Suomen mobiiliverkoissa tapahtumassa historiallinen muutos – poistuva 3G-verkko hiljenee, 5G valtaa alaa

Telian 3G-verkko suljetaan vuoden 2023 lopussa. Suomalaiset ovat kuitenkin jo ottaneet varaslähdön ja poistuneet 3G-verkosta sankoin joukoin päivittäessään puhelimiaan ja liittymiään uudempiin teknologioihin. Puhelut ja dataliikenne siirtyvät kattavaan 4G-verkkoon ja nopeasti laajenevaan 5G-verkkoon, ja samalla verkkoliikenteen kokonaismäärä kasvaa. Viime vuoden liikenteen 20 % kasvu oli koronaa edeltävien vuosien kasvua nopeampaa.

Teknologian uudistuminen näkyy muutoksina verkkoliikenteessä. 5G-dataliikenteen määrä yli kymmenkertaistui Telian verkossa vuonna 2021, ja 5G-liikenne ohitti vuoden lopussa 3G-dataliikenteen määrän.

”Luovumme vanhasta rakentaaksemme uutta. 5G:n kasvuluvut ovat nyt kovia, kun verkon kattavuus kasvaa ja 5G-laitteet yleistyvät. 5G-liittymän hankkineet suomalaiset käyttävät puhelimellaan keskimäärin 40 % enemmän nettiä kuin 4G-asiakkaat, joten uusi kapasiteetti tulee kyllä datanälkäisille suomalaisille tarpeeseen”, arvioi Telia Finlandin verkoista vastaava johtaja Sami Siiki.

3G-verkkojen sulkeminen vauhdittuu myös maailmalla. Telian 3G-verkko on suljettu Norjassa, ja Tanska ja Liettua seuraavat perässä. USA:ssa ensimmäiset operaattorit ovat sulkemassa sekä 2G- että 3G-verkon. Matkailijoiden kannalta verkkojen kiihtyvä sulkeminen merkitsee sitä, että vanha 3G-puhelin ei enää toimi kaikkialla maailmassa. 

Puheluissa pienempi vallankumous

Myös puhelut katoavat 3G:stä. Päättyneenä vuonna tapahtui pieni vallankumous, kun 4G-puhe (VoLTE) kasvoi puheminuuteilla mitattuna ensimmäistä kertaa isommaksi kuin mobiilipuhe 3G-verkossa.  Perinteinen 2G- ja 3G-mobiilipuhe vastaa edelleen suurinta osaa puheminuuteista, mutta 4G-puheen osuus jatkaa vauhdikasta kasvuaan.

Perinteinen mobiilipuhe ei toimi 4G- ja 5G-verkoissa, joissa siirrytään datapohjaiseen VoLTE-tekniikkaan. Sen etuna on puhelun nopeampi yhdistyminen ja parempi äänenlaatu.

Jo kaksi kolmesta suomalaisesta Telian 5G-verkon piirissä

Telian 5G-rakentaminen jatkui kiivaana koko viime vuoden. Vuoden vaihteessa Telian 5G-verkon väestöpeitto oli jo 64 %, ja verkko palveli yli  3,5 miljoonaa suomalaista 158 paikkakunnalla.

Telian 5G-verkossa lähenneltiin maailmanennätysnopeuksia ensimmäisten Suomessa käyttöön otettujen korkean taajuuden tukiasemien alueella. 26 GHz:n millimetriaalloilla päästiin yli 4 Gbit/s nopeuksiin.

Telian vuoden 2021 verkkoliikenteessä näkyi edelleen koronan käynnistämä kasvu, jonka taustalla on etätyön, hybridityöskentelyn ja sisältöjen kulutuksen lisääntyminen. Liikenteen 20 % kasvu oli koronaa edeltävien vuosien kasvua nopeampaa.

Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4400 työntekijää ja yli neljä miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii pääosin Pohjoismaissa ja Baltiassa. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2020 8,5 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.

Katso täältä, millainen yhtiö Telia on tänään Suomessa ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa @teliafinland.