Tutkimus: Koronavuosi muutti nettiyhteyksien merkityksen – kotien lisäksi suomalaiset varustivat mökkiensä yhteydet uusiksi

Telian tuoreesta tutkimuksesta selviää, että reilu kolmannes suomalaisista kokee kodin nettiyhteyden merkityksen kasvaneen koronavuoden aikana. Yli puolet suomalaisista oli joko hankkinut tai harkitsi 5G-yhteyttä. TV:n katselutottumusten muutokset lisäävät tarvetta nopeammalle netille. Peräti 53 prosenttia vastaajista osti vuoden aikana ainakin yhden uuden maksullisen suoratoistopalvelun.

”Koronavuosi muutti selvästi nettiyhteyksien merkitystä. Kodin yhteydet haluttiin päivittää etätyön- ja koulun sekä tv:n katselutottumusten muutosten myötä paremmilla yhteyksillä, mutta tutkimuksesta näkee, että nettiyhteydet myös vapaa-ajanviettopaikkoihin tulivat jäädäkseen. Suoratoistopalveluiden käytön kasvu ja myös esimerkiksi 4K-lähetykset ovat asettaneet uusia vaatimuksia yhteyksille”, kertoo Telian seniorianalyytikko Keijo Kantojärvi.

Telian kyselystä selviää, että joka neljäs teki muutoksia kotinsa nettiyhteyksiin. Muutoksia tehneistä lähemmäs 80% on ostanut lisänopeutta. Nopeuden lisäksi tarve vakaammalle netille korostui.

”Se, että puolet suomalaista oli hankkinut tai harkitsi 5G-yhteyttä, ei yllätä. 5G-kattavuus laajenee Suomessa koko ajan. Esimerkiksi Telian kotimaisen 5G-verkon piirissä on 2,4 miljoonaa suomalaista ja verkon rakentaminen etenee kovaa vauhtia. Kotikäytössä 5G takaa riittävän kapasiteetin viihdekäyttöön ja etätyöskentelyyn koko perheelle”, Kantojärvi sanoo.

Mökkien nettiyhteyksiin parannuksia

Etätyösuosituksen ja etäkouluun siirtymisten myötä osalle suomalaisista tarjoutui tilaisuus olla pidempiä aikoja mökillä. Telian selvityksen mukaan kaksi viidestä suomalaisesta pakkasikin koronavuoden aikana kamppeensa ja muutti ainakin osaksi aikaa vapaa-ajanviettopaikkaansa. Joka seitsemäs teki muutoksia mökkinsä yhteyksiin ja heistä peräti 25 prosenttia osti nettiyhteyden, kun aiemmin sellainen oli mökiltä uupunut.

Suoratoistopalveluiden suosio kasvaa

Suomalaiset hakivat vastapainoa korona-arkeensa viihteen ja draaman katselusta. Eniten suosiotaan kasvattivat tilausvideopalvelut. Kaksi kolmesta kertoi katsovansa maksullisia suoratoistopalveluita, ja peräti 53 prosenttia vastaajista hankki vuoden aikana ainakin yhden uuden maksullisen suoratoistopalvelun. Ykköspaikkaa piti Netflix. Kotimaisista suoratoistopalveluista C More nousi ostetuimmaksi. Kotimaisia draama-, jännitys- ja komediasarjoja tuotetaan Suomessa yhä enemmän. Joka viides kertoikin ahmivansa aiempaa enemmän kotimaisia tuotantoja.

”Telian osalta kiinnostus kotimaista draamaa kohtaan näkyy selvästi siihen panostavan C Moren tilaajamäärien kasvussa. Vahvan urheilutarjonnan lisäksi palvelussamme julkaistaan kuluvan vuoden aikana ennätysmäärä, peräti 12 kappaletta, kotimaisia alkuperäissarjoja tai niiden uusia kausia. Sisältöjä myös ostetaan entistä useammin nettiyhteyksien kera. Telian liittymän ja C More -palvelun yhdessä hankkineiden asiakkaiden määrä on vuodessa kolminkertaistunut”, sanoo Telian tv-liiketoiminnasta vastaava Olli-Pekka Takanen.

Telian tutkimuksessa mielenkiintoisena yksityiskohtana suomalaisten tv-katselutottumuksissa näkyi nykyajan ilmiö eli monen asian samanaikainen tekeminen, niin sanottu multitasking. Vain viidennes kertoi keskittyvänsä pelkkään tv:n katseluun. Sen sijaan suomalaiset paljastivat surffailevansa kännykällä, syövänsä ja somettavansa yhtä aikaa katselun lomassa. 10 prosenttia kertoi tekevänsä töitä tai kuntoilevansa.


Lisätietoa tutkimuksesta:
Telian kysely suomalaisten koronavuodesta -selvityksen toteutti Telialle tutkimusyritys Bilendi, joka on eurooppalaisen tutkimusjärjestön ESOMAR:in jäsen. Tiedonkeruu toteutettiin toukokuussa 2021 Bilendin hallinnoiman M3-paneelin kautta. M3-paneeliin kuuluu Suomessa 80 000 panelistia. Internetpohjainen kysely lähetettiin panelisteille sähköpostitse. Valtakunnallisen selvityksen kohderyhmänä olivat 18-74-vuotiaat suomalaiset aikuiset. Otoskoko oli yhteensä 1000 vastaajaa. Otos kiintiöitiin väestöä edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.

Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4400 työntekijää ja yli neljä miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii pääosin Pohjoismaissa ja Baltiassa. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2020 8,5 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.

Katso täältä, millainen yhtiö Telia on tänään Suomessa ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa @teliafinland.