Tältä näyttäisi Netflixin hittisarjan kohtaus Renny Harlinin ohjaamana – DNA mahdollisti ennennäkemättömään toimintakohtaukseen osallistumisen etänä Lontoosta Suomeen

Suomen menestynein toimintaelokuvien ohjaaja Renny Harlin tunnustautuu kovaksi Rahapaja-faniksi. DNA halusi nähdä, miltä sarjan kohtaus näyttäisi Suomessa kuvattuna. Helsingin Postitalolla maanantaina 25. lokakuuta kuvattu näyttävä ryöstökohtaus ohjattiin etänä Lontoosta.

Helsingin keskustassa liikkuneet saattoivat hieraista silmiään maanantaina, kun punaisiin haalareihin pukeutuneet hahmot nousivat vaijeria pitkin Postitalon katolle valtaamastaan rakennuksesta helikopterin leijuessa ilmassa.

Kyseessä oli DNA:n ja Netflixin ainutlaatuiseen yhteistyöhön liittyvä kuvaustilanne, jossa taltioitiin kohtausta suomalaisten suosikkisarjasta Rahapajasta.

– Kun DNA esitteli minulle idean ohjata etänä markkinointitarkoituksiin oman lempisarjani ideaa kumartavaa kohtausta, en voinut muuta kuin suostua. Odotan jo joulukuussa ilmestyviä Rahapajan viimeistä viittä jaksoa, se on aivan huikea sarja, ohjaaja Renny Harlin iloitsee.

Kuvauksista vastanneen Directors Guildin vastaavan tuottajan Juha-Matti Niemisen mukaan kuvaustilanne oli laatuaan aivan poikkeuksellinen Suomessa.

– Kuvausten järjestäminen aivan Helsingin keskustassa kaikkine erikoistehosteineen, stunt-miehineen ja helikoptereineen vaati kuvausryhmältä ja tuotannolta äärimmäistä ammattitaitoa, mikä näkyy ja kuuluu lopputuotteessa, hän kertoo.

Rahapaja on yksi suomalaisten suosikkisarja myös DNA TV Hubi -palvelussa

DNA laajensi suoratoistopalvelu Netflixin kanssa vuonna 2017 alkanutta yhteistyötä viime vuoden marraskuussa, kun suoratoistopalvelun Perhepaketti paketoitiin maailmanlaajuisesti ensimmäistä kertaa yhteen kodin laajakaistan kanssa myytäväksi kokonaisuudeksi. Rahapaja onkin osoittautunut suomalaisten yhdeksi suosikkisarjaksi, josta idea versioinnille Netflixin kanssa sai alkunsa.

– Netflix on suomalaisten ykkössuosikki maksullisissa suoratoistopalveluissa ja Rahapajan ratkaisua odotetaan aivan varmasti monessa kodissa. Näistä aineksista syntyikin idea siitä, miltä kohtaus sarjasta voisi näyttää toimintaelokuvaohjaaja Renny Harlinin käsittelemänä. Rennyn mukaan saaminen kruunasi kaiken, sillä etäohjaaminen onnistuu nopeita ja viiveettömiä yhteyksiä hyödyntämällä. Moni toimiala on tehnyt innovaatioita uutta teknologiaa hyödyntämällä ja se on teleoperaattorin näkökulmasta todella inspiroivaa, iloitsee DNA:n Kodin laajakaistaliiketoiminnan johtaja Katri Perälä.

Linkki videoon.

Kohtaus ohjattiin etänä Lontoosta

Koronarajoitukset ovat vaikuttaneet elokuvatuotantojen kuvauksiin ja kehittäneet alalle uusia luovia vaihtoehtoja. Nyt koronan aikana opitut keinot pääsivät aidosti käytäntöön, sillä samalla kun kuvaukset tapahtuivat Helsingissä, Harlin pystyi vastaamaan tuotannosta kotisohvaltaan Lontoosta.

– Korona-aikana monille etäyhteyden kautta työskentely on tullut tutuksi ja tässäkin tapauksessa vuorovaikutus kuvausryhmän kanssa tapahtui digitaalisten yhteyksien kautta täysin reaaliajassa. Tämä oli todella mielenkiintoinen kokemus ja käytäntö sujui todella hyvin, Harlin sanoo.

Normaalista elokuvan tai sarjan kuvaustilanteesta poikkeavaa oli myös se, että koko kohtaus kuvattiin vain yhdellä otoksella. Jälkitöissäkään ei aikaa hukattu, sillä lopputulos oli valmis tiistaina noin vuorokaudessa kuvauksien aloittamisesta.

– Directors Guildilla oli hyviä kokemuksia etäohjauksesta, sillä he olivat testanneet jo alkuvuodesta etätoimintamalleja lyhytelokuvan tekemisessä. Näiden kokemusten pohjalta saatiin tämäkin toimimaan tosi hyvin, vaikka vaikeuskerrointa lisäsi onnistumisen pakko ykkösellä. Tämä tuotanto on samalla ainakin meidän tietääksemme ensimmäinen kerta kun Suomessa toteutettavaa kohtausta ohjataan etänä toisesta maasta 5G-yhteyksiämme hyödyntäen, sanoo DNA:n Katri Perälä.

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2020 liikevaihtomme oli 934 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö.  Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.