Telian 5G-verkko täydentyy kesällä Tampereella

Telia jatkaa 5G-verkon rakentamista kattavan 5G-peiton tuomiseksi Tampereelle. Yhtiö rakentaa vuoden 2021 aikana valikoiduille alueille kerralla kunnollisen 5G-peiton, ja Tampereen seutu on ensimmäisiä kattavasti 5G-aikaan siirtyvistä paikoista.

Vielä kesän kynnyksellä 5G-peittoa täydennetään Hervannassa ja Nokian itäosassa, ja rakentaminen jatkuu Tampereella ja sen ympäristössä taukoamatta kesällä ja syksyllä. Pirkanmaan 5G-peitto on kasvanut vauhdilla, sillä 5G toimii Tampereen ja Nokian lisäksi Kangasalla, Pirkkalassa, Ylöjärvellä, Lempäälässä, Valkeakoskella ja Hämeenkyrössä.

”Tampereella 5G-verkkomme kattaa jo 70 % tamperelaisista, ja Nokialla lähestytään samaa kattavuutta. Nyt  varmistamme asiakastyytyväisyys edellä alue kerrallaan kunnollisen peiton. 5G:tä tullaan viimeistelemään esimerkiksi kasvavilla ja kehittyvillä alueilla kuten Hervannassa, jossa yliopisto ja teknologia-alan yritykset voivat tukeutua uusimpaan tekniikkaan. Lisäksi 5G-verkon viimeistelyä on luvassa kasvavaan Vuorekseen sekä muun muassa. Pirkkalaan”, sanoo paikallisjohtaja Mikko Saarinen Telialta.

Telian 5G-rakentaminen on edennyt vauhdikkaasti ympäri Suomen, ja 5G-verkko on jo paljon yli kahden miljoonan suomalaisen käytössä. Telian oman verkon lisäksi 5G-rakentaminen on käynnistynyt Pohjois- ja Itä-Suomessa, jotka kuuluvat Suomen Yhteisverkon alueisiin. Suomen Yhteisverkko rakentaa mobiiliverkkoja Telialle ja DNA:lle.

Kattavan verkkopeiton ansiosta yhä useammat voivat käyttää Telian 5G-palveluita, esimerkiksi kodin nopeaa 5G-laajakaistaa. 5G-puhelinten käyttäjillä verkko toimii sujuvasti eri puolilla Tampereen seutua. Samalla tehtävän 4G-verkon uudistamisen ansiosta mobiilinetti vauhdittuu kaikilla käyttäjillä.

5G alkaa lunastaa sille asetettuja odotuksia – korkeilla taajuuksilla lähestytään maailmanennätyslukuja

Telia on ottanut käyttöön ensimmäiset 5G-tukiasemat uudella, korkeammalla 26 gigahertsin taajuudella. Huippunopealla taajuudella on mitattu Itä-Helsingissä toimivan tukiaseman alueella jo 4,1 Gbit/s latausnopeuksia, jotka lähestyvät Telian verkkotoimittajan Nokian verkoissa kirjattuja maailmanennätystuloksia. Korkeampi taajuus tuo monella tavalla uudenlaista tekniikkaa mobiiliverkkoon siinä missä tähän asti rakennettu 3,5 gigahertsin taajuus parantaa perinteisen mobiililaajakaistan ominaisuuksia.

Rakentaminen on käynnistynyt myös laajempaa maantieteellistä peittoa tarjoavalla 700 megahertsin taajuudella. Taajuus soveltuu erityisesti haja-asutusalueiden peiton rakentamiseen.

5G uudistaa palveluita kotona ja yrityksissä

5G-verkko tarjoaa käyttäjille huippunopean ja viiveettömän langattoman nettiyhteyden. 5G tulee vauhdilla puhelimiin, sillä jo puolet Telian myydyistä puhelimista on 5G-laitteita.

Kotikäytössä 5G takaa riittävän kapasiteetin viihdekäyttöön ja etätyöskentelyyn koko perheelle. Yritysten käytössä 5G uudistaa prosesseja ja mahdollistaa yhä suurempiin datamääriin perustuvia reaaliaikaisia palveluita. 5G:llä pystytään toteuttamaan entistä paremmin verkkoratkaisuja haastaviin ympäristöihin, kuten kaivoksiin, satamiin, tehdasalueille sekä sairaaloihin. 

Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4400 työntekijää ja yli neljä miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii pääosin Pohjoismaissa ja Baltiassa. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2020 8,5 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.

Katso täältä, millainen yhtiö Telia on tänään Suomessa ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa @teliafinland.