Telian ja DNA:n Yhteisverkko tuo Varkauteen kattavan 5G-verkon

Telia Finland Oyj:n ja DNA Oyj:n yhteisesti omistama yhtiö Suomen Yhteisverkko Oy (SYV) alkaa rakentaa uutta 5G-verkkoa Pohjois- ja Itä-Suomeen yhteistyössä Nokian kanssa. Kolmivuotinen rakennusprojekti käynnistyy Varkaudesta maaliskuussa 2021. 

Uuden 5G-verkon myötä Itä- ja Pohjois-Suomen asukkaiden mobiililaajakaistapalveluiden kuuluvuusalue laajenee, siirtonopeudet kasvavat ja palvelutaso paranee. 

DNA:n ja Telian taajuuksien yhteiskäyttö ja suurempi tukiasemapaikkojen määrä mahdollistaa yhden operaattorin verkkoon verrattuna suuremmat tiedonsiirtonopeudet myös 5G-verkossa, kuten se teki myös 4G-verkossa. 

Uuden verkon myötä kattavammat, laadukkaammat ja nopeammat tietoliikenneyhteydet saadaan alueen kaupunkien lisäksi myös harvemmin asutuille alueille. 

”2020-luvun työ- ja viihdesovellukset, etätyötä unohtamatta, vaativat verkolta paljon kapasiteettia, luotettavuutta ja viiveettömyyttä”, summaa Suomen Yhteisverkko Oy:n toimitusjohtaja Antti Jokinen.

 ”Yrityksille 5G:n ominaisuudet mahdollistavat myös automaatiota ja entistä tehokkaampia, suuriin datamääriin perustuvia reaaliaikaisia prosesseja,” Jokinen kuvailee.

Varkauden pilottialueella rakennetaan 5G-tukiasemia Varkauden, Joroisten, Leppävirran ja Pieksämäen alueella:

  • Varkaudessa Akonlahti, Hasinmäki, Huruslahti, Häyrilä, Kaura-aho, Keskusta, Kommila, Kopolanniemi, Kosulanniemi, Kuoppakangas, Kuvansinjoki, Kämäri, Käpykangas, Könönpelto, Lehtoniemi, Luttila, Pussilantaipale, Puurtila, Päiviönsaari, Pöytäkangas, Repokangas, Savonmäki, Taipale, Taulumäki, Varkausmäki ja Veljeskylä
  • Joroisissa Hallamäki, Kuvansi, Maavesi, Palviainen ja Viitaselkä
  • Leppävirralla Osmajoki
  • Pieksämäellä Tihusniemi

Rakentaminen Varkauden alueella aloitetaan 25. maaliskuuta. 5G-verkon rakentamisen yhteydessä uudistetaan myös nykyiset mobiiliverkot. Koko alueen tukiasemavaihtojen on tarkoitus valmistua 23. huhtikuuta 2021.

Tukiasemien vaihtoon liittyvistä töistä saattaa aiheutua enimmillään työpäivän mittaisia paikallisia katkoksia DNA:n ja Telian matkaviestinpalveluihin. Katkokset pyritään kuitenkin pitämään mahdollisimman lyhyinä, jotta ne aiheuttavat asukkaille ja yritystoiminnalle mahdollisimman vähän haittaa.

 Uuden 5G-verkon kapasiteetti on moninkertainen vanhaan verkkoon nähden. Uudistuksen ansiosta myös alueen 4G-verkon kapasiteetti lisääntyy selvästi. 5G:n hyödyt pähkinänkuoressa:

  • Luotettavuus: luotettavampi ja toimintavarmempi kuin olemassa olevat verkot
  • Nopeus: jopa yli gigan nopeudet
  • Laatu: suoratoistopalveluiden, videoiden ja TV-ohjelmien parempi laatu ja pätkimättömyys
  • Miellyttävä käyttökokemus: esimerkiksi etätyöt ja pelaaminen onnistuvat paremmin, kun viiveitä on vähemmän ja sovellukset reagoivat välittömästi

Peittokarttakuvassa vaaleampi vihreä väri kuvaa normaalia 4G-/5G-peruspeittoa, tummempi vihreä erityisen nopeaa, 3,5 GHz -taajuudella toimivaa 5G-verkkoa.

Lisätietoja:Telian viestintä, puh. 02040 54000, communications-fi@telia.fi 

Suomen Yhteisverkko on DNA Oyj:n ja Telia Finland Oyj:n vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö, joka suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää matkaviestinverkkoa Pohjois- ja Itä-Suomen alueella.