Tuore tilasto kertoo: koronavuosi muutti rajusti suomalaisten liikkumista ja etätyön määrää

Suomen hallitus totesi päivälleen vuosi sitten poikkeustilan. Vuoden aikana suomalaisten liikkuminen koki suuren muutoksen. Myös etätyö kasvoi uusiin mittoihin, selviää Telian liikkumis- ja etätyötilastoista.

 Vuosi sitten suomalaisten liikkuminen romahti yhdessä päivässä 35 prosenttia. Matkojen määrä toipui kuitenkin nopeasti ja kesällä Suomessa tehtiin taas enemmän matkoja kuin ennen koronaa. Syksyllä liikkuminen alkoi taas jyrkästi vähentyä ja helmikuussa maassa tehtiin 14 prosenttia vähemmän matkoja kuin viime vuoden helmikuussa.

 Koronavuosi on muokannut rankasti myös suomalaisten etätyötä. Kriisin puhjettua lähes puolet työntekijöistä siirtyi etätöihin. Paluu työpaikoille alkoi jo toukokuussa. Uudellamaalla muutos kuitenkin jäi pysyväksi ja tämän vuoden helmikuussa etätyöntekijöiden määrä oli 30 prosenttia korkeampi kuin vuotta aiemmin. Keski-Suomessa, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa etätyön suosio kasvoi viidenneksellä.

 Koronavuosi sai ihmiset pysyttelemään lähellä kotiaan. Helmikuussa esimerkiksi maakuntien väliset matkat romahtivat 40 prosenttia viime vuoden helmikuusta. Kuntien välisissä matkoissa laskua oli 28 prosenttia. Kuntien sisäiset matkat sen sijaan vähenivät helmikuussa ainoastaan kahdeksan prosenttia.

 ”Muutokset ovat olleet dramaattisia, ja yhtä suuria heilahduksia suomalaisten liikkumisessa täytyy varmaan hakea sota-ajalta. Näyttää siltä, että tästä on tulossa toinen hiljainen kevät”, Telian liikkumistilastojen asiantuntija Tiia Palvimo arvioi.

 Telia on tarjonnut tilastojaan myös viranomaisten käyttöön. Esimerkiksi valtioneuvoston kanslia hyödyntää niitä arvioidessaan erilaisten liikkumiseen vaikuttavien päätösten vaikutuksia. Telia antoi tilastoja myös tutkimus- ja oppilaitosten käyttöön välittömästi kriisin puhjettua.

 ”Matkapuhelindata sopii päätöksenteon pohjaksi nopeissa yhteiskunnallisissa muutoksissa. Yksityisten yritysten keräämää tietomassaa voidaan käyttää tutkimuksessa ja se hyödyttää näin koko suomalaista yhteiskuntaa”, Helsingin yliopistossa koronarajoitusten vaikutuksia tutkineen työryhmän vetäjä professori Tuuli Toivonen kertoo.

Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4400 työntekijää ja yli neljä miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii pääosin Pohjoismaissa ja Baltiassa. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2020 8,5 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.

Katso täältä, millainen yhtiö Telia on tänään Suomessa ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa @teliafinland.