Suuri osa DNA:n henkilöstöstä jatkaa etätöissä koko vuoden – paluu toimipisteisiin tehdään varovaisesti ja asteittain
DNA:lla on tällä hetkellä yli 95 % henkilöstöstä etätöissä. Vuoden loppuun mennessä korkeintaan 75 % palaa toimistolle, eikä ketään pakoteta palaamaan. Kyselyn perusteella etätyö on ollut sujuvaa ja henkilöstö sitoutunutta.
DNA:n toimistot on pidetty auki koko poikkeustilan ajan, mutta niiden käyttöaste on ollut mitätön. Yli 95 % henkilöstöstä on ollut etätöissä, ja fyysisiä asiakaskontakteja on ollut vain DNA Kaupoissa ja asentajilla. Sekä heidän että asiakkaiden turvallisuudestaan on huolehdittu hyvin tarkasti.
Henkilöstölle kesäkuun alussa tehdyn kyselyn perusteella jopa 33 % DNA:laisista haluaa ensisijaisesti jatkaa etätöissä vuoden loppuun asti. Ensimmäisessä aallossa, heti kesän jälkeen, toimistolle haluaa palata vain 23 % ja myöhemmin syksyn aikana 19 %. Loput vastasivat, ettei paluuajalla ole heille merkitystä – työt sujuvat yhtä hyvin etänäkin.
Ensimmäisessä ryhmässä toimistolle saa joka tapauksessa palata enimmilläänkin vain neljäsosa työntekijöistä. He ovat niitä, joille työskentely etäkonttorilla on työtehtävien tai olosuhteiden vuoksi ollut haastavaa. Palaavien henkilöiden määrää seurataan kuitenkin jatkuvasti, sillä toimistolla työskentelevien turvallisuus halutaan taata.
”Johtoryhmä käy tilannetta läpi säännöllisesti, ja ohjeistuksia muutetaan tarvittaessa vallitsevan epidemiatilanteen mukaan”, kertoo henkilöstöjohtaja Marko Rissanen.
DNA Kaupat ympäri Suomen palvelevat kuitenkin asiakkaita normaalisti.
Etätöiden määrä nousi pysyvästi
Digitaaliset kokoukset ovat toistaiseksi uusi vakio, sillä DNA:lla ohjeistetaan pitämään tapaamiset ensisijaisesti etäyhteyksillä. Jokaisessa palaverikutsussa tulee olla mukana mahdollisuus osallistua verkon yli. Välttämättömästi fyysistä läsnäoloa vaativissa tapaamisissa saa olla paikalla vain 2–4 henkilöä, neuvotteluhuoneen koosta riippuen.
DNA:lla töitä on tehty mutkattomasti jo vuodesta 2012 asti. Tämä tarkoittaa, että jos työtehtävä ei ole sidottu paikkaan tai aikaan, voi työn missä ja milloin vain, ilman esimiehen erillistä lupaa. Luottamukseen perustuvan mallin toimivuus päästiin jälleen toteamaan koronakriisin myötä.
”Vaikka toimintamallimme oli jo aiemmin mutkaton, emme mekään palaa enää siihen normaaliin, jossa elimme ennen koronakriisiä. On luultavaa, että etätöiden määrä tulee jäämään aiempaa korkeammalle tasolle kriisin päätyttyäkin”, Rissanen sanoo.
Henkilöstöjohtaja arvioi, että yritysten käytännöt ovat kriisin myötä muuttuneet pysyvästi. Pidemmälle katsottaessa perinteisten työpisteiden määrä toimistoilla tulee pienenemään ja tilatarpeet muuttuvat enemmän kohtaamispaikoiksi, minkä myötä entistäkin suurempi osa tiloista tulee olemaan kokous-, ideointi- tai muita yhteiskäyttötiloja. Sataprosenttiseen etätyöhön Rissanen ei kuitenkaan usko, vaikka työntekijän fyysisen sijainnin merkitys tietotyössä tuleekin vähenemään entisestään.
”DNA:lla uskotaan, että koronan jälkeenkin yksi pysyy: ihmisen fyysisten kohtaamisten tarve tulee säilymään.”
DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. Olemme Suomen suurin kaapelioperaattori. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi vuonna 2019 Great Place To Work -tutkimuksessa suurten yritysten sarjassa. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 942 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.