Telian 5G-verkossa mitattiin huima neljän gigabitin nopeus – lähestyy ME-lukemia

Suomen 5G-rakentamisen seuraava tärkeä virstanpylväs on saavutettu, kun Telia on ottanut käyttöön ensimmäiset tukiasemat uudella, korkeammalla 5G-taajuudella. Rakentaminen on käynnistynyt myös laajempaa maantieteellistä peittoa tarjoavalla 700 megahertsin taajuudella.

26 gigahertsin taajuudella rakennettava 5G tuo monella tavalla uudenlaista tekniikkaa mobiiliverkkoon siinä missä tähän asti rakennettu 3,5 gigahertsin taajuus parantaa perinteisen mobiililaajakaistan ominaisuuksia.

Tuoreet mittaustulokset kertovat uuden 5G-tekniikan suorituskyvystä: Itä-Helsingissä toimivan tukiaseman alueella on mitattu 4,1 Gbit/s latausnopeuksia. Vauhti verkon suuntaan on 200 Mbit/s, ja verkon viive putoaa selvästi alle kymmeneen millisekuntiin.

Moninkertainen nopeus ja alhainen viive ovat digitaalisen tulevaisuutemme avaimia.   

”5G alkaa nyt lunastaa niitä vallankumouksellisia lupauksia, joita sille on asetettu. Tuoreimmat nopeusmittaukset lähestyvät kumppanimme Nokian verkoissa kirjattuja maailmanennätystuloksia, ja nyt mitataan nopeuksia normaalissa, jokapäiväisessä käytössä olevassa verkossa. Samaan aikaan matalammalla 700 megahertsin taajuudella 5G alkaa levitä myös harvemmin asutuille alueille koko Suomen verkoksi”, kertoo Telian 5G-ohjelman vetäjä Janne Koistinen.

Uusia mahdollisuuksia ja ominaisuuksia

5G-verkko tarjoaa käyttäjille huippunopean ja viiveettömän langattoman nettiyhteyden. 5G tulee vauhdilla puhelimiin, sillä jo puolet Telian myydyistä puhelimista on 5G-laitteita.

Kotikäytössä 5G takaa riittävän kapasiteetin viihdekäyttöön ja etätyöskentelyyn koko perheelle. Yrityksille 5G vauhdittaa automaatiota ja tuo käyttöön massiiviset määrät lähes reaaliaikaista dataa, jota voidaan hyödyntää monenlaisiin palveluihin ja prosesseihin.

5G:n avulla pystytään räätälöimään yritysten ja julkishallinnon käyttöön turvallisia privaattiverkkoja juuri asiakkaan tarpeisiin ja toteuttamaan entistä paremmin verkkoratkaisuja haastaviin ympäristöihin, kuten kaivoksiin, satamiin, tehdasalueille sekä sairaaloihin. Korkeampia taajuuksia tarvitaan esimerkiksi autonomisten ajoneuvojen etäohjaukseen, älykaupunkiratkaisuihin ja kriittisiin automaatioprosesseihin. 

5G-taajuudet

3,5 GHz                
Ensimmäisenä käyttöönotettu, laajimmalle levinnyt 5G-taajuus. Verkko on 4G:tä nopeampi ja se tuo lisää kapasiteettia koko ajan kasvavaan mobiilinetin käyttöön. Maksiminopeudet ovat nyt 1,3 Gbit/s.

26 GHz
Korkeampi millimetritaajuus. Nopeudet jo nyt yli 4 Gbit/s. Alhainen viive ja runsaasti enemmän kapasiteettia. Tukiaseman peittoalue on pieni ja teho alhainen. Kaupallisia päätelaitteita ei ole vielä myynnissä.

700 MHz
3G:n ja 4G:n matalampien taajuuksien tapaan tämä taajuus tarjoaa laajaa maantieteellistä peittoa. Nopeudet enimmillään 600 Mbit/s. Taajuus soveltuu haja-asutusalueiden peiton rakentamiseen.

Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4400 työntekijää ja yli neljä miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii pääosin Pohjoismaissa ja Baltiassa. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2020 8,5 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.

Katso täältä, millainen yhtiö Telia on tänään Suomessa ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa @teliafinland.