Digiala säästää sähköä itse ja mahdollistaa säästön muille

Koko yhteiskuntamme pyörii sähkön varassa, ja sähköä on tuotettava yhtä paljon kuin sitä kulutetaan. Suomi ja muu Eurooppa ovat uuden tilanteen edessä, kun Venäjän sotatoimet ovat vaikuttaneet energian hintaan ja saatavuuteen. Sähkön säästäminen on nyt ajankohtaista, ja parhaillaan vietetäänkin valtakunnallista Energiansäästöviikkoa.

Jotta uhkaavalta sähköpulalta voidaan välttyä, kannattaa kaikki sähkönsäästökeinot ottaa käyttöön. Digitalisaatio on avainasemassa niin vihreässä siirtymässä kuin energiankulutuksen vähentämisessä. Digitaaliset ratkaisut auttavat säästämään energiaa monin eri tavoin. Esimerkiksi DNA:n Wattinen-älyjärjestelmä optimoi taloyhtiöissä huoneistojen lämmitystä, mikä pienentää kiinteistöjen energiankulutusta ja laskee samalla niiden kustannuksia. Autoilijat taas voivat säästää käyttämällä Google Mapsin uutta ominaisuutta, jolla voi valita energiatehokkaimman reitin.

Uudella tekniikalla runsaasti hyötyjä

Viestintäverkot ovat digikehityksen selkäranka. Operaattorit uusivat verkkojaan jatkuvasti ja poistavat käytöstä vanhenevaa, enemmän energiaa kuluttavaa teknologiaa. Nykyiset uusimman teknologian verkot ovat huomattavasti energiapihimpiä kuin aiemmin. Tämän päivän radioverkoissa hyödynnetään myös tekoälyä, mikä mahdollistaa muun muassa energiankulutuksen laskemisen silloin, kun dataliikenne verkoissa on hiljaista. Elisa on esimerkiksi kehittänyt IES (Intelligent Energy Saver) -koneoppimisen ratkaisun, joka vähentää verkon energiankäyttöä 14 prosenttia.

Jäsenyritystemme energiatehokkaat ja modernit datakeskukset tuottavat hyötylämpöä, jolla lämmitetään koteja eri puolilla Suomea. Datakeskuksia hyödyntävät pilvipalvelut antavat mahdollisuuden käyttää useita tuotteita samanaikaisesti, joten ne tehostavat resurssien jakamista käyttäjien välillä. Yritykset voivat siis tehdä enemmän asioita pienemmällä energiamäärällä.

Myös teknisten laitteiden järkevällä sijoittelulla säästetään sähköä. Kun tukiasemalaitteita sijoitetaan ulkotiloihin, ne viilentyvät luonnostaan, eikä erillistä jäähdytystä tarvita. Jos tukiasematiloja pitää jäähdyttää, se tehdään mahdollisimman energiatehokkaasti. Yritykset ovat myös ottaneet käyttöön aurinkopaneeleita laite- ja toimitiloissaan.

Pienetkin toimet voivat tuoda isoja säästöjä

Energiansäästöviikkoa vietetään 10.-16.10.2022. Koko lämmityskauden jatkuvassa Astetta alemmas -energiansäästökampanjassa kannustetaan kaikkia suomalaista nopeavaikutteisiin ja konkreettisiin energiansäästötoimiin. Niitä voivat tehdä niin yksityishenkilöt kuin yrityksetkin.

DNA on kampanjassa ilmoittanut laskevansa Mechelininkadun kiinteistönsä lämpötilaa asteella ja sammuttavansa yleisten tilojen valaistuksen automaattisesti iltaviiden ja aamukuuden välillä. Myös Elisa on tehnyt useita digitaalisiin näyttöihin, valaistukseen ja lämpötilaan liittyviä energiansäästötoimenpiteitä myymälöissään ja toimitiloissaan.

Vaikka kotona käytetystä energiasta vain pieni osa kuluu digilaitteisiin, niidenkin kohdalla voi sähköstä pihistää. Laitteista mm. kannattaa sammuttaa virta kokonaan, kun ne eivät ole käytössä. Turhien tiedostojen siivoaminenkin on järkevää, sillä datan tallentaminen kuluttaa sähköä.

Lisää sähkönsäästövinkkejä voi käydä lukemassa Astetta alemmas -kampanjasivuilta.

 

Sari Laine-Lassila, viestintäpäällikkö, FiCom ry