Elävän kuvan kulta-aika

Televisio- ja sisältöalan liiketoimintamallit kehittyvät ja monimutkaistuvat edelleen. Katselukäyttäytymisen muutos haastaa tv-toimialan, ja kilpailu on kansainvälistynyt. Tästä huolimatta alalla on paljon mahdollisuuksia myös suomalaisille toimijoille.

Kuten Fox-kanavien Pohjoismaiden ohjelmistosta vastaava Elina Mustelin totesi FiCom Forumin TV tänään -osion puheenvuorossa, elämme elävän kuvan kulta-aikaa. Kasvun vetureina toimivat suoratoistopalvelut, mutta myös lineaaritelevisio kasvaa. Mustelin kertoi, että lineaari-tv:n osuus katselusta on edelleen maasta riippuen 63 – 93 prosenttia kokonaiskatselusta. Tilanne kuitenkin muuttuu nopeasti: arvion mukaan lineaarisen ja ei-lineaarisen katselun suhdeluku Pohjoismaissa on jo vuoteen 2020 mennessä 50:50.

Suomessa televisio on säilyttänyt asemansa vahvemmin kuin muissa Pohjoismaissa. Tämä johtuu kansainvälisesti vertailtuna poikkeuksellisen laajasta katsojalle maksuttomasta, mainosrahoitteisesta tv-kanavatarjonnasta.

Tarjontaa on enemmän kuin koskaan. Vahvat ja tunnistettavat televisiokanavien ja -ohjelmien brändit auttavat katsojia navigoimaan sisältötarjonnan keskellä.  Vahvat brändit pärjäävät kilpailussa myös tulevaisuudessa, niin lineaari-tv:ssä kuin suoratoistopalveluissakin.

Seuraavan sukupolven tv-elämyksiä

Nokian IP- ja videoliiketoimintaa EMEA-alueilla kehittävä Hendrik Van Hove esitteli FiCom Forumin yleisölle yhtiön visioita tulevaisuuden televisiosta. Van Hovenin mukaan seuraavan vuosikymmenen aikana televisio- ja videoteknologioissa tullaan näkemään ennennäkemätön muutos.

Nokian uuden ajan television perustana on virtualisoitu käyttöliittymä, jossa sisältöjä voi katsella kaikenlaisilla pinnoilla: niin ikkunoilla, auton tuulilasissa kuin pöydälläkin. Katsoja voi helposti jatkaa katselua siirtyessään tilasta toiseen.

Ihan tätä päivää Nokian AnyVision ei kuitenkaan vielä ole, vaan sen toteutuminen edellyttää kehitystä useissa tekniikoissa: näytöissä, datan keruussa, tekoälyssä ja algoritmeissa. Mutta kuten Van Hove Malcom X:n sanoin muistutti: tulevaisuus kuuluu niille, jotka valmistautuvat siihen tänään.

From television to AnyVision -video

Lisää FiCom Forumin antia

Katja Laine, viestintä ja televisioasiat, FiCom ry