Tutkimus: pienet yritykset siirtyivät etätöihin tunneissa ja isoimmat yritykset päivissä koronapandemian alkaessa
Koronavirus kiritti yritykset etätyöskentelytilaan hämmästyttävällä nopeudella. Nopean siirtymän mahdollistivat toimivat työvälineet sekä luotettavat tietoliikenneyhteydet. Joka kolmas yli 50 hengen yritys on alkanut harkita nettiyhteyden nopeuden nostoa ja joka kymmenes 5G:tä. Myös panostukset IT:n kehittämiseen ovat kasvaneet pandemian aikana selkeästi, ja erityisen suuri digiloikka on tehty julkisen sektorin organisaatioissa.
Elisan teettämästä tutkimuksesta* käy ilmi, että suurin osa organisaatioista onnistui siirtymään etätöihin parissa päivässä poikkeustilanteen alettua. Suurin osa 1–49 henkeä työllistävistä yrityksistä kertoo siirtyneensä kotitoimistoille jopa tunneissa.
Digitaaliset työvälineet ja luotettava nettiyhteys nopean muutoksen edellytyksenä
Poikkeusaika on osoittanut, että teknisten työvälineiden ja nettiyhteyksien on oltava yrityksellä kunnossa.
Joka kolmas yli 50 hengen yritys suunnittelee nettiyhteyden nopeuden nostamista, ja 5G-yhteyteen päivittämistä harkitsi joka kymmenes vastaajista. Suuret yhtiöt ovat panostaneet korona-aikana ennen kaikkea etäyhteyksiin ja videoneuvotteluihin, julkinen ja kolmas sektori myös pilvipalveluihin. Joka kolmas yritys on puolestaan alkanut kehittää uusia digitaalisuutta hyödyntäviä palveluja.
– Elisa tukee satojentuhansien yritysten ja julkishallinnon työntekijöiden jokapäiväistä viestintää, turvallista etätyöskentelyä ja sujuvaa asiointia. Erityisesti tämän koronakevään aikana olemme rakentaneet digitalisaatiolla kestävää tulevaisuutta hyvinkin konkreettisesti. Asiakkaiden kanssa olemme etsineet ratkaisuja, jotka tukevat heidän toimintaansa myös poikkeustilanteesta palautuessa. Nopeat ja luotettavat yhteydet, kuten kattava 5G-verkkomme ovat tässä merkittävässä roolissa, kertoo Elisan johtaja Anna-Mari Ylihurula.
Etätyöntekijöiden määrä jopa yli kuusinkertaistunut
Yrityksissä, joissa etätyö on mahdollista, puolet työstä tehdään tällä hetkellä etänä. Suurissa yrityksissä etätyön tekijöiden määrä on jopa yli kuusinkertaistunut, ja julkisella sektorillakin lukumäärä on viisinkertainen koronaa edeltävään aikaan verrattuna.
– Organisaatiot ovat onnistuneet nopeasti ottamaan uusia toimintamalleja käyttöön ja esimerkiksi hajauttamaan asiakaspalvelunsa kotikonttoreihin. Liiketoiminnan jatkuvuuden varmistaminen ja sopeutuminen poikkeustilanteeseen on edellyttänyt erityistä huomiota tietoturvalliseen työskentelyyn. Tuemme asiakasyrityksiämme myös kyber- ja tietoturvauhkiin varautumisessa, sanoo Ylihurula.
IT:n kehittämiseen on panostettu aiempaa enemmän erityisesti suuryrityksissä, terveys- ja sosiaalipalveluissa sekä julkishallinnossa ja järjestöissä. Terveys- ja sosiaalipalveluissa on muun muassa panostettu asiakaskokemuksen kehittämiseen chat-palveluiden kautta selvästi aiempaa enemmän. Sen sijaan tietoturva ei noussut tutkimuksessa keskeisimpien investointien joukkoon, vaikka sen tärkeyden nähdään pandemian aikana kasvaneen.
Videoyhteyksiä on käytetty paljon erilaisiin tarpeisiin
Tutkimukseen vastanneiden yritysten kokemukset etätyöstä ovat myönteisiä ja digitaalisesta asiakaspalvelusta on saatu hyviä oppeja. Muun muassa Teams-palaverit on koettu jopa tehokkaammiksi kuin perinteiset palaverit. Lähes yhdeksän kymmenestä johtajasta arvioikin, että etätyö on ollut tuottavaa.
– Olemme tarjonneet pk-yrityksille Teams-sovelluksen ilmaiseksi käyttöön puolen vuoden ajaksi. Halusimme tehdä tällaisen kädenojennuksen jo heti, kun koronatilanne alkoi, Ylihurula jatkaa.
Yli puolet kaikista yrityksistä on korona-aikana korvannut myynti- ja asiakastapaamisia videoneuvotteluina. Digitaalisten asiakastapaamisten arvellaankin seitsenkertaistuvan poikkeusajan seurauksena.
* Tutkimuksen toteutti Elisan toimeksiannosta Prior Konsultointi Oy toukokuussa 2020. Kyselyyn vastasi 919 henkilöä yhteensä 899 eri yrityksestä ja organisaatiosta Suomessa.
Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Tele2:n kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Vuoden 2020 aikana olemme hiilineutraali yhtiö. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj