Digi on yhä enemmän geo-, kauppa- ja turvallisuuspolitiikkaa

Perinteisesti digitalisaatio on näyttäytynyt melko epäpoliittisena tehokkuuden ja tuottavuuden ajurina. Nyt korostuu se, että digitalisaatiokehityksen tulisi palvella myös yhteiskunnallisen luottamuksen rakentamista ja globaaleihin ympäristöongelmiin vastaamista, sanoo vihreiden kansanedustaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Atte Harjanne.

Miltä näyttää digitaalinen 20-luku näin vuosikymmenen alun perspektiivistä?

Atte Harjanne, kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu (Vihr.)

20-luvun digitalisaatiokehitys näyttää vähintäänkin jännittävältä. Samalla kun tietotekniikan kehitys jatkuu varmasti nopeana, tietopolitiikan merkitys korostuu. Digi on yhä enemmän myös geopolitiikkaa, kauppapolitiikkaa ja turvallisuuspolitiikkaa. Perinteisesti digitalisaatio on näyttäytynyt melko epäpoliittisena tehokkuuden ja tuottavuuden ajurina. Nyt korostuu, se että digitalisaatiokehityksen tulisi palvella myös yhteiskunnallisen luottamuksen rakentamista ja globaaleihin ympäristöongelmiin vastaamista. Digitalisaation myötä on syntynyt uudenlaista valtaa, ja se on paradoksaalisesti samaan aikaan keskittynyt varsin harvoihin käsiin ja mahdollistanut hajautuneen ja verkottuneen toiminnan. Kumpikin kehitys haastaa nykyisiä politiikan ja päätöksenteon rakenteita, ja veikkaisin, että 20-luvulla nähdään lisää sääntelyä, joka yrittää puuttua tähän.

Mitkä ovat digitalisaation parhaimmat puolet? Onko digikehityksessä jotain negatiivista?

Parasta digitalisaatiossa on paitsi mahdollisuus tehdä asioita tehokkaammin ja fiksummin, myös kyky ruokkia luovuutta ja mielikuvitusta tuomalla ihmisiä, ideoita ja tietoa lähes rajattomasti yhteen. Uhkana on sitten se, että digitalisaatiota voi käyttää myös niihin pimeimpiin ja pahimpiin tarkoituksiin. Häiriköinti, horjuttaminen ja valetiedon levittäminen ei ole koskaan ollut näin helppoa ja tehokasta. Siihen, että digistä saadaan mahdollisimman paljon hyvää irti, ja siitä seuraa mahdollisimman vähän pahaa, tarvitaan fiksua tietopolitiikkaa, joka nykyisillään on liian hajallaan ja ilman selkeää visiota.

Mikä teknologian synnyttämä asia on omassa elämässäsi tärkein?

Kaikista surkeista puolistaan huolimatta arvostan sitä, miten voin erilaisten some- ja pikaviestinpalveluiden avulla olla yhteydessä helposti niin moniin mahtaviin ja innostaviin ihmisiin eri asioiden parissa. Korona-aikana tämä on vain korostunut. Totta kai myös se, että niin massiivinen määrä tutkimus- ja tilastotietoa on saatavilla parin klikin päässä, on todella mahtava homma päätöksentekijälle.