Tutkimus: Yhä useampi suomalainen uskoo tunnistavansa kyberhuijauksen, mutta entistä harvempi ryhtyy toimiin huijatuksi tultuaan

Entistä useampi suomalainen uskoo tunnistavansa kyberhuijauksen, käy ilmi Elisan teettämästä tutkimuksesta*. Vuonna 2022 kyberuhat piinasivat suomalaisia laajasti: yli 90 % kertoi altistuneensa huijausyritykselle ja joka kymmenes tunnisti tulleensa varmasti huijatuksi.

Vuoden 2022 lopulla 42 prosenttia suomalaisista uskoi tunnistavansa kaikki huijausyritykset, kun edeltävänä vuonna samaan uskoi pystyvänsä vain joka kolmas suomalainen. Itsevarmimpia ovat 18–24-vuotiaat, jotka käyttävät kyselyn mukaan myös vähiten tietoturvapalveluita.

─ Yleinen tietoisuus kyberuhista on varmaankin lisääntynyt vuoden 2022 aikana, mutta tämä voi kertoa myös siitä, että kyberhuijauksia kohdataan entistä enemmän. Euroopassa vallitsevan levottomuuden myötä huijauksista on keskusteltu enemmän myös Suomessa ja tietoisuus itseen kohdistuvista uhista kasvanut. Verkkopalveluiden ja -sivustojen toimimattomuus yhdistetään entistä useammin kyberhyökkäykseen, arvioi Elisan tietoturvajohtaja Teemu Mäkelä.

Joka viides jää vain odottamaan seurauksia huijatuksi tultuaan

Kyselyn mukaan peräti joka viides suomalainen ei tehnyt huijatuksi tulemisen jälkeen mitään toimenpiteitä, vaan jäi ainoastaan odottelemaan seurauksia.

– Kehityssuunta on tosi harmillinen, vaikka yksittäisellä kansalaisella voikin herätä kysymys, onko omilla teoilla suurta merkitystä. Tässä voi näkyä myös väsymys erilaisiin kyberuhkiin ja kybervarautumiseen. Kannustaisin kuitenkin kaikkia tekemään edes perustoimenpiteet, eli esimerkiksi vaihtamaan salasanan, palauttamaan laitteen tehdasasetukset sekä ilmoittamaan asiasta palveluntarjoajalle ja viranomaisille tarvittaessa. Näin voi estää hyökkäyksen vaikutusten leviämisen omaan lähipiiriin, Mäkelä jatkaa.

Huijauspuheluiden määrä selkeässä laskussa, pikaviestimillä huijataan entistä enemmän

Tutkimuksen mukaan huijauspuheluille altistuneiden suomalaisten määrä laski 15 prosenttiyksikköä vuoteen 2021 verrattuna. Sen sijaan pikaviestimillä ja tekstiviesteillä tehdyt huijaukset yleistyivät, ja vuonna 2022 yli puolet suomalaisista kohtasi huijauksen näiden kautta. 18–24-vuotiailla vastaajilla somekanavien merkitys korostui: 59 prosenttia nuorista aikuisista altistui huijausyritykselle somessa. Kaikki ikäryhmät huomioiden sähköposti on kuitenkin edelleen yleisin huijarien käyttämä kanava.

– Huijauspuheluiden esto on toiminut Suomessa esimerkillisesti ja kyberrikolliset ovat siirtyneet uusiin kanaviin tai maihin. Nuorilla aikuisilla viestintä painottuu sähköpostin ja puheluiden sijaan someen, jonka takia myös uhkia tulee siellä entistä enemmän vastaan, Mäkelä kommentoi.

Suomalaisten luotto kriittisten toimialojen tietoturvaan säilynyt ennallaan

Suomalaiset uskovat edelleen vahvasti luottamuskriittisten toimialojen tietoturvallisuuteen. Kärjessä ovat pankit ja vakuutusyhtiöt, virastot ja julkishallinto sekä teleoperaattorit, joiden tietoturvaan selvästi yli puolet suomalaisista kertoo luottavansa vahvasti. Vähiten luottoa löytyy ulkomaisten verkkokauppojen turvallisuuteen – niihin joka kolmas suomalainen ei luota lainkaan.

* IROResearch Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin internetissä IROResearch Oy:n valtakunnalliseen kuluttajapaneeliin. Tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen, asuinpaikkakunnan tyypin sekä maakunnan mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti. Tutkimushaastatteluja tehtiin yhteensä 1000. Tutkimuksen tiedonkeruuaika oli 12.-23.10.2022. Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on maksimissaan n. + 3,2 %-yksikköä.

 

Elisan missio on digitalisaatiolla kestävä tulevaisuus. Olemme tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden sekä 5G:n edelläkävijä. Tarjoamme vastuullisia ja kestäviä ratkaisuita yli 2,8 miljoonalle kuluttaja-, yritys- ja julkishallinnon asiakkaallemme päämarkkina-alueellamme Suomessa ja Virossa, sekä kansainvälisesti yli 100 maassa. Suomessa Elisa on tietoliikennepalveluiden markkinajohtaja, kansainvälisesti yhteistyökumppaneitamme ovat mm. Vodafone ja Tele2. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Liikevaihto 2022 oli 2,1 miljardia euroa ja henkilöstöä 5 600 yli 20 maassa. Elisa on hiilineutraali yhtiö. elisa.fi