Tutkimus selvitti mobiiliverkkojen nopeudet Suomen kymmenessä suurimmassa kaupungissa – katso tulokset!

DNA:n liittymällä saavutettiin suurin keskimääräinen latausnopeus seitsemässä Suomen kymmenestä suurimmasta kaupungista Omnitele Oy:n tuoreessa mittauksessa. Tiedonsiirtonopeuksia vertailtiin Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Vantaalla, Oulussa, Turussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lahdessa ja Porissa. Raportin voi ladata pdf-muotoisena tiedotteen lopusta.

Omnitelen tuoreen raportin mukaan 5G-verkkojen yleistymisen myötä kaikkien operaattoreiden mitatut keskimääräiset tiedonsiirtonopeudet olivat erittäin hyvällä tasolla, myös kansainvälisesti vertailtuna. Mittauksessa DNA:n liittymän keskimääräinen latausnopeus oli suurin seitsemässä kaupungissa, eli Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Turussa, Lahdessa ja Porissa.

“DNA:n asiakkaat ovat jo vuosien ajan käyttäneet eniten liittymäkohtaista mobiilidataa Euroopassa*. Tämä edellyttää myös nopeita yhteyksiä. Säännöllisin mittauksin ja testauksin voidaan varmistaa, että tiedonsiirtonopeudet kehittyvät oikeaan suuntaan. DNA onkin toistuvasti menestynyt erinomaisesti Omnitelen mittauksissa”, kertoo DNA:n mobiililiiketoiminnan johtaja Cedric Kamtsan.

Nopeuden lisäksi 5G on lisännyt myös datamääriä. DNA:n tilastot osoittavat, että kuluttajien puhelimissaan käyttämillä 5G-liittymillä on kuluvana vuonna siirretty yli 20 prosenttia enemmän dataa kuin vastaavasti 4G-liittymillä. Mobiilidataliittymiä tarkastellessa ero on vielä suurempi, noin 70 prosenttia. Kotiin kiinteästi asennettavassa Koti 5G -palvelussa ero 4G-dataliittymään on jopa 180 prosenttia.

Tavallisia mobiilidataliittymiä käytetään esimerkiksi tableteissa, tietokoneissa ja modeemeissa. Kiinteästi asennettavaa Koti 5G -dataliittymää käytetään yksinomaan kodin nettiratkaisuna. Kaikkien niiden toiminta perustuu kuitenkin nimenomaan mobiiliverkkoihin.

Vertailun suurin keskimääräinen latausnopeus mitattiin DNA:n liittymällä

DNA:n liittymä ylsi myös koko vertailumittauksen suurimpaan keskimääräiseen latausnopeuteen, 523 Mbit/s. Elisan liittymällä saavutettiin toiseksi suurin keskimääräinen tiedonsiirtonopeus, 445 Mbit/s, ja Telian liittymällä kolmanneksi suurin, 422 Mbit/s. Mitatut tiedonsiirtonopeudet vaihtelivat alueittain. Tulokset on esitetty aluekohtaisina keskiarvoina, sekä koko mittauksen keskiarvona. Tiedonsiirtonopeudet ja operaattoreiden keskinäinen järjestys vaihtelivat paikkakohtaisesti myös mitattujen alueiden sisällä.

Käyttäjäkokemuksen kannalta juuri latausnopeus, eli tiedonsiirtonopeus tukiasemalta päätelaitteeseen päin, on yksi tärkeimmistä tunnusluvuista, sillä tyypillisesti suurin osa mobiiliverkkojen liikenteestä suuntautuu verkosta käyttäjään päin.

“Nopea netti on yksi sujuvan arjen perusedellytyksistä. Mitä nopeampi yhteys on, sitä nopeammin erilaiset verkkosisällöt latautuvat. Monessa kodissa mobiiliverkon käyttö ei rajaudu vain puhelimeen, vaan myös koko kodin netti hyödyntää mobiiliverkkoa. Nopean netin avulla hoituvat niin työt, yhteydenpito, päivittäiset askareet kuin viihdesisältöjen kulutus ja pelaaminenkin”, Kamtsan toteaa.

Omnitele suoritti kotimaisten matkaviestinverkkojen tiedonsiirtonopeuksien vertailun Suomen kymmenessä suurimmassa kaupungissa DNA:n tilauksesta. Mittaukset suoritettiin loka–marraskuussa 2022. Tutkimuksessa verrattiin kuluttaja-asiakkaille myytävillä matkapuhelinliittymillä saavutettavia keskimääräisiä lataus- ja lähetysnopeuksia DNA:n, Elisan ja Telian matkaviestinverkoissa. Vertailuun valittiin kultakin operaattorilta nopeimman tiedonsiirtoyhteyden tarjoava matkapuhelinliittymä. Mittauksissa käytettiin edistyksellisiä 5G-kykyisiä älypuhelimia.

DNA:n 5G-verkko tavoittaa laskennallisesti jo noin 79 % suomalaisista heidän asuinpaikkansa perusteella, mikä tarkoittaa yli 4,4 miljoonaa ihmistä liki 200 kunnan alueella. Verkkoa sekä parannetaan että laajennetaan jatkuvasti, ja ajankohtainen peittokartta sekä lisätietoa verkosta ja puhelinmalleista on saatavissa osoitteessa www.dna.fi/5G.

Oy Omnitele Ab on vuonna 1988 perustettu itsenäinen mobiiliverkkojen toimintaan ja niiden kehitykseen erikoistunut konsulttiyhtiö. Omnitelen omistaa joukko suomalaisia pääomasijoittajia ja operaattoreita, mukaan lukien DNA Oyj ja Elisa Oyj. Omnitelellä on kattava kansainvälinen kokemus mobiiliverkkojen vertailututkimuksista.

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2021 liikevaihtomme oli 956 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö.  Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.