Valio ja Telia vievät leivonnan uuteen ulottuvuuteen lisätyn todellisuuden kautta

Korona-aika on lisännyt leipomisen ja ruoanlaiton suosiota ilmiömäisesti. Samalla toimivat yhteydet ovat nousseet elintärkeiksi ja yhteiskunta on ottanut digiloikan. Leipojat ja ruoanlaittajat elävät vahvasti digimaailmassa, ja nyt Valio ja Telia inspiroivat leipojia lisätyn todellisuuden keinoin. Leivontatuotteisiin tuodaan lisätyn todellisuuden eli AR (Augmented Reality) -kokemus, jossa älypuhelimen kautta voi katsoa tuotteelle sopivia reseptejä jo kaupassa.

”Ruoka on jo pitkään ollut verkon ja somen suosituinta sisältöä, ja tuoreen trendikatsauksemme mukaan digitaalisuus tulee edelleen muokkaamaan suhdettamme ruokaan ja ruokabrändeihin. Poikkeusvuosi 2020 sai monet ruoanlaiton ja leivonnan ensikertalaiset tarttumaan kauhaan ja kattilaan. Yhdistämme lisätyn todellisuuden leivontaan, koska haluamme auttaa ihmisiä ilahduttamaan itseään ja toinen toisiaan omatekoisilla leivonnaisilla. Nyt se on entistä helpompaa”, sanoo Valion viestintäpäällikkö Aino Laakso.

Uusi lisätyn todellisuuden kokemus on Valion tuottamaa ja teknologian tarjoaa Telia. Valion maustetuista leivontatuotteista löytyy herätteenä toimiva AR-koodi sekä ohjeistus lisätyn todellisuuden sisältöjen hyödyntämiseen. AR-kokemus ehdottaa  kullekin tuotteelle kolmea ajankohtaista, houkuttelevaa reseptivinkkiä.

”Lisätty todellisuus on osa inspiraatiota ja käytännön apua, jota tarjoamme aloitteleville ja kokeneemmille kotileipojille. AR mahdollistaa täysin uuden väylän tarjota leipojille lisäarvoa tiiviisti tuotteen kyljessä − emme ole enää pakkaukseen painetun sisällön varassa. Reseptit toki löytyvät myös valio.fi-palvelustamme, mutta ajattelimme hieman helpottaa runsaudenpulaa. Leivonta- ja jälkiruokareseptejä on palvelussa noin 1 500. Ja uusia teemme jatkuvasti”, sanoo Aino Laakso.

Uusia mahdollisuuksia lisätyllä todellisuudella

Edelläkävijäyritykset luottavat uuteen teknologiaan, ja virtuaali- ja lisätyn todellisuuden ratkaisujen ennakoidaan tuovan etenkin vähittäiskaupan alalle täysin uudenlaisia mahdollisuuksia. Kovaa vauhtia yleistyvä 5G tarjoaa reaaliaikaisen AR-kokemuksen viiveettömyyden myötä.

”Lisätty todellisuus tuo fyysiselle tuotteelle tai palvelulle digitaalisen tason, jonka avulla voi merkittävästi lisätä interaktiivisuutta ja tuoda lisäarvoa. Valion tapauksessa ruoanlaiton digitalisointi on tästä hieno esimerkki, ja vastaavia toteutuksia tulemme näkemään pian lisää Suomessa. 5G tulee mahdollistamaan lisätyn todellisuuden jouhevan ja viiveettömän käytön. Viiveettömyys on välttämätöntä varsinkin älylasien yleistyessä”,sanoo Janne Timonen, Senior Business Manager, Telia.

Lisätyn todellisuuden hyödyntäminen on selkeässä kasvussa suomalaisyrityksissä. Käyttäjätarpeiden perusteella kehitettyä AR by Telia -ratkaisua ovat hyödyntäneet Valion lisäksi jo useat suomalaisyritykset ja julkiset yhteisöt, esimerkiksi Porvoon kaupunki, Lujatalo ja Osuuskauppa Keskimaa.

Haluatko kokeilla?

Valion maustetut rahkat löytyvät hyvin varustelluista päivittäistavarakaupoista, ja AR-koodin sisältävät pakkaukset tulevat ensimmäisinä näihin makuihin: vanilja, mansikka, kuningatar, lakka, irish cream & coffee. Valitse oma suosikkisi, etsi pakkauksesta pyöreä, vaaleansinipohjainen AR-tunnus ja toimi pakkauksen ohjeen mukaan. Huomioithan, että koodilliset pakkaukset vaihtuvat kaupan varastokierron mukaisesti. On mahdollista, etteivät kaikki uudet pakkaukset ole vielä ehtineet lähikauppaasi.

Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4400 työntekijää ja yli neljä miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii pääosin Pohjoismaissa ja Baltiassa. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2020 8,5 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.

Katso täältä, millainen yhtiö Telia on tänään Suomessa ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa @teliafinland.