Suomessa koettiin ennennäkemätön konserttielämys – yleisö osallistui Andrea Bocellin Nokia Arena -konserttiin virtuaalitodellisuudessa Helsingistä käsin

Andrea Bocellin 4.4. konsertti Nokia Arenalla oli yksi maailman ensimmäisistä kaupallisista konserteista, johon yleisö pääsi osallistumaan livenä 360-asteisessa virtuaalitodellisuudessa 5G-verkon välityksellä. Elisan ja Nokian rakentama huippukyvykäs 5G-verkko avaa jatkossa uusia mahdollisuuksia paikkariippumattomille areenatapahtumille.

Virtuaalinen konserttielämys toteutettiin Nokia Arenalle asennettujen 360-asteisen kameroiden, 5G-verkon sekä Helsingissä sijaitsevien VR-lasien avulla. Yleisön oli mahdollista liikkua virtuaalitodellisuudessa eri puolille areenaa ja seurata konsertin tapahtumia 360-kameroiden kautta.

360-asteisten kameroiden korkealaatuinen 8k-videokuva ja stereoääni kulkeutuivat lähes reaaliaikaisesti Elisan 5G-verkossa. Nokia Arenalla sijaitsevat kamerat hyödynsivät huippukyvykästä Nokian ja Elisan rakentamaa 5G-millimetriaaltoverkkoa, joka mahdollistaa useiden gigabittien tiedon lataus- ja lähetysnopeuksia sekä erityisen suuren verkon kapasiteetin tapahtumien käyttöön. Nokia Arenan ja Helsingin virtuaaliyleisön välinen tietoliikenne kulki Elisan julkisessa 5G-verkossa. Konsertin striimaukseen liittyvästä ohjelmistotekniikasta vastasi Kepit Systems.

Nyt kun teknologia mahdollistaa yleisön osallistumisen areenakonsertteihin paikkariippumattomasti, on käytännössä vain mielikuvitus rajana sille, missä kaikkialla vastaavaa toteutusta voidaan hyödyntää. Kaikkien artistien kiertueet eivät kulje Suomen kautta, mutta virtuaalitodellisuus voi tarjota tähänkin ratkaisun.

– Elisa on edelläkävijänä tuonut 5G:tä suomalaisten kuluttajien ja yritysten käyttöön ja on huikeaa nähdä, millaisia innovaatiota huippukyvykäs mobiiliverkko synnyttää. Nyt 5G-verkko antaa mahdollisuuden liikkua areenakoon live-tapahtumissa kotikaupungista käsin ja uskon, että tämä on vasta esimakua tulevasta. Nokia Arena on erinomainen paikka maailmanluokan tapahtumien järjestämiseen, sillä siellä digitaalisuus on rakennettu osaksi asiointikokemusta alusta lähtien, kertoo Elisan yritysasiakkaiden liiketoimintajohtaja Joni Oksanen.

– Nokia Arenan ohjelmoitava 5G-verkko tarjoaa maailmanluokan edellytykset tapahtumaelämysten kehittämiselle. 5G-millimetriaaltoverkko takaa huippunopean tiedonsiirtonopeuden, matalan viiveen ja suuren kapasiteetin. Nokian tuotevalikoima sekä Elisan verkko mahdollistavat tulevaisuuden katsojakokemuksen, jossa virtuaalitodellisuuslasien avulla esitystä on mahdollista seurata todentuntuisesti, vaikkei katsoja olisikaan paikan päällä. Tämä on jälleen yksi esimerkki uraauurtavasta yhteistyöstämme Elisan kanssa, sanoo Ari Kynäslahti, Nokian Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän strategia- ja teknologiajohtaja.

 

Elisan missio on digitalisaatiolla kestävä tulevaisuus. Olemme tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden sekä 5G:n edelläkävijä. Tarjoamme vastuullisia ja kestäviä ratkaisuita yli 2,8 miljoonalle kuluttaja-, yritys- ja julkishallinnon asiakkaallemme päämarkkina-alueellamme Suomessa ja Virossa, sekä kansainvälisesti yli 100 maassa. Suomessa Elisa on tietoliikennepalveluiden markkinajohtaja, kansainvälisesti yhteistyökumppaneitamme ovat mm. Vodafone ja Tele2. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Liikevaihto 2022 oli 2,1 miljardia euroa ja henkilöstöä 5 600 yli 20 maassa. Elisa on hiilineutraali yhtiö. elisa.fi