Elisalla merkittävän kokoinen kulttuurijalanjälki

Elisa on nykyään huomattava suomalaisen kulttuurisisällön tuottaja ja kotimaisen draaman rahoittaja. Elisan kulttuurijalanjälki oli viime vuonna 39 miljoonaa euroa. Summa sisältää suorat sisällönostot pääasiassa kotimaisilta toimijoilta sekä tilitykset tuottajille, tekijöille ja tekijänoikeusjärjestöille, kertoi Elisan sisältöjohtaja Ani Korpela FiCom Forum -aamussa.

Elisa on tuottanut jo 25 Elisa Viihde -alkuperäissarjaa ja ollut mukana rahoittamassa lukuisia kotimaisia elokuvia. Vertailun vuoksi: Yle käyttää kotimaiseen draamatuotantoon ja elokuvaoikeuksiin noin 30 miljoonaa euroa vuodessa. Elisa on siis noussut lyhyessä ajassa Ylen rinnalle Suomen keskeisimmäksi draaman tilaajaksi ja kulttuuri onkin Korpelan mukaan Elisalle yhä merkittävämpää liiketoimintaa.

Laatu ratkaisee

Elisa Viihteen alkuperäissarjat ovat kansainvälisesti palkittuja ja niitä on myyty yli 50 maahan: esimerkiksi Kaikki synnit palkittiin parhaasta käsikirjoituksesta Göteborgin elokuvafestivaaleilla ja Mister8 Cannesseriesin parhaana sarjana. Elisa Viihteen kaikkien aikojen katsotuin alkuperäissarja Ivalo on nähty myös Saksan suurimmalla kanavalla ZDF:llä ja Huone 301 ensimmäisenä suomalaissarjana BBC:llä. Sarjoista on siis kehittymässä merkittävä vientituote, totesi Korpela.

Elisa haluaa kertoa originaaleja suomalaisia tarinoita. Suomalaiset ovat perinteisesti katsoneet paljon nimenomaan kotimaisia elokuvia, ja nykypäivänä suomalaista elokuvaa katsotaan paljon myös suoratoistopalveluissa. Suoratoistopalveluiden määrä ja suosio ovat kasvaneet nopeasti, ja ne ovat tuoneet katsojille valtavasti lisää valinnanvaraa. Kun tarjontaa on paljon, antavat korkea laatu ja merkityksellisyys Korpelan mukaan hyvät eväät pärjätä kilpailussa.

Kasvua koko sisältöalalle

Kansainvälisellä rahoituksella on tärkeä rooli suomalaisten tv-sarjojen tuotannoissa. Sen myötä niihin on saatu myös osuus Business Finlandin tuotantokannustimista. Jotta Suomessa pystytään jatkossakin tuottamaan kansainvälisen tason kotimaisia sarjoja ja pitämään yllä koko luovien alojen ekosysteemin kasvua ja kehitystä, on todella tärkeää, että Business Finlandin tuotantokannustinta ohjataan edelleen myös suomalaisiin vientituotteisiin eikä pelkästään Suomeen tuotaville kansainvälisille tuotannoille.

Isoksi ilmiöksi kasvanut kotimaisten tv-sarjojen tuotanto tuo kasvua koko sisältöalalle. Ani Korpela muistuttaakin, että sarjatuotannot ovat merkittävä työllistäjä ja että tuotannoissa on törmätty jo työvoimapulaan. On tärkeää, että ala pysyy edelleen houkuttelevana ja että koulutuspanostuksilla voidaan ohjata uusia tekijöitä alalle.

Luova talous tuottaa kestävää kasvua digitalisaation eturintamassa. Eikä aivan pienistä rahoista olekaan puhe: kyseessä on toimiala, joka on jo suurempi kuin paperiteollisuus – toimiala, jolla on yli 7 miljardin vaikutus Suomen talouteen.

Katja Laine, viestintä ja televisioasiat, FiCom ry