Telia ja DNA rakentavat lisää verkkoa yhdessä – 5G-rakentaminen nopeutuu Suomen Yhteisverkon uudella alueella

Telia ja DNA ovat sopineet yhteisyrityksensä kautta rakennettavan matkaviestinverkon laajentamisesta. Pohjois- ja Itä-Suomessa toimivan Suomen Yhteisverkon toimialue laajenee lounaaseen Raahe-Loviisa -linjalle, muun muassa Ouluun, Kuopioon ja Kouvolaan.

Yhteisyritys mahdollistaa matkaviestinverkkojen tehokkaamman rakentamisen ja operoinnin. Suomen Yhteisverkon toimialue laajenee kattamaan 62,5 % Suomen pinta-alasta ja 28,5 % väestöstä, kun vastaavat luvut ovat nyt 50 % ja 13,5 %. 

Yhteistyö parantaa Telian ja DNA:n asiakaskokemusta, kun verkon kuuluvuus, nopeus ja laatu paranevat. Uudelle alueelle rakennetaan enemmän tukiasemia, ja verkon nopeus ja kapasiteetti kasvavat samaan tapaan kuin Pohjois- ja Itä-Suomessa, kun operaattorit yhdistävät verkossa käytettäviä taajuuksiaan Suomen Yhteisverkon alueella. Yhteistyö nopeuttaa 5G-verkon rakentamista uudelle toimialueelle arviolta vuodella.

Verkon yhteiskäyttö ei vaikuta loppukäyttäjien palveluihin. Telia ja DNA tarjoavat jatkossakin itsenäisesti kilpailevia palveluja asiakkaille yhteisen verkon alueella. 

– Suomen Yhteisverkko on viiden toimintavuotensa aikana tuonut huippuyhteydet laajasti Pohjois- ja Itä-Suomeen. Hyvin toiminutta yhteishanketta on hyvä laajentaa nyt, kun nopean ja seuraavaa teollista vallankumousta vauhdittavan 5G-verkon rakentaminen käynnistyy myös Suomen Yhteisverkon alueella, sanoo Telia Finlandin teknologiajohtaja Jari Collin.

Suomen Yhteisverkko Oy rakentaa sopimuksen osapuolten yhteisen, 2G-, 3G-, 4G- ja 5G-teknologioihin perustuvan radioverkon uudelle alueelle ja operoi sitä. Yhtiö omistaa radioverkkolaitteet ja vuokraa mastoja ja tukiasemapaikkoja operaattoreilta tai kolmansilta osapuolilta.

Suomen Yhteisverkko kertoi lokakuussa 2020 käynnistävänsä 5G-rakennusohjelman ja radioverkon modernisoinnin Nokian kanssa. Uusi toimialue liitetään välittömästi osaksi käynnissä olevaa suunnittelua 5G-verkon rakentamiseksi näille alueille tästä vuodesta alkaen.

Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4400 työntekijää ja yli neljä miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii pääosin Pohjoismaissa ja Baltiassa. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2020 8,5 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.

Katso täältä, millainen yhtiö Telia on tänään Suomessa ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa @teliafinland.