta Norjassa, Ruotsissa, Tanskassa ja Suomessa. www.netnordic.com

Nokia Luomme teknologiaa yhdistämään koko maailman. Vain Nokia tarjoaa kokonaisvaltaisen valikoiman verkkoratkaisuja, ohjelmistoja, palveluita ja lisensointimahdollisuuksia maailmanlaajuisesti. Innovaatioidemme ja palkitun Nokia Bell Labsin johdolla olemme 5G-verkkojen kehityksen ja käyttöönoton kärjessä. Radioverkkojemme avulla viestintäpalveluja tarjoavat asiakkaamme palvelevat yli 6,4 miljardia liittymää, ja yritysasiakkaamme ovat ottaneet käyttöön yli 1 300 teollisuuden verkkoa ympäri maailmaa. Sitoutuen korkeimpiin eettisiin liiketoimintaperiaatteisiin muutamme ihmisten tavan elää, työskennellä ja viestiä. www.nokia.com