Telian ja DNA:n 5G-verkko laajenee – Yhteisverkon rakennus jatkuu Oulun, Hailuodon, Limingan, Lumijoen ja Tyrnävän alueilla

Hailuodon, Limingan, Lumijoen ja Tyrnävän asukkaat saavat pian nauttia entistä paremmista yhteyksistä, kun Telian ja DNA:n yhteisesti omistaman Yhteisverkon 5G-verkon rakennustyöt alueilla alkavat. 5G-verkon rakennusta jatketaan myös Oulussa entistä laajemmalla alueella. Verkon rakennustöiden myötä myös 4G-yhteydet paranevat.

Yhteisverkon 5G:n rakennusta tehdään alueella loka-marraskuussa, ja työ valmistuu joulukuussa. Hyvät tietoliikenneyhteydet ovat pienelle paikkakunnalle tärkeitä. Hailuodossa uutta verkkoa odotetaan innokkaina.

“Hailuoto on pieni kunta, jossa käy paljon matkailijoita. Saarelle ei ole tieyhteyttä, joten toimivat tietoliikenneyhteydet ovat erityisen tärkeitä. Hyvät yhteydet ovat sujuvan arjen ja vapaa-ajan edellytys”, sanoo Hailuodon kunnanjohtaja Maarit Alikoski.

”Hailuodon kestävän kasvun mahdollistavat luonto, meri ja saaren ainutlaatuisuus. Onneksi saamme sellaiset yhteydet, jotka osaltaan lisäävät positiivista kokemusta, jonka haluamme jokaiselle Hailuodossa käyneelle antaa”, Alikoski jatkaa.

5G-verkko helpottaa arkea

Erilaiset verkkopalvelut ovat yhä tiiviimpi osa ihmisten arkea. Muun muassa suoratoistopalvelut, pelit ja etätyöt tarvitsevat toimiakseen verkolta entistä enemmän kapasiteettia. 5G-verkko vastaa tähän haasteeseen ja sen avulla muun muassa mobiilisovellukset, videot ja etäkokoukset toimivat ilman viiveitä ja katkoksia.  Uusi 5G-verkko toimii paremmin myös yleisötapahtumissa ja matkustaessa. 5G-verkon suurempi kapasiteetti mahdollistaa hyvät yhteydet jatkossa muun muassa festareilla ja tien päällä.

Hyötyjä paikallisille yrityksille

5G-verkon rakentaminen hyödyttää myös yrityksiä. Suuret yritykset voivat rakentaa privaattiverkkoja 5G-teknologialla. Pienissä yrityksissä puolestaan tietoliikenneinfra voidaan 5G-verkon ansiosta rakentaa mobiiliyhteyksien päälle, jolloin yksi huippunopea liittymä soveltuu kaikkeen tarpeeseen. 5G tuo helpotusta myös uusien toimipisteiden perustamiseen ja väliaikaisiin tarpeisiin, kuten tapahtumiin tai rakennustyömaille.

Mitä, missä ja milloin tapahtuu?

Rakentaminen aloitetaan maanantaina 17. lokakuuta, ja koko alueen tukiasemavaihtojen on tarkoitus valmistua perjantaina 9. joulukuuta 2022. 5G-verkkoa rakennetaan seuraavilla alueilla:

  • Oulu: Annalankangas, Haapakangas, Haukipudas, Herukka, Holma, Holstinmäki, Itä-Patela, Kello, Kiviniemi, Linnanmaa, Pateniemenranta, Pateniemi, Rajahauta, Rajakylä, Ritaharju, Ritalinnokka, Runteli, Santaholma, Taskila, Taskisenperä, Ukonkaivos ja Varpusuo

Marraskuussa rakennetaan seuraavilla alueilla:

  • Oulu: Oulunsalo keskusta, Mökkiperä, Pitkäkangas, Lassila, Karhuoja, Peherrys, Ervastinkylä ja Pajuniemi
  • Hailuoto: Keskikylä, Marjaniemi, Potti ja Huikku
  • Kempele: Ala-Murto ja Teppola
  • Liminka: Keskusta, Jäähalli, Liminganportti, Tuomiaro, Tupos, Pölkkykangas, Ojanperä, Ylipää, Pehkonen, Heinijärvi ja Hirvineva
  • Lumijoki: Keskusta, Sallisenperä ja Varjakka
  • Siikajoki: Karinkanta
  • Tyrnävä: Keskusta, Eskola, Ylitalo, Markkula, Temmeksen kirkonkylä ja Yli-Murto

Tukiasemien vaihdosta voi aiheutua lyhyitä palvelukatkoksia

Tukiasemien päivitykseen liittyvistä töistä saattaa aiheutua enintään työpäivän mittaisia paikallisia palvelukatkoksia DNA:n ja Telian matkaviestinpalveluihin. Lisäksi palvelun laatu voi heiketä muutamaksi päiväksi, kunnes kaikki tukiasemat on saatu päivitettyä. Palveluhäiriöt pyritään pitämään mahdollisimman lyhyinä, jotta ne aiheuttavat alueen asukkaille ja yritystoiminnalle mahdollisimman vähän haittaa.

700 MHz:n taajuusalueille rakennettavat verkot voivat aiheuttaa häiriöitä pienelle osalle antenni-TV-talouksista. Lisätietoa aiheesta täällä: https://taajuustalkoot.fi/

 

Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4100 työntekijää ja yli neljä miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii Pohjoismaissa ja Baltiassa. Telia Companyn liikevaihto oli vuonna 2021 oli 8,7 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.

Katso, millainen yhtiö Telia on tänään Suomessa ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa @teliafinland.