Yhteisverkossa uusi 5G-taajuusalue käyttöön kesän aikana – paremmat yhteydet kesän festareille, mökkireissuille ja matkoille

Telian ja DNA:n yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko Oy on rakentanut kattavaa 5G-verkkoa Saimaan alueelle. Uusi nopeampi verkko toimii jo muun muassa Juvalla, Parikkalassa, Punkaharjulla, Puumalassa, ja Sulkavalla. Työn myötä myös alueen 4G-yhteydet ovat parantuneet. Uusi nopeampi verkko helpottaa kesän viettoa alueella tuoden varmemmat yhteydet festareille, mökeille ja kesämatkailuun.

5G-verkon peitto kasvaa kevään rakennustalkoiden lisäksi kesän aikana toteutettavan uuden taajuusalueen käyttöönoton myötä. Jo rakennetussa verkossa aktivoidaan matalammalla 700 MHz:n taajuudella rakennettu 5G, jonka kantama on kymmenen kilometrin luokkaa. Taajamissa käytettävän 3,5 GHz:n 5G-taajuuden peittoalue on noin 1,5 km, joten matalampi taajuus tuo uuden verkon huomattavasti laajemmalle alueelle. Samalla verkon kuuluvuus rakennusten sisällä paranee selvästi.

Kattavampi verkko kesäreissuille ja tapahtumiin

Kaunis Saimaan alue on kotimaan matkailijoiden keskuudessa suosittu kesäkohde ja yhä enemmän myös ympärivuotinen lomakohde. 5G-verkon ansiosta matkailu helpottuu.

”Kyllä se vaan niin on, että tämän päivän matkailija osaa arvostaa hyviä nettiyhteyksiä. Nykyään kaikki retkikohteet ja alueen palvelut löytyvät netistä, joten nopeat tietoliikenneyhteydet ovat ihan välttämättömyys”, toteaa matkailujohtaja Maisa Häkkinen Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:sta.

”Onneksi meillä Suomessa on ymmärretty, että hyvät tietoliikenneyhteydet kuuluvat kaikille ja koko Suomeen. Se on selvä vetovoimatekijä koko Suomen matkailuteollisuudelle”, hän jatkaa.

Uusi 5G-verkko tuo helpotusta myös kesätapahtumiin, kuten festareille. Uuden verkon kapasiteetti on moninkertainen 4G-verkkoon verrattuna, minkä vuoksi siihen saa yhdistettyä suuremman määrän laitteita. Verkon ei pitäisi ruuhkautua suurissa tapahtumissa, jonka ansiosta yhteys kavereihin säilyy koko festaripäivän ajan.

Suoratoistopalvelut, pelit ja etätyöt sujuvat mökillä ilman katkoja

Kesällä mökillä viihdytään sekä lomalla että etätöissä. 5G-verkko mahdollistaa pätkimättömät etätyöyhteydet Erilaiset viihdesovellukset vaativat verkolta paljon kapasiteettia, luotettavuutta ja viiveettömyyttä. Uuden nopeamman verkon avulla elokuvia ja sarjoja voi katsoa sadepäivinä ilman katkoksia. Alueella mökkeilevä Tarja Virmala osaa antaa arvoa nykyaikaisille ja nopeille tietoliikenneyhteyksille.

”Nopea netti on aivan yhtä tärkeä kesämökillä kuin se on kotona. Ilman hyviä ja nopeita nettiyhteyksiä ei etätyöt onnistu. Ja ylipäätään lähes kaikkien asioiden hoitamiseen tarvitaan nykyään hyvät tietoliikenneyhteydet”, toteaa Virmala.

Virmalan mukaan hyvä nettiyhteys on tekijä, joka lisää vapaa-ajan asumisen vetovoimaa.

”Emme me perheinemme niin paljoa täällä olisi elleivät nettiyhteydet olisi kunnossa. Se lisää sekä mukavuutta että myös turvallisuuden tunnetta, kun tietää, että yhteydet toimivat”, hän summaa.

 

Suomen Yhteisverkko on DNA Oyj:n ja Telia Finland Oyj:n vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö, joka suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää matkaviestinverkkoa Pohjois- ja Itä-Suomen alueella.

Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4100 työntekijää ja yli neljä miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla. Uusimmat tiedotteet ja artikkelit löydät uutishuoneeltamme: www.telia.fi/medialle

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii Pohjoismaissa ja Baltiassa. Telia Companyn liikevaihto oli vuonna 2021 oli 8,7 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.  Katso, millainen yhtiö Telia on tänään Suomessa ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa @teliafinland.

Liitteet