Turun seudulle uusinta 5G-teknologiaa – 3G-verkko poistuu käytöstä

Elisa tuo loppuvuoden aikana Turun ja lähikuntien asukkaiden käyttöön uusinta 5G-verkkoteknologiaa ja päivittää alueen tukiasemia. Osana tätä kehitystä 3G-verkko poistuu Turun seudulta ja muualta Varsinais-Suomesta syyskuun alusta alkaen, jolloin vähälle käytölle jääneen verkon resurssit voidaan käyttää nykyaikaisten verkkojen parantamiseen.

Elisa jatkaa Turun alueen mobiiliyhteyksien kehittämistä ja päivittää syksyn ja talven aikana alueen 5G-yhteyksiä entistä kyvykkäämmiksi. Varsinais-Suomessa jo yhdeksän kymmenestä asukkaasta asuu Elisan 5G-verkon alueella, ja Turussa uusin mobiiliverkko kattaa jo lähes kaikki kaupunkilaiset.

– Turku oli yksi ensimmäisistä kaupungeista Suomessa ja koko Pohjoismaissa, joka sai käyttöönsä 5G-verkon. Kaupungilla on tärkeä rooli teknologian edelläkävijänä, ja siksi päivitämme alueen 5G-verkkoa yhä kyvykkäämmäksi. Kaupunkialueella tukiasemia sijaitsee niin tiheässä, että yksittäisten tukiasemien päivitystyö ei vaikuta isosti verkon käyttäjän elämään. Mobiiliyhteyksien pientä hidastumista voi olla havaittavissa, mutta tilanne palautuu ennalleen nopeasti, ja jatkossa Turun alueen asukkailla on käytöstään entistäkin toimivammat 5G-yhteydet, kertoo Elisan Länsi-Suomen aluejohtaja Juha Laukkanen.

Mobiiliverkon päivitystyön yhteydessä lähes 20 vuotta palvellut 3G-verkko poistuu käytöstä Varsinais-Suomessa, ja sen taajuudet käytetään uudempien 4G- ja 5G-yhteyksien parantamiseen. 2G-verkon toiminta jatkuu ennallaan.

– Iso osa Varsinais-Suomen asukkaista on jo vuosia sitten siirtynyt 4G- ja 5G-palvelujen käyttäjiksi. 3G:n poistuminen näkyy heille lähinnä siinä, että dataliikenteen ja puheluiden laatu on 4G- ja 5G-verkoissa 3G:tä parempi, kun puhelin ei enää ”tipahda” 3G-verkon puolelle, jatkaa Laukkanen.

Palvelujen jatkuvuus varmistetaan ennen 3G-verkon poistumista – 4G-verkkoa laajennettu 3G:tä vastaavaksi

Elisan 3G-verkko poistuu Suomesta vaiheittain ja alueittain. Kullekin alueelle tehdään etukäteen tarvittavat verkon muutokset sekä kuuluvuusparannukset, joilla varmistetaan sujuva siirtymä jäljelle jääviin verkkoihin. 4G-verkkoa on laajennettu kattamaan nykyisen 3G-verkon kuuluvuusalueet. 3G:n poistuessa vain 2G:tä ja 3G:tä tukevia laitteita omistavat asiakkaat siirtyvät käyttämään 2G-verkkoa, joka jää edelleen toimintaan.

Yritysten hyödyntämien IoT-laitteiden käyttö on jatkossa mahdollista 2G- ja 4G-verkoissa laitteen ja liittymän tukemasta teknologiasta riippuen. IoT-laitteiden kohdalla on suositeltavaa tarkistaa, mitä teknologiaa laite nykyisellään käyttää ja siirtyä kohti 4G-pohjaisia ratkaisuita. Tarpeen tullen korvaavia kuuluvuusratkaisuja suunnitellaan myös yhdessä Elisan yritysasiakkaiden kanssa. Lisätietoa 3G-verkon poistumisesta löydät Elisan verkkosivuilta.

Elisan 5G-verkko kattaa jo lähes 90 % suomalaisista 247 paikkakunnan alueella. Mobiiliverkon saatavuustiedot löytyvät Elisan kuuluvuuskartalta. Katso myös lista kaikista Elisan 5G-paikkakunnista.

 

Elisan missio on digitalisaatiolla kestävä tulevaisuus. Olemme tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden sekä 5G:n edelläkävijä. Tarjoamme vastuullisia ja kestäviä ratkaisuita yli 2,8 miljoonalle kuluttaja-, yritys- ja julkishallinnon asiakkaallemme päämarkkina-alueellamme Suomessa ja Virossa, sekä kansainvälisesti yli 100 maassa. Suomessa Elisa on tietoliikennepalveluiden markkinajohtaja, kansainvälisesti yhteistyökumppaneitamme ovat mm. Vodafone ja Tele2. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Liikevaihto 2022 oli 2,1 miljardia euroa ja henkilöstöä 5 600 yli 20 maassa. Elisa on hiilineutraali yhtiö. elisa.fi