Telian 5G-privaattiverkko tukee Posiva Oy:n käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusta

Telia ja Digita toimittavat yhdessä Nokian kanssa 5G-privaattiverkon Posiva Oy:lle Eurajoelle valmistuvan ydinpolttoaineen loppusijoitusprosessin tarpeisiin.

Yksityinen 5G-verkko mahdollistaa loppusijoitusprosessissa pitkälle viedyn automaatiojärjestelmän toiminnan. Nykyaikaisen 5G-tekniikan tuella rakennettava automaatio parantaa prosessien turvallisuutta työntekijöiden kannalta.

Ydinvoimaloissa muodostuu sähköntuotannon seurauksena radioaktiivista käytettyä ydinpolttoainetta, josta on huolehdittava siten, että siitä ei aiheudu haittaa ihmisille eikä ympäristölle. Posiva rakentaa ensimmäisenä yhtiönä maailmassa laitosta käytetyn ydinpolttoaineen turvallista loppusijoitusta varten. 

”Meille ensiarvioisen tärkeää on toimivuus ja luotettavuus. Posiva vastuullisena luvanhaltijana vastaa kaikesta turvallisuudesta loppusijoituslaitoksella”, viestintäpäällikkö Pasi Tuohimaa Posivalta sanoo.

5G-privaattiverkko on itsenäisesti toimiva, julkisesta 5G-verkosta erillinen mobiiliverkko. Omassa verkkoympäristössä asiakkaan kriittinen liikenne on täysin turvattu, ja kaikki 5G-tekniikan teollista automaatiota tukevat ominaisuudet, kuten massiivinen kapasiteetti ja alhainen viive, ovat täysmittaisesti asiakkaan käytössä.

”Kiinnostus privaattiverkkoja kohtaan on vauhdikkaassa kasvussa, ja Posivan kaltaisen, yhteiskunnallisesti merkittävän toimijan valinta on tärkeä luottamuksen osoitus Telian, Digitan ja Nokian yhteistyölle 5G:n etulinjassa”, sanoo Telian verkottamis- ja viestintäpalveluista vastaava johtaja Kaisa Pajari.

5G-verkko rakennetaan Posivan laitokselle vuoden 2022 aikana ja sen käyttö alkaa loppusijoitusprosessin testauksessa vuonna 2023. Kriittiseen kohteeseen tehtävä 5G-verkko rakennetaan suomalaisin voimin Nokian suomalaista teknologiaa hyödyntäen.

Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4100 työntekijää ja yli neljä miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii Pohjoismaissa ja Baltiassa. Telia Companyn liikevaihto oli vuonna 2021 oli 8,7 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.

Katso, millainen yhtiö Telia on tänään Suomessa ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa @teliafinland.