Telia Finlandin toinen vuosineljännes: 5G-rakentaminen hyvässä vauhdissa, TV-liiketoiminta kannatteli liikevaihtoa

Telia Companyn toinen vuosineljännes vahvisti yhtiön asemaa Pohjolan ja Baltian johtavana 5G-toimijana. Yhtiön verkkojen 5G-väestöpeitto kasvoi toisen kvartaalin aikana kolmanneksella. Suomi on Telia-maiden 5G-edelläkävijä 47 % väestöpeitolla. Norjassa väestöpeitto on 25 %, ja Ruotsissa 5G:tä tarjotaan 22 kaupungissa. Virossa Telia on ainoa 5G-toimija.

Kesäkuun lopussa Telian 5G-väestöpeitto Suomessa oli 47 %, ja 5G-verkkoa oli otettu käyttöön 106 paikkakunnalla.

Telia rakentaa vuoden 2021 aikana valikoiduille alueille kerralla kunnollisen 5G-peiton. Rakennustavan ansiosta 5G-väestöpeitto on noussut suurimmissa kaupungeissa jo 80 % tasolle. Samalla yhtiö uudistaa 4G-verkkoa siten, että mobiilinetti vauhdittuu kaikilla käyttäjillä.

”Nokian kanssa rakentamamme 5G-verkko on jo 2,6 miljoonan suomalaisen saatavilla, ja vauhti kiihtyy nyt kun rakentaminen on käynnistynyt Suomen Yhteisverkon alueella Pohjois- ja Itä-Suomessa”, Telia Finlandin toimitusjohtaja Heli Partanen kertoo.

5G-nopeudet kasvavat, kaikki taajuudet käyttöön

Telia otti toisen vuosineljänneksen aikana käyttöön ensimmäiset 5G-tukiasemat uudella, korkeammalla 26 gigahertsin taajuudella. Huippunopealla taajuudella mitattiin Itä-Helsingissä toimivan tukiaseman alueella jo 4,1 Gbit/s latausnopeuksia, jotka lähestyvät Telian verkkotoimittajan Nokian verkoissa kirjattuja maailmanennätystuloksia.

5G-rakentaminen on käynnistynyt myös laajempaa maantieteellistä peittoa tarjoavalla 700 megahertsin taajuudella. Taajuus soveltuu erityisesti haja-asutusalueiden peiton rakentamiseen.

Telialla kovin mobiililiittymien kasvu Suomessa yritysliiketoiminnan vauhdittamana

Telia Finlandin palveluliikevaihto laski toisella vuosineljänneksellä 1,6 % viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Osa laskusta selittyy juuri kvartaalin alussa toteutetulla Alerta-liiketoiminnan myynnillä. Kuluttajaliiketoiminnan liikevaihto oli viime vuoden tasolla erityisesti hyvin kehittyneen tv-liiketoiminnan ansiosta. TV-liiketoiminnan positiivisen kehityksen taustalla oli urheilun tarjonnan lisääntyminen koronasta kärsineeseen viime vuoteen verrattuna.

Telian tv-liittymien määrä kasvoi toisella vuosineljänneksellä 20 000:lla ja matkapuhelinliittymien määrä 40 000:lla yritysliiketoiminnan suotuisan kehityksen ansiosta. Laajakaistaliittymien määrä pysyi ennallaan.

”Suoratoisto on todellinen koronan ajankuva. Urheilun lisääntyneen tarjonnan lisäksi kotimaiset draamasarjat vetävät. Telian liittymän ja C More -palvelun yhdessä hankkineiden asiakkaiden määrä on vuodessa kolminkertaistunut”, Heli Partanen sanoo.

Telia Finlandin käyttökatteen lasku viime vuoteen verrattuna (9,1 %) selittyy pääosin koronatilanteeseen liittyvistä kustannusten noususta sekä kasvusta muun muassa henkilöstö- ja energiakuluissa.

Uusimmat tiedotteet ja artikkelit löydät uutishuoneeltamme: www.telia.fi/medialle

Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4400 työntekijää ja yli neljä miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii pääosin Pohjoismaissa ja Baltiassa. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2020 8,5 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.

Katso täältä, millainen yhtiö Telia on tänään Suomessa ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa @teliafinland.