Telian ja DNA:n 5G-verkon rakentaminen alkaa Lapinlahdella, Rautavaaralla ja Kuopion Nilsiässä

Lapinlahden, Rautavaaran ja Kuopion Nilsiän asukkaat saavat pian nauttia entistä nopeammista yhteyksistä. Telian ja DNA:n yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko Oy (SYV) aloittaa 5G-verkon rakentamisen alueella maaliskuussa. Samalla myös alueen 4G-yhteydet paranevat. 

Nopeat yhteydet helpottavat asukkaiden arkea ja yritysten toimintaa. Muun muassa etätyöt ja viihdesovellusten käyttö vaativat verkolta enemmän kapasiteettia ja viiveettömyyttä. Nopean 5G-verkon myötä suoratoistopalvelut, etäkokoukset ja pelit toimivat ilman katkoksia.

”Kyllä hyvät tietoliikenneyhteydet vahvistavat kunnan vetovoimaa, se on selvä. Eniten tästä on tietenkin iloa kaikille kunnan asukkaille, mutta kyllä yritystoimintakin hyötyy merkittävästi entistä paremmista yhteyksistä”, sanoo Lapinlahden kunnanjohtaja Janne Airaksinen.Nopeammat yhteydet avaavat suurille yrityksille mahdollisuuden rakentaa privaattiverkkoja 5G-teknologialla. Korkean 5G-taajuuden alueilla kiinteä 5G tarjoaa toimipisteisiin kuidunkaltaiset internet- tai yritysverkkoyhteydet.

Pienemmissä yrityksissä 5G-verkko mahdollistaa koko tietoliikenneinfran rakentamisen mobiiliyhteyksien päälle. Pienessä yrityksessä yksi huippunopea liittymä soveltuu kaikkeen tarpeeseen: liikkuvaan työhön, konttorille, kotiin, varayhteydeksi ja yhteydenjakoon.

Mitä ja milloin Lapinlahdella, Rautavaaralla ja Nilsiässä tapahtuu?

Tukiasemien päivitystyö aloitetaan maanantaina 27. maaliskuuta, ja työn on tarkoitus olla valmis perjantaina 21. huhtikuuta. Rakennustyön aikana päivitetään yhteensä 34 tukiasemaa seuraavilla alueilla:

  • Lapinlahti: Berliini, Haminamäki, Juminen, keskusta, Korpinen, Kuhaniemi, Lukkarila, Martikkala, Mäkikylä, Pajujärvi, Puoliväli, Sihvonlahti ja Varpaisjärvi
  • Rautavaara: Harsupuro, keskusta, Roinilanmäki ja Ylä-Luosta
  • Kuopio: Nilsiän keskusta, Keski-Siikajärvi, Konttimäki, Laitisenmäki, Nipanen, Pisa, Syvärilä, Syvärinranta, Tahko, Tahkolahti, Tahkovuori ja Uitinkylä
  • Iisalmi: Pörsänmäki

Tukiasemien vaihdosta voi aiheutua lyhyitä palvelukatkoksia

Tukiasemien päivitykseen liittyvistä töistä saattaa aiheutua enintään työpäivän mittaisia paikallisia palvelukatkoksia DNA:n ja Telian matkaviestinpalveluihin. Lisäksi palvelun laatu voi heiketä muutamaksi päiväksi, kunnes kaikki tukiasemat on saatu päivitettyä. Palveluhäiriöt pyritään pitämään mahdollisimman lyhyinä, jotta ne aiheuttavat alueen asukkaille ja yritystoiminnalle mahdollisimman vähän haittaa.

700 MHz:n taajuusalueille rakennettavat verkot voivat aiheuttaa häiriöitä pienelle osalle antenni-TV-talouksista. Lisätietoa aiheesta täällä: https://taajuustalkoot.fi/

Suomen Yhteisverkko
Suomen Yhteisverkko on DNA Oyj:n ja Telia Finland Oyj:n vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö, joka suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää matkaviestinverkkoa Pohjois- ja Itä-Suomen alueella.

Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4000 työntekijää ja lähes 4,5 miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii Pohjoismaissa ja Baltiassa. Telia Companyn liikevaihto oli vuonna 2022 oli 8,5 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.

Katso lisää: www.telia.fi/medialle, Twitter: @teliafinland, LinkedIn: @Telia