Tässä ovat Vuoden kotimainen kirja -palkintojen voittajat – palkintojen saajat julkistettiin tänään Elisa Kirja gaalassa

Elisa palkitsi tänään 10.10.2020 järjestetyssä Elisa Kirja gaalassa vuoden kotimaiset kirjat, vuoden tulokaskirjailijan ja vuoden äänikirjalukijan. Palkintoja jaettiin yhteensä 7500 euron edestä. Gaalan juontajana toimi näyttelijä, kirjailija ja juontaja Sanna Stellan.

Elisa Kirjan Vuoden parhaan digikirjapalkinnon tavoitteena on tukea kotimaista kirjallisuutta ja kirjailijoita sekä edistää kirjojen digitalisaatiota. Lisäksi palkinto pyrkii tuomaan esiin digikirjalle tyypillisiä tekijöitä esimerkiksi äänikirjalukijoita palkitsemalla.

– Digikirjojen käyttö yleistyy, ja Elisa Kirjasta ladattujen ääni- ja e-kirjojen määrä ylitti tänä vuonna jo 5 miljoonan kappaleen rajan. Tällä palkinnolla olemme mukana tukemassa kotimaisen kirjallisuuden kehitystä digikirjojen murroksen äärellä. Kotimaisten kirjojen palkitseminen on meille luontevaa, sillä Elisa Kirja on kotimainen toimija, kertoo Elisa Kirjan liiketoimintajohtaja Helena Niemelä.

Vuoden kotimainen kaunokirja, tieto/elämäkerta sekä dekkari/jännitysromaani -kategorioiden voittajat valitsi alan asiantuntijoista ja vaikuttajista koostuva raati. Vuoden kotimainen kaunokirja -voittaja on Tommi Kinnusen Ei kertonut katuvansa.

– Kirjan aihe, teema, rakenne ja henkilökuvat tukevat toisiaan. Lukija temmataan taidokkaasti mukaan vaellukselle pohjoisen luontoon, raadolliseen sota-ajan yhteiskuntaan ja ihmisyyden syövereihin. Teksti toimii sekä luettuna että kuunneltuna Krista Kososen tyylikkään eleettömällä ja eläytyvällä äänellä, kommentoi kaunokirjavoittajan valinnut, Lukukeskuksen toiminnanjohtaja, Ilmi Villacís Kinnusen teosta.

Tieto- ja elämäkerta -kategorian vuoden kotimainen kirja -palkinnon voittaja on Jari Tervon Loiri.

– Voittajaksi valikoitui Jari Tervon Loiri, sillä se on taitavasti kirjoitettu. Tämä ei tietenkään ole yllätys, kun kyse on Tervosta, kommentoi voittajan valinnut, Helsingin yliopiston tietokirjallisuuden ja tietokirjoittamisen professori, filosofian tohtori Anne Mäntynen valintaansa.

Vuoden kotimainen dekkari ja jännitysromaani voittaja on Leena Lehtolaisen Jälkikaiku. Voittajan valitsi Suomen Dekkariseura Ry:n varapuheenjohtaja Matti Järvinen. Valintaa perusteltiin muun muassa seuraavasti: Jälkikaiku on taitavasti rakennettu poliisiromaani, joka annostelee sopivassa suhteessa ihmissuhteita, arkista poliisityötä ja jännittäviä kohtauksia. Lehtolainen onnistuu kuljettamaan tarinaa jouhevasti eteenpäin, ja vähitellen paljastuvat yksityiskohdat ylläpitävät mielenkiintoa.

Elisa Kirja valitsi vuoden tulokas -palkinnon saajaksi Elina Backmanin Kun kuningas kuolee.

– Backman lunastaa teoksella paikkansa kotimaisten kärkidekkaristien joukossa. Esikoisteoksen taitavasti punottu juoni tempaisee mukaansa heti, ja pala palalta aukeava vyyhti onnistuu viihdyttämään ja yllättämään loppuun asti. Tuskin maltamme odottaa jatkoa, kommentoi Elisa Kirjan liiketoimintajohtaja Helena Niemelä voittajaa.

Lisäksi yleisöäänestyksen perusteella palkittiin vuoden äänikirjalukija näyttelijä ja kirjailija Ville Tiihonen, jonka ääni on tuttu muun muassa Marko Kilven Undertaker-uutuudesta Kuoleman kosketus. Yleisön kommenteissa Tiihosta kehuttiin erityisesti taidosta eläytyä ja tulkita monenlaisia tarinoita ja tunnelmia.

Vuoden kotimainen kirja -voittajat 2020

Kaunokirjallisuus: Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa (WSOY)

Tieto/elämäkerta: Jari Tervo: Loiri (Otava)

Dekkari/jännitysromaani: Leena Lehtolainen: Jälkikaiku (Tammi)

Vuoden tulokas: Elina Backman: Kun kuningas kuolee (Otava)

Vuoden äänikirjalukija: Ville Tiihonen, näyttelijä ja kirjailija

Gaala järjestettiin Elisa Kulmassa, Helsingissä, ja se oli avoin vain pienelle kutsuvieraista koostuvalle ryhmälle vallitsevasta yhteiskunnallisesta tilanteesta johtuen. Gaalasta kuvattiin myös kaikille avoin online-lähetys, joka on katsottavissa Elisan Facebookissa rajoitetun ajan (linkki).

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Tele2:n kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Vuoden 2020 aikana olemme hiilineutraali yhtiö. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj