Digialan tuki Ukrainalle jatkuu

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan lähes yhdeksän kuukautta sitten. Julma sota jatkuu, ja Ukraina tarvitsee edelleen apuamme.

Suomalaiset mobiilioperaattorit ovat tukeneet ukrainalaisia pakolaisia lahjoittamalla heidän käyttöönsä eri avustustahojen kautta useita tuhansia pre paid -liittymiä. Yhteydenpitoa sekä Ukrainaan että viestintää paikan päällä Ukrainassa on helpotettu erilaisilla liittymien hinnoittelujärjestelyillä. Suomessa paikalliset teleyhtiöt ovat myös tarjonneet maksuttomia laajakaistayhteyksiä asuntoihin, joihin tänne tulleita ukrainalaisperheitä on majoitettu.

Heti hyökkäyssodan alettua kaapelitelevisio-operaattorit poistivat EU-päätöksellä valikoimistaan valheellista sotapropagandaa levittäneet Venäjän valtiolliset mediakanavat. Samalla myös pääsy niiden verkkosivuille estettiin. Tämän jälkeen yritykset ovat Suomessa avanneet maksuttomaan katseluun kansainvälisiä tv-sisältöjä, viimeisimpänä ukrainankielisen lastenkanavan.

Oikean tiedon välittäminen ja disinformaation torjuminen on kriisitilanteessa äärimmäisen tärkeää. YouTubessa nostetaan pinnalle luotettavien uutislähteiden materiaalia ja poistetaan valheellista informaatiota suoltavia kanavia ja videoita.

Ukrainan alueella käytössä olevien Google-tilien turvasuojauksia on parannettu, ja useat ukrainalaissivustot ovat ottaneet käyttöönsä ilmaisen palvelunestohyökkäyksiä torjuvan suojausohjelman. Microsoft tukee aktiivisesti Ukrainan kyberpuolustusta ja maan kriittisiä palveluita julkisten pilvipalveluiden ja muualla Euroopassa sijaitsevien datakeskusten avulla.

Digialan yritykset ovat myös tehneet lukuisia hyväntekeväisyystempauksia ja -lahjoituksia, joilla on saatu kerättyä huomattavia rahasummia Ukrainan auttamiseksi.

Lisätietoja Ukrainaa tukevista toimista voi lukea yritysten verkkosivuilta:

DNA

Elisa

Telia

Google

Microsoft

Jos itse haluat auttaa, apua sodasta kärsivään Ukrainaan voi suunnata tunnettujen ja luotettavien hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta.

Sari Laine-Lassila, viestintäpäällikkö, FiCom ry