Tutkimus: Etänä työskentelevät ovat valmiita maksamaan entistä nopeammista nettiyhteyksistä – tietoturva-aukoissa edelleen paikkaamisen varaa

Elisan teettämästä tutkimuksesta* selviää, että erityisesti alle 50 henkilöä työllistävissä yrityksissä työskentelevät ovat valmiita maksamaan muita enemmän ylimääräistä etätyöskentelyyn tarvittavasta nettiyhteydestä, jos työnantaja ei tarjoa yhteyttä kotiin. Tietoturvaosaaminen laahaa edelleen jäljessä ja viidesosa pienistä yrityksistä ei tarjoa työntekijöilleen lainkaan IT-tukea.

Vain kymmenesosalla kyselyyn vastanneista on työnantajan maksama mobiili- tai laajakaistaliittymä kotona työskentelyyn. Kotona käytettävä nettiyhteys on nopeudeltaan useimmiten 50 megaa sekunnissa tai sitä nopeampi. Monilla niistä etätyöntekijöistä, joilla on kodissaan alle 100 megan nettiyhteys, yhteys toimii heikommin kuin toimistolla.

– Nopea nettiyhteys on yksi tekijä, joka tekee myös etänä työskentelystä ja videoneuvotteluista sujuvaa ja tehokasta. On turhauttavaa odottaa esimerkiksi tiedostojen hidasta latautumista koneelle, kun tietää että esimerkiksi toimistolla sama tapahtuisi monta kertaa nopeammin. 5G on laajenemassa hyvää vauhtia varteenotettavaksi vaihtoehdoksi myös yritysten keskuudessa, koska se on nopeudeltaan samaa tasoa kuin kuituyhteys. Kattava 5G-verkkomme onkin jo saatavilla laajasti eri puolilla Suomea ja väestöpeitto on ylittänyt jo 30 % rajapyykin, kertoo Elisan johtaja Anna-Mari Ylihurula.

Johtavassa asemassa olevat olisivat muita useammin valmiita maksamaan ylimääräistä paremmasta nettiyhteydestä ja puhelimesta. Mitä pienemmässä yrityksessä työskennellään, sitä enemmän ollaan valmiita maksamaan itse paremmista työvälineistä, jos työnantaja ei niitä tarjoa.

IT-tuessa puhelimitse etäyhteyden kera tapahtuva opastus on yleisintä

Moni kyselyyn vastanneista suomalaisyritysten työntekijöistä on tarvinnut IT-tukea koronapandemian aikana ja tukea on ollut tarjolla etenkin puhelimitse etäyhteyden avulla (76 %) ja chatissa (34 %). Täysin automatisoituja avustajia, kuten chatboteja, on IT-tuessa tarjolla toistaiseksi erittäin vähän (6 %).

Heikoimmassa asemassa ovat pienten yritysten etätyöntekijät, sillä joka viides 10-49 hengen yritys ei tarjoa IT-tukea työntekijöilleen lainkaan.

Yritysten tietoturvaohjeissa on puutteita ja etätyö saattaa lisätä yritysten tietoturvauhkia

Yritysten tietoturvaohjeissa ja -käytännöissä on tutkimustulosten perusteella melkoisia aukkoja.

– Tutkimuksestamme käy ilmi, että vain kolmannes (38 %) yrityksistä, joita kyselyyn vastanneet edustavat, on kouluttanut ja ohjeistanut henkilöstöään viime aikoina tietoturvalliseen etätyöhön. Yli viidesosa (21 %) etätyöntekijöistä ei esimerkiksi tiedä, onko heidän yhteytensä pilvipalveluun tai datakeskukseen suojattu. Tulokset ovat yllättäviä, sillä erilaiset kalastelu- ja muut tietoturvauhat ovat vain yleistyneet pandemian aikana, Ylihurula kertoo.

Vastaajista 30 % kertoo, että työnantajan omistamien kannettavien tietokoneiden tai mobiililaitteiden kyberturvaa on lisätty viime aikoina.

Vaikka valtaosa (88 %) kyselyyn vastanneista etätyöntekijöistä ilmoittaa noudattavansa oman yrityksensä tietoturvaohjeita, lähes neljäsosa (46 %) tallentaa satunnaisesti tai päivittäin työhön liittyviä tiedostoja yksityiskäyttöön tarkoitettuihin pilvipalveluihin. Viidesosa vastaajista antaa muiden perheenjäsenten käyttää työkonettaan vähintään satunnaisesti.

Etätyö edelleen yleistä – syksyä odotetaan uteliaana

Pääkaupunkiseudulla ja suurissa yli 500 hengen yrityksissä pääosa (lähes 70 %) toimistohenkilökunnasta on edelleen etätyössä.

44 % kyselyyn vastaajista, jotka edelleen tekevät päivittäin etätöitä, ei haluaisi palata toimistolle, vaikka koronatilanne olisi parempi. Neljä viidestä on sillä kannalla, että työnantajan tulisi sallia etätyössä jatkaminen vuoden loppuun asti. Kuitenkin 63 % vastaajista odottaa uteliaana, mitä työ tuo tänä syksynä tullessaan.

*Tutkimuksen toteutti Elisan toimeksiannosta Prior Konsultointi Oy elokuussa 2020. Kyselytutkimukseen vastasi 1042 etätyötä tekevää suomalaista. Vastaajat ovat 18–65-vuotiaita suomalaisia työssäkäyviä, jotka työskentelevät yli yhdeksän henkilöä työllistävissä yrityksissä ja organisaatioissa ja heidän työnsä on luonteeltaan sellaista, että sitä voi tehdä etätyönä.

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Tele2:n kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Vuoden 2020 aikana olemme hiilineutraali yhtiö. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj