Tukiasemien hiilijalanjälkeä pienemmäksi – Elisalle maailman ensimmäinen nestejäähdytteinen 5G-tukiasema

Elisa on ottanut käyttöön maailman ensimmäisen nestejäähdytteisen 5G-tukiaseman. Kyseessä on Nokian kehittämä teknologia, jossa tukiaseman tuottama hukkalämpö voidaan ohjata esimerkiksi kiinteistön käyttöveden lämmittämiseen. Nestejäähdytteisyyden avulla tukiaseman energiankulutusta voidaan vähentää jopa 30 % ja sen hiilidioksidipäästöjä jopa 80 %.

Kaupalliseen käyttöön soveltuvan nestejäähdytteisen 5G-tukiaseman kehittäminen on ollut tärkeä yhteinen projekti Elisalle ja Nokialle, molempien yritysten kehittäessä ratkaisuja yhä kestävämpään ja ympäristöystävällisempään suuntaan.

– Olemme jo useamman vuoden ajan tutkineet ja kehittäneet erilaisia tapoja vähentää verkkomme hiilidioksidipäästöjä sekä energiankulutusta. Samaan aikaan haluamme vahvistaa 5G-edelläkävijyyttämme ja ottaa rohkeasti käyttöön teknologian tarjoamia mahdollisuuksia. Nestejäähdytteinen 5G-tukiasema on innovatiivinen ja ympäristöystävällinen ratkaisu, joka yhdistää nämä meille tärkeät kehityssuunnat, Elisan Tuotanto-yksikön johtaja Sami Komulainen kertoo.

Nestejäähdytteinen tukiasema vaatii sisätilan, jotta sen hukkalämpö voidaan ohjata hyötykäyttöön.Taloyhtiöitä ja kiinteistönomistajia nestejäähdytteiset tukiasemat voivat hyödyttää monin tavoin.

– Tukiasemien käyttämästä sähköstä jopa 90 % muuttuu hukkalämmöksi, joka voidaan nyt ohjata esimerkiksi rakennuksen käyttöveden lämmittämiseen. Tämä tuo merkittäviä kustannussäästöjä kiinteistöjen omistajille, Komulainen jatkaa.

Nestejäähdytteinen 5G-tukiasema on suunniteltu ja rakennettu Nokian Oulun tehtaalla.

– 5G:n käyttöönoton myötä meidän on myös kiinnitettävä entistä enemmän huomiota laitteiden energiankulutukseen ja pystyttävä tarjoamaan operaattoreille kestävämpiä ja ympäristöystävällisempiä ratkaisuja. Nokia tarjoaa maailman ensimmäisenä yrityksenä kaikki verkkosukupolvet kattavan nestejäähdytteisen tukiasemaratkaisun, jonka ansiosta operaattorit voivat merkittävästi pienentää energiankulutustaan ja hiilijalanjälkeään, Nokian Mobile Networks -liiketoimintaryhmän johtaja Tommi Uitto sanoo.

Elisan tavoitteena on olla hiilineutraali vuoden 2020 lopussa. Lue lisää Elisan ilmastotavoitteista: www.elisa.fi/vastuullisuus/ymparistovastuu/ilmastotavoitteet/ Elisan 5G-karttaan voi tutustua osoitteessa www.elisa.fi/kuuluvuus. Lisätietoa 5G:stä osoitteesta www.elisa.fi/5g

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Tele2:n kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Vuoden 2020 aikana olemme hiilineutraali yhtiö. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj