Suosituille mökkipaikkakunnille parannuksia tietoliikenneyhteyksiin – Elisa lisäsi kapasiteettia noin 70 paikkakunnalla

Kotimaan matkailun ennustetaan olevan tänä kesänä normaalia vilkkaampaa. Kesävieraat kasvattavat myös verkon kuormitusta, ja normaalin verkon vahvistamisen ohella Elisa on lisännyt kapasiteettia mobiiliverkkoonsa noin 70 suositulla kesäpaikkakunnalla Suomessa.

Suomalaiset ovat normaalistikin mökkeilykansaa, jonka vuoksi tietoliikenneyhteydet saavat monella paikkakunnalla moninkertaisesti käyttäjiä kesäaikaan. Tänä vuonna käyttäjiä on erityisen paljon, sillä ulkomaan matkustusrajoituksista johtuen mökkeilijöiden ja kotimaan lomailijoiden määrän ennustetaan olevan normaaliakin suurempi. Verkon käyttö kasvaa monella paikkakunnalla moninkertaisesti miltei yhdessä yössä.

– Suomalaiset eivät laita nettiään lomalle, vaan odottavat, että surffailu onnistuu laiturin nokasta siinä missä kaupungistakin. Vapaa-ajan asunnoilta käsin myös työskennellään yhä useammin, jolloin liikennettä lisää esimerkiksi videoneuvottelupalveluiden käyttö. Monella paikkakunnalla verkon käyttö on kesällä jopa 60 % suurempaa kuin talviaikaan, Elisan verkkoratkaisuista vastaava johtaja Sami Rajamäki kertoo.

Kotimaan matkailun kasvaminen kuluvana kesänä ennakoitiin Elisalla jo hyvissä ajoin ja paikkakunnat, jonne lisäkapasiteettia rakennettiin, valittiin hyödyntäen muun muassa edellisvuosien dataa verkon käytöstä.

– Kapasiteetin lisääminen on osa normaalia verkon vahvistamista, jota teemme ympäri vuoden joka puolella Suomea. Verkon kuormittumista seuraamme automaation avulla tukiasemakohtaisesti, ja tarvittaessa lisäämme kapasiteettia sinne missä sitä tarvitaan. Nyt halusimme tuoda kapasiteettia erityisesti suosituille kesäpaikkakunnille, varsinkin kun verkon käytössä on siellä odotettavissa normaalia suurempaa kasvua, Rajamäki sanoo. 

Mitä kannattaa tehdä, jos omassa piilopirtissä ei netti kuitenkaan tunnu toimivan tarvittavalla nopeudella?

– Ihan ensimmäisenä kannattaa varmistaa oman mobiililiittymän nopeus. Tietoliikennepalvelut syövät nykypäivänä aiempaa huomattavasti enemmän kaistaa, joten nopeuttakin vaaditaan enemmän. Varsinkin jos useampi perheenjäsen käyttää samaa yhteyttä, tulee nopeuden olla riittävä. Mobiiliverkon signaalia voi myös vahvistaa antennilla, jos mökki sijaitsee esimerkiksi kovin mäkisessä maastossa. Sisätilojen langattoman verkon, eli wifin, toimivuus kannattaa varmistaa reitittimen oikeanlaisella sijoittelulla tai hankkimalla niin kutsutun mesh-laitteen, joka jakaa yhteyttä tasaisesti koko tilaan, Rajamäki muistuttaa lopuksi.

Lisäkapasiteettia rakennettiin liki 150 alueelle noin 70 paikkakunnalla. Katso kaikki paikkakunnat täältä. Oman alueen kuuluvuuden näkee osoitteessa www.elisa.fi/kuuluvuus.

Lisävinkkejä mobiilisignaalin vahvistamiseen osoitteesta https://elisa.fi/asiakaspalvelu/aihe/mobiililaajakaista/ohje/kuuluvuuden-parantaminen/

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Tele2:n kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Vuoden 2020 aikana olemme hiilineutraali yhtiö. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj